ABD'deki kampüslerde Filistin'e destek gösterileri sürüyor

ABD genelinde 20'den fazla üniversitede devam eden Filistin yanlısı protestolarda şu ana kadar polisin binden fazla kişiyi gözaltına aldığı belirtildi.

Ekleme: 01.05.2024 15:20:10 / Güncelleme: 01.05.2024 15:28:21 / Dünya
Destek için 

İşgalci siyonist rejimin Gazze'deki soykırımına karşı çıkan üniversite gençliği, ABD genelinde 20'den fazla üniversitede, polis şiddetine rağmen protestolarını sürdürüyor.

Protestoların ilk başladığı yer olan Columbia Üniversitesi de dahil olmak üzere bazı okullarda protestolar daha da yoğunlaştı.

Bugün erkan saatlerde Columbia Üniversitesi'nin Manhattan kampüsündeki yüzlerce protestocu bir binada eylem düzenledi.

Protestocular, binanın önünde etten bir duvar ördü ve protestolarını ancak üniversitenin işgal rejimi ile ilgili şirketlerle iş yapmaması, tüm mali varlıkların şeffaf bir şekilde açıklanması, disiplin cezası alan öğrenciler ve öğretim üyeleri için af dahil olmak üzere talepleri yerine getirilmediği müddetçe süreceğini kaydetti.

Üniversite yetkilileri ise "binaya giren öğrencilerin okuldan atılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu" tehdidinde bulundu, protestoculara sakin bir şekilde ayrılma ve dönemi tamamlama fırsatı sunulduğunu belirtti.

Yönetimin şikayeti üzerine polis, söz konusu binaya baskın düzenleyene Filistin destekçisi gençleri yaka paça gözaltına aldı, ters kelepçe taktı.

Gerginliğin artması üzerine siyonist hamisi Beyaz Saray, Columbia Üniversitesi'ndeki protestocuların eylemlerini onaylamadığını ifade etti.

Beyaz Saray ulusal güvenlik iletişim danışmanı John Kirby gazetecilere verdiği demeçte, "Başkan (Biden), kampüsteki bir binayı zorla ele geçirmenin kesinlikle yanlış bir yaklaşım olduğuna inanıyor; bu, barışçıl protestolara bir örnek değil. Bir binanın zorla ele geçirilmesi kabul edilemez." İfadelerini kullanarak soykırıma verilen haklı tepkiyi görmezden geldi.

Kuzey Carolina Üniversitesi'nde öğrenciler ABD bayrağını indirip Filistin bayrağını göndere çekti

Öte yandan protestoların bir diğer adresi olan Chapel Hill'deki Kuzey Carolina Üniversitesi'nde de bu sabah gösteriler düzenledi. Polis, buradaki kamplara da baskın düzenleyerek en az 30 kişiyi gözaltına aldı.

Günün ilerleyen saatlerinde protestocular kampüse geri döndü ve kampüsün ortasındaki Amerikan bayrağını Filistin bayrağıyla değiştirdi. Okul gazetesine göre, öğrenciler kol kola girdiler ve bayrak direğinin etrafında bir daire oluşturdular ve "İntifada" ve "Özgür Filistin" sloganları attıkları duyuldu. Kolluk kuvvetleri ise daha sonra Amerikan bayrağına yerine geri koydu.

Portland Eyalet Üniversitesi'nde protestolar

Kuzeybatı Oregon eyaletinde protestocular bir gecede Portland Eyalet Üniversitesi'ndeki bir kütüphaneyi mesken tuttu. Üniversite yönetimi, protestocuları kütüphaneyi terk etmeye çağırdı ve polisten yardım istedi.

Polis şiddeti

Polisle protestocular arasındaki çatışmalar bazı yerlerde şiddete dönüştü.  Yetkililer, gece geç saatlerde Richmond'daki Virginia Commonwealth Üniversitesi'nde protestocuların memurlara nesneler atması ve kimyasal sprey kullanmasının ardından polisin çevik kuvvet teçhizatı ve biber gazı kullandığını söyledi. Aralarında altı öğrencinin de bulunduğu 13 kişi yasa dışı toplanma ve izinsiz girme suçlamasıyla gözaltına alındı.

18 Nisan'dan bu yana binden fazla kişi gözaltına alındı

New York Times'ın haberine göre, 18 Nisan'da Columbia Üniversitesi'nde protestolar patlak verdiğinden bu yana, son günlerde 20'den fazla ABD üniversite kampüsünde 1000'den fazla Filistin destekçisi gözaltına alındı.

Bazı kampüslerde gerilim artarken bazılarında ise azalıyor gibi görünüyor.

Bugün polis, Humboldt'taki California Eyalet Politeknik Üniversitesi'nin yönetim binasında sekiz gün süren protestoya müdahale ederek son verdi. Yale Üniversitesi ve Pittsburgh Üniversitesi'ndeki protesto kamplarının da boşaltıldığı belirtildi.

Northwestern Üniversitesi, protestocularla bir anlaşma yaptığını duyurdu ve sonbaharda öğrenci, öğretim üyesi ve personel temsilcilerinin katılımıyla bir Yatırım Sorumluluğu Danışma Komitesi'nin yeniden kurulacağını söyledi.

Anlaşma, protestocular tarafından kurulan çadırların kaldırılmasını talep ediyor ve bunun karşılığında okul, öğrencilerin 1 Haziran'daki dönem sonuna kadar çimlerde barışçıl bir şekilde gösteri yapmasına izin veriyor.

Kampüslerde günlerdir süren soykırım karşıtı protesto dalgası, genç Amerikalıların Biden yönetiminin işgal rejimine verdiği desteğe duyduğu bir tepki olarak görülüyor.

Yakın zamanda yapılan bir CNN anketi, ankete katılan Amerikalı yetişkinlerin yüzde 71'inin Biden yönetiminin Gazze'deki savaşı ele alma biçiminden memnun olmadığını ortaya çıkarmıştı. (İLKHA)