Malatya esnafı, yeni işyerleri yapılana kadar Çevre Yolu’nda kalmak istiyor

Deprem nedeniyle Malatya’da işyerleri yıkılan esnaf, kendi imkanlarıyla kurdukları derme çatma çadır ve barakalarla Akpınar’daki eski işyerlerine yakın Çevre Yolu’nu çarşı merkezine dönüştürdü.

Ekleme: 10.05.2023 11:45:07 / Güncelleme: 10.05.2023 11:47:55 / Ekonomi / Malatya Haberleri
Destek için 

6 Şubat’ta Kahramanmaraş depremlerinde yaklaşık 22 bin ticarethanenin bulunduğu Malatya’da 19 bini aşkın işyeri, yıkılma ve ağır hasar görmesi nedeniyle kullanılamaz hale geldi. Malatya ticaretinin kalbi durumunda olan, Şire Pazarı, Kuyumcular Çarşısı, Kapalı Semt Pazarı, Bakırcılar Çarşısı, Peynirciler Pazarı, Tarihi Mısır Çarşısı, Ayakkabıcılar ve Giyimciler Çarşısı’nın bir kısmı yıkılırken kalan kısmı ise ağır hasar görmesi nedeniyle yıkıldı.

İşyerleri yıkılan Akpınar esnafı, Çevre Yolu ve işyerlerine yakın boş alanlarda kurdukları derme çatma çadır ve barakalarda hayata tutunmaya çalışıyor. Yetkililere çağrıda bulunan esnaf, kurulan konteyner çarşıların şehir merkezine uzak olduğunu ve oraya gitmek istemediklerini belirterek, yeni işyerleri yapılana kadar Akpınar’da bulunan eski işyerlerine yakın olan Çevre Yolu’nda kalmak istediklerini söylediler.

“Köylü gelmese hayat biter”

Ahmet Akseven

Daha önce işyerinin Kasaplar Çarşısı’nın yanında olduğunu ve dükkanının depremde ağır hasar görmesiyle Çevre Yolu’nda yaptıkları derme çatma çadıra taşıdıklarını söyleyen Ahmet Akseven, “Hayat devam ediyor, İnşallah her şey daha iyi olur. Havalar çok ısınmaya başladı, dolabımız yok daha bize verilmedi çadır çok zor oluyor. Bize Bostanbaşı tarafında konteyner verileceği söyleniyor. Köyden gelenler nasıl oraya gelir? Köylerden gelenler bulunduğumuz buraya geliyor. Köylü de gelmese zaten burada hayat biter. Bize bulunduğumuz yerde konteyner verseler daha iyi olur.” diye konuştu.

“Burası hem bizim için hem müşterilerimiz için daha iyidir”

Mücahit Dinçer

İşyerinin daha önce Tarihi Peynirciler Çarşısı’nda olduğunu belirten Mücahit Dinçer, “İşyerimiz ağır hasarlı olduğu için yıkıldı. Biz de eski Şire Pazarı önü Çevre Yolu’nda tezgahımızı açtık. Burası eski dükkanımıza da yakın. Peynir ve tereyağı sattığımız için müşterilerimiz il dışından da gelen oluyor. Burası hem bizim hem de müşterilerimiz için daha iyidir. Çevre yolu üzeri olduğu için ulaşımı da rahat. Yanımda 3 işçi çalışıyor. Sigortasıdır maaşıdır onların da ekmeğini çıkarmaları gerekir. 3-4 aile buradan ekmeğimizi yiyiyoruz. Biz de bundan dolayı tezgahımızı burada açtık.” dedi.

“Yetkililerden isteğimiz, konteyner çarşıyı Akpınar’a yakın olan buraya yapsın”

Malatya’da binlerce esnafın olduğunu ve konteyner çarşıların esnafa yetmeyeceğini ileri süren Dinçer, “Devlet, 'size konteyner çarşıda yer vereceğiz' diyorlar. Adımızı yardırdık çıkıp çıkmayacağı belli değil. Konteyner Çarşısı, Tecde, Çöşnük, Kuyuönü civarına kurulmuş, buralar bize yaramıyor. Müşterilerimiz oralara nasıl gelecek? Çünkü müşterilerimiz, Akpınar’ı, burayı bilir. Burayı kendi imkanlarımızla yaptık ve müşterilerimiz geliyor. Yetkililerden isteğimiz, konteyner çarşıyı Akpınar’a yakın olan buraya yapsın.” çağrısında bulundu.

“Yeni işyerlerimiz yapılana kadar burada kalmak istiyoruz”

Gökhan Fırat

İşyerinin yıkılmasından dolayı kendi imkanlarıyla aldığı konteynerde hizmet verdiğini belirten esnaflardan Gökhan Fırat, “Burada ne zamana kadar kalacağımız belli değil. Belediye’nin Çevre Yolu’nda kurduğu konteyner çarşılar, çok dağınık yerlerde kurulmuş. Örneğin Çatyol’da kurulan Konteyner Çarşı’ya buradan gidilmesi mümkün değil. Bu yüzden yeni işyerlerimiz yapılana kadar burada kalmak istiyoruz.” dedi.

“Bu tezgâhtan 3 aile geçimini sağlamaya çalışıyor”

Nurettin Doğan

Fuzuli Caddesi’nde bulunan işyerinin hasar almasından dolayı Çevre Yolu’nda tezgâh açtığını ifade eden Nurettin Doğan, “Bu tezgâhtan 3 aile geçimini sağlamaya çalışıyor. Evimiz hasarlı, zaten mağduruz. Yetkililerimizden ricamız, yeni işyerlerimiz yapılana kadar bizleri burada idare etmeleridir.” diye kaydetti. (İLKHA)

İlgili Galeriler