Yetkililer köpek lobisine teslim mi oldu? BU TERÖR NEDEN DURDURULMUYOR?

‘Başıboş sokak hayvanları terörü’ memleketin kangrenleşen bir yarasına dönüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın defalarca ‘toplayın’ talimatı, sözde hayvan sever ve mama lobilerinin engeline takıldı. Vatandaşlar; çocuk ve yaşlılar başta olmak üzere çok sayıda can alan, onlarca ailenin ocağına ateş düşüren bu ‘teröre’ karşı net ve kararlı adımlar atılmasını istiyor.

Ekleme: 21.01.2023 04:20:59 / Güncelleme: 21.01.2023 04:21:03 / manşetler
Destek için 

RUHULLAH ŞAYIK / DOĞRUHABER

Yaşlı, çocuk, kadın, genç onlarca hayatı söndüren ‘başıboş sokak köpeği terörü’ devam ediyor.

Her geçen gün artan ve toplumsal huzuru tehdit eder hale gelen bu tehlike karşısında yeterli ve gerekli adımlar ise atılmıyor.

Mezarlıklar, parklar, sokaklar, hastane bahçeleri, gezinti ve benzeri alanlarıişgal eden başıboş köpekler, özellikle; okul yolundaki çocuklara, kırsal kesimde bulunan üniversite kampüs ve yurtlarına giden gençlere, yalnız başlarına dışarı çıkan yaşlılarayönelik büyük bir tehdide dönüşürken, bazen de ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarına neden oluyor.

Çocuklarda ve gençlerde psikolojik travmalara da sebep olan saldırılar karşısında, vatandaşlar ve duyarlı Sivil Toplum Örgütleri,“Onlarca eve, yüzlerce yüreğe ateş düştü.Daha kaç canın gitmesini bekliyorsunuz. Artık yeter! Bu terörü bitirin!” ortak çağrısında bulunuyor.

ONLARCA CAN GİTTİ!

Vahşi köpekler; çocuk, bebek, yaşlı, kadın ayırımı yapmıyor. 2022 yılı içerisinde, 9'u çocuk 7'si kadın olmak üzere 33 kişi ‘köpek terörü’nün kurbanı oldu.

Başıboş Köpek Sorunu Platformu'nun araştırmasına göre, 1 Ocak-25 Aralık 2022 tarih aralığında meydana gelen ölümlerin 13'ü direkt köpek saldırısından, 20'si de saldırı kaynaklı trafik kazalarından meydana geldi.

Direkt köpek saldırılarında 6'sı çocuk, 3'ü kadın toplam 13 kişi; trafik kazalarına yol açan saldırılarda da 3'ü çocuk, 4'ü kadın toplam 20 kişi hayatını kaybetti.

2021 yılında da 300 binden fazla kişi köpek saldırıları nedeniyle hastanelere müracaat ederken, 25 kişi ise hayatını kaybetmişti.

Bu ölümler ile ilgili resmi makamların rapor yayımlamaması, neredeyse her gün medyaya ve sosyal medyaya yansıyan saldırı haberleri dikkate alındığında, gerçek rakamların, ifade edilen rakamlardan çok daha yüksek olabileceği düşünülüyor.

VATANDAŞLARIN YÜZDE 67’Sİ SOKAK HAYVANLARI İLE KARŞILAŞIYOR

İçişleri Bakanlığı İç Güvenlik Strateji Başkanlığı tarafından 13-21 Ocak 2022’de “Sokak Hayvanlarına Bakış ve Toplumsal Güvenlik Algısındaki Yerleri” anketi bazı çarpıcı sonuçları ortaya çıkarmıştı. Ankete katılanların yüzde 67.3’ü hemen hemen her gün sokak hayvanları ile karşılaştığını belirtirken, “Siz ya da bir yakınınız bir sokak hayvanının saldırısına uğradı mı?”sorusuna “Ben uğradım” cevabı verenlerin oranı yüzde 13.6, “Evet, bir yakınım uğradı”diyenlerin oranı yüzde 26.9 olarak gerçekleşti.

2022 Yılının başında yapılan anketteki bu oranlara bakıldığında ve yılın devamında bu saldırıların onlarca cana daha mal olduğu göz önüne alındığında, saldırıların her geçen gün nasıl tehlikeli bir boyuta ulaştığı tüm çıplaklığıyla ortaya çıkıyor.

