İpek böceği üreticileri destek bekliyor

Batman'da evlerinin bir bölümünü ya da belirli bir alanını ipek böcekleri için ayıran üreticiler, yüksek miktarda koza elde etmenin hazırlığını yapıyor. Yaşadıkları kimi sıkıntılar nedeniyle bu mesleğin azalmasından endişe duyan ipek üreticileri, yetkililerden destek bekliyor.

Ekleme: 11.05.2024 10:30:05 / Güncelleme: 11.05.2024 10:33:43 / Ekonomi / Batman Haberleri
Destek için 

Batman'da her geçen gün yaygınlaşan ipek böceği yetiştiriciliği, özellikle dar gelirli ailelerin gelir kaynağı haline geldi.

Yaklaşık 115 ailenin ipek böceği yetiştiriciliğini yaptığı Batman'da, her üretici yılda ortalama 3 ila 4 ton koza elde ediyor.

Batman'ın Sason ilçesinde yaklaşık 6 yıldır ipek böceği yetiştiriciliği yapan Fatih Aydın, İLKHA muhabirine, ilçede pek çok ailenin bu işle uğraştığını söyledi.

Fatih Aydın

"Hedefimiz 3 ila 4 ton arası ipek elde etmektir"

Bu meslekten gelir elde ettiğini dile getiren Aydın, "Sason'da ilk dönemde bu iş çok azdı. Yalnız şu anda yaklaşık 30 aile bu işi yapıyor. İlk yıllarda yaklaşık 4 tona yakın ham ipek elde ettik. Geçen yıl 2 tona yakındı. Bu yıl ise hedefimiz 3 ila 4 ton arası bir ipek elde etmektir. Bu kozaları koza birliğine veriyoruz. Ondan sonra bunlar fabrikalarda ipeğe çevriliyor. Daha sonra bu ipler değişik sanayi bölgelerinde kullanılıyor." dedi.

Kimi sorun ve sıkıntılarının olduğunu ifade eden Aydın, canlandırma evi istediklerini ifade etti.

"Canlandırma evi olursa verim artar"

Aydın, "Kozanın canlanıp buraya getirilmesi bayağı bir zaman alıyor. O arada böcekler ölüyor açıkçası. Eğer burada canlandırma evi bulundurulursa verim daha da artar. Bir de ödemelerde sıkıntı yaşıyoruz. Verdiğimiz ipek böceklerinin parası çok geç veriliyor. Yılsonuna doğru veriliyor. Bundan dolayı bir yıl üretim yapan ertesi yıl üretimden vazgeçiyor." diye konuştu.

"Destek istiyoruz"

Bakım evlerinin de çoğaltılması gerektiğini vurgulayan Aydın, şöyle devam etti:

"Bir de var olan yerli dutların ıslah edilmesi gerekiyor. Yeteri kadar teşvik aldığımızı düşünmüyoruz. Bu işi yapan üreticilere sigorta yapılması gerekiyor. Ülkemizi kalkındırmak için elimizi taşın altına koyuyoruz, ülkemizde bize daha iyi bir destek versin istiyoruz."

Özcan Yalçın

"Para sıkıntısı yaşıyoruz"

İpek böceği yetiştiriciliği işine 2 yıldır başladığını ifade eden Sason ilçesi sakinlerinden Özcan Yalçın, "Ürünü iyi, bakarsan bağ bakmazsan dağ olur. Yaklaşık 30 kilo koza alıyorum. Dut bulursam sıkıntı çıkmaz. Sıkıntı yaprakta, normalde onlar getiriyor. Biraz para sıkıntısı yaşıyoruz. 6-7 ay sonra parayı veriyorlar. Çadır ve konteynır talebimiz var." ifadelerini kullandı.

Tuba Aydın

"Günümüz böceklerin arasında geçiyor"

Aile bütçesine katkı sağlamak için ipek böceği yetiştiriciliği yapan eşine yardımcı olan Tuba Aydın ise şunları söyledi:

"Çok zor bir iştir. Bayağı uğraşıyoruz. Ekstra hayvanlarımız da var, mecburen bu işi yapıyoruz. Bunun taşıması, toplaması, dağıtması var. Günde 4-5 saat aralarında kalıyoruz. Günümüzü böceklerin arasında geçiriyoruz. Aile bütçesine katkımız olsun diye biz de yardımcı oluyoruz." (İLKHA)

İlgili Galeriler