BM Genel Sekreter Yardımcısı Mohammad'dan Afganistan'a ziyaret

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohammad ve beraberindeki heyetle birlikte Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanı Mevlevi Amir Han Muttaki ile bir araya geldi.

Ekleme: 18.01.2023 20:20:08 / Güncelleme: 18.01.2023 20:23:33 / Güncel
Destek için 

BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohammad, BM Afganistan Özel Temsilcisi Markus Potzel'in de aralarında bulunduğu üst düzey bir heyetle birlikte Afganistan İslam Emirliğine bir ziyaret gerçekleştirdi.

BM heyetinin ziyaretini memnuniyetle karşıladığını belirten Dışişleri Bakanı Muttaki, bu tür görüşmelerle Afganistan'ın gerçek imajının uluslararası topluma yansıyacağını umduğunu kaydetti.

Afganistan'a yaptığı ziyaretin amacının; "Durumu yakından görmek ve uluslararası toplumun kadınların eğitimi ve çalışması konusundaki mesajını Afganistan hükümetine iletmek" olarak açıklayan BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohammad, BM ve uluslararası toplumun Afganistan'a yönelik yardımlarını ve etkileşimlerini sürdürmeye odaklandığını söyledi.

Görüşmede, hükümetlerinin ilk aşamalarında bir dizi sorunla karşılaştıklarını belirten Bakan Muttaki, ancak yaptıkları çalışmalarla sorunların çoğunu çözdüklerini ifade etti.

Özellikle uyuşturucu ekimi konusunda başarılı politika izlediklerini belirten Muttaki, ülkede uyuşturucu ekiminin sıfıra indirildiğini, güvenliğin sağlandığını, en az 10 milyon öğrenciye de eğitim kapılarının açıldığını kaydetti.

Muttaki, çok sayıda kadının eğitim ve sağlık sektöründe çalıştığını, bürolarda çalışan kadınların tamamının maaşlı olduğunu sözlerine ekledi.

Uyuşturucuyla mücadele kapsamında 83 hastanede binlerce bağımlının tedavi edildiğini dile getiren Bakan Muttaki, tüm bu gelişmeler için uluslararası toplumla gerekli iş birliğine ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Muttaki, hükümetin tanınmasını, liderlere yönelik seyahat yasaklarının kaldırılmasını ve ayrıca bankacılık sistemi üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini belirtti.

Görüşmenin sonunda, BM Genel Sekreter Yardımcısı Mohammad, bilgilendirmesi için Bakan Muttaki'ye teşekkür ederek mevcut sorunları çözmek için daha fazla ilerleme ve iş birliği umduğunu söyledi.

Mohammad, Afganistan'da gördüğü durumu uluslararası toplumla paylaşacağını ve Afganistan'a yardım için somut adımlar atacağı sözünü verdi. (İLKHA)