VATANDAŞLARIN YÜZDE 53’Ü BARINAKLARI ÖNERİYOR

Türkiye Raporu tarafından Mayıs 2022 yılında yayınlanan raporda da katılımcılara sorulan, “Sokak hayvanları ile ilgili nasıl bir politika izlenmesi gerektiğini düşünüyorsunuz?” sorusuna katılımcıların %53’ü ‘’Hepsi barınaklara gönderilmeli’’ cevabını verdi. Yine İçişleri Bakanlığının ’Sokak Hayvanlarına Bakış ve Toplumsal Güvenlik Algısındaki Yerleri” anketine katılanların yüzde 41.5’i de, sokak hayvanlarının fazla olmasının bir güvenlik sorunu olduğu görüşünü dile getirdi.

TRAVMALAR, YARALANMALAR, KAZALAR..!

Yüzlerce yüreğe ateş olarak düşen bu saldırılar bazen de büyük travmalara ve ömür boyu bedende silinmez izlere sebep oluyor.

Saldırıya uğrayan onlarca kişi yaşadığı saldırı sonrası psikolojik tedavi görmek zorunda kaldı.

Arkadaşlarıyla oyun oynarken saldırıya maruz kalan çocuklardan birinin, ‘"Eskiden dışarıda arkadaşlarımla oyun oynuyordum, vakit geçiriyordum ve okula yalnız gidiyordum. Artık bunların hiç birini yapamıyorum. Dışarıya çıkamıyorum, ekmek almaya bile gidemiyorum. Gece uyurken rüyalarıma giriyor." şeklindeki ifadeleri, bu olayların yaşattığı derin travmaları gözler önüne seriyor.

Saldırılara maruz kalan bazı mağdurlarda aldıkları ağır darbeler nedeniyle birçok farklı ameliyatlar için bıçak altına yatmak zorunda kalıyor.

Mağdurların; yüz, bacak, kafa veya bedenlerinin değişik bölgelerindeki yaralar, ömür boyu taşımak zorunda kalacakları bir korkuya dönüşüyor.

Bu kangrenleşen bela ayrıca, kaza oranı yeterince yüksek olan ülkemizde, can kayıplarıyla birlikte büyük maddi hasarlarda doğuran ve çözülmeyi bekleyen ciddi bir problem olarak günlük hayatımızda yer almaya devam ediyor.

YILDA 250 BİNE YAKIN KUDUZ TEHLİKESİ

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, yılda yaklaşık 250 bin kuduz şüpheli temas bildirimi yapılıyor ve bunların çoğunluğunasokaklarda bulunan başıboş köpeklerin ısırıkları neden oluyor.

Resmi verilere göre 2021 yılında Türkiye’de 250 bin 375 kuduz riskli temas görülürken, bunlardan 3’ünde kuduz hastalığı gerçekleşirken 3 kişide hayatını kaybetti. Kuduz vakalarıyla ilgili 2022 yılına ait veriler ise henüz açıklanmadı.

SOKAK HAYVANLARI DÜZENLİ AŞILANMALI

Uzmanlar, başta kuduz, kist hidatik ve parazitler olmak üzere sayısız hastalık başıboş köpeklerin taşıyıcılığıyla hızla yayıldığına dikkat çekerek özellikle köpek ısırıklarının insana kuduz bulaşması açısından çok riskli olduğuna vurgu yapıyor.

Sokaktaki hayvanlarda küpe olmasının tehlikeli olmadığını anlamına gelmediğini belirten uzmanlar, bu tehlikeyi önlemek için aşıların yıllık olarak düzenli bir şekilde yapılması gerektiğini ifade ediyor.

CUMHURBAŞKANI TALİMAT VERDİ AMA!

‘Başıboş köpek sorunu’ ile ilgili değişik dönemlerde açıklamalarda bulunana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da bu hayvanların toplatılmaları ve barınaklara yerleştirilmeleri yönünde talimatlar verdi.Erdoğan, Bitlis'te kuduz köpeklerin ısırması sonucu hayatını kaybeden 10 yaşındaki Mustafa Erçetin olayından sonrada bu konuya dikkat çekmiş ve, “Gerekli talimatları verdim. Bakanlarım çalışıyor. Bu işi boş bırakmamalıyız.Bu konuda öncelikli olarak belediyeler, barınaklar inşa ederek sahipsiz, başıboş sokak hayvanlarını toplamalı.” şeklinde konuşmuştu.

CUMHURBAŞKANINA RAĞMEN…!

Vatandaşlar ve kamuoyu, ülkenin en üst karar makamı olan Cumhurbaşkanının ‘talimatı’na rağmen bu sorunun neden hala çözülemediğini sorguluyor. Bazı belediyeler dışında yerel yetkililerin, toplumun güven ve huzurunu doğrudan ilgilendiren böylesi önemli bir konuda gösterdiği duyarsızlık akıllarda soru işaretleri bırakıyor.

