Çekya'nın yeni Cumhurbaşkanı Pavel göreve başlayacak

Çekya'da ocakta yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı seçilen eski Genelkurmay Başkanı ve NATO Askeri Komite Başkanı Petr Pavel, yarın düzenlenecek törenle resmen görevine başlayacak.

Ekleme: 08.03.2023 22:30:05 / Güncelleme: 08.03.2023 22:30:05 / Dünya
Destek için 

Rusya karşıtı ve Avrupa Birliği (AB) yanlısı Pavel, seçim kampanyasında, ülkesinin dış politikada daha etkin bir rol üstlenmesini savunurken, enerji bağımlılığının sonlandırılması için nükleer enerjinin daha fazla kullanılmasından yana olduğunu belirtti.

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşta Avrupa'nın daha aktif ve kararlı adımlar atması gerektiğini savunan Pavel, NATO'nun bu ülkede insani kurtarma koridoru oluşturması gerektiğini ve Ukrayna'nın hava sahasının kapatılmasını savundu.

Cumhurbaşkanlığı seçimindeki en iddialı rakibi popülist siyasetçi Andrej Babis’i ilk turda az bir oy farkıyla geride bırakarak birinci olan Pavel, yüzde 50 barajını aşamadığı için Babis’le birlikte ikinci tura kaldı.

Petr Pavel, 27-28 Ocak’ta düzenlenen ikinci turda oyların yüzde 58,3’ünü alarak ülkede halkın seçtiği 4. cumhurbaşkanı oldu.

Pavel, savaşın başından itibaren Ukrayna’ya silah ve ekipman desteğinde bulunan ülkesiyle gurur duyduğunu, savaşın sona ermesinin barış görüşmelerine yanaşmayan Rusya’nın güçlerini Ukrayna’dan çekmesiyle mümkün olacağını dile getirdi.

Savaş biter bitmez Ukrayna’nın NATO’ya alınması gerektiğini kaydeden Pavel, bu ülkenin üye olmayı çoktan hak ettiğini savunuyor.

Pavel, Çekya’da iki dönem üst üste Cumhurbaşkanlığı görevini sürdüren, Moskova ile iyi ilişkilere sahip Milos Zeman’dan yarın görevi resmen devralacak. (İLKHA)