Vatandaşlar, sözde hayvan sever ve mama lobilerinin yerel yetkilileri çeşitli şekillerde engellediğini ve baskı altında tuttuğunu düşünüyor.

Başta yüreklerine ateş düşen ve bu ‘terör’e kurban veren anne-baba ve aileler başta olmak üzere kamuoyu; bu konuda daha fazla can gitmeden, tavizsiz bir şekilde net ve kararlı adımlar atılmasını istiyor.

YAPICIOĞLU: KÖPEK TERÖRÜNÜ SONLANDIRACAK ADIMLAR ATILMALI

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’da, artan köpek saldırılarına dikkat çekmiş ve sorunun çözüme kavuşturulması çağrısında bulunmuştu. Yapıcıoğlu, “Köpek terörünü sonlandıracak adımlar atılmalı. Burada sorumluluk hem merkezi hükümete hem belediyelere düşmektedir. Başıboş köpekler toplanmalıdır."ifadelerini kullanmıştı.

 Sinop’ta köpek saldırısı KIZ ÖĞRENCİYİ MAHALLELİ KURTARDI

Sinop'un Boyabat ilçesinde yolda yürüyen kız öğrenci, başıboş sokak hayvanlarını saldırısına uğradı. Genç kızı köpeklerden, mahalle sakinleri kurtardı.

Yıldız Mahallesi'nde meydana gelen olayı bir vatandaş kayda aldı.

Görüntülerde, başıboş sokak köpeklerinin genç kızın etrafını sardığı görülürken, 19 yaşındaki Hilal Karakuş’un panikle bağırdığı görüldü.

Genç kızın çağlıklarınıduyan mahalle sakinleri köpekleri bölgeden uzaklaştırarak bir facianın daha yaşanmasına engel oldular.

Akdeniz Üniversitesi rektörü: Her ay 35-40 ısırık vakası var

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, "Öğrencilerimiz, öğretim üyelerimiz, hastalarımız da köpek saldırısına uğruyor. Hastanemize her ay 35-40 ısırık vakası geliyor." dedi.

ANTALYA - Özkan, üniversitesinin sosyal tesislerinde bir araya geldiği gazetecilere, sağlıktan bilime, kültürel etkinliklerden altyapı yatırımlarına önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Akdeniz Üniversitesinin yeşil önemli bir kampüse sahip olduğunun altını çizen Özkan, bazı insanların üniversite alanını barınak olarak gördüğünü ve hayvanları bırakıp kaçtığından dert yakınarak, “Öğrencilerimiz, öğretim üyelerimiz, hastalarımız da köpek saldırısına uğruyor. Hastanemize her ay 35-40 ısırık vakası geliyor. Buna bir çözüm bulunması gerekiyor, herkesten yardım rica ediyoruz. Üniversitemizde kısırlaştırmaya gitmeye başladık. Halk köpekleri burada bırakmaya devam ederse, zor süreç olacak." AA

2022’de ‘KÖPEK TERÖRÜ’NÜN KURBANLARI’NDAN BAZILARI

  • İstanbul Büyükçekmece’de kaldırımda yürüyen E.B., sokak köpeğinin yanında havlamasıyla paniğe kapılıp yola atladı. O sırada yoldan geçen kamyonun çarpması sonucu E.B. hayatını kaybetti.
  • Mayıs 2022 yılında Gaziantep’te köpeklerin saldırısına uğrayan M.T. yaklaşık 2 ay tedavi gördükten sonra hayatını kaybetti.
  • Bitlis'te sokak köpeklerinin ısırması sonucu kuduz olan 10 yaşındaki M.E., Ankara'da 21 günlük tedavinin ardından hayatını kaybetti.
  • Antalya Serik’te 5 Mart günü 9 yaşındaki M.M.P., köpekten kaçarken kamyon tarafından ezilerek hayatını kaybetti.
  • Isparta’da üniversite öğrencisi R.K. (20), köpeklerden kurtulmak için yola atladı. Otomobilin çarptığı genç kız öldü.
  • Ağrı’nın Patnos ilçesi Akdilek köyünde 2 yaşındaki A.A.A., başıboş köpek terörünün kurbanı oldu.
  • Zonguldak ‘ta H.D. (79) evinin bahçesinde köpekler tarafından parçalanarak öldürüldü.
  • Karaman’ın Kâzımkarabekir ilçesi Sinci köyünde üç çocuk annesi B.(65), köpeğin saldırısı sonucu hayatını kaybetti.
  • Çorum'da Sungurlu-Kırıkkale kara yolunda köpeğe çarpmamak için A.T.’nin direksiyon kırdığı otomobil takla attı. Kazada şoför yaralandı, nişanlısı H.G. (22) ise hayatını kaybetti.