01.01.2023 SABAHI CAMİLER DOLDU TAŞTI

Yılın ilk sabah namazında camiler doldu taştı. İstanbul başta olmak üzere yurdun dört bir yanında camileri dolduran Müslümanlar, yeni yılın İslam alemine hayırlar getirmesi için dualar etti. Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde on binlerle sabah namazını kılan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “çocuklarımıza, gençlerimize her zaman nasihat edelim. Onların dünyada inanç, ibadet esaslarına ve ahlaki kurallara uyarak yaşamaları için gayret edelim. Usanmadan, üşenmeden, bıkmadan çocuklarımıza nasihat etmeye devam edelim." ifadelerini kullandı.

Ekleme: 02.01.2023 06:07:48 / Güncelleme: 02.01.2023 06:08:01 / manşetler
Destek için 

MEHMET TAHİR ÖZSOY / DOĞRUHABER  2023 yılının ilk sabah namazında camilere akın eden Müslümanlar, hep beraber saf tutarak namaza durdu. Birçok ilde camilerin dolup taştığı gözlenirken, soğuk havaya rağmen 7’den 70’e Müslümanların camide buluşması gönüllere huzur verdi. İstanbul, Bursa, Ağrı, Manisa, Adıyaman, Kayseri başta olmak üzere birçok ilde sabah namazları yoğun kalabalık ile kılındı. Namaz sonrasında eller duaya açılarak İslam alemi için dualar edildi.  

AYASOFYA DOLDU TAŞTI

İstanbul’da sabah namazı için Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’ne akın eden Müslümanlar cami girişinde yoğun kuyruklar oluşturdu. On binlerin akın ettiği sabah namazında saflar sıklaştırılsa da camiden taşan cemaatin bir kısmı dışarıda namaz kılmak zorunda kaldı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, sabah namazını kıldırdıktan sonra yaptığı konuşmada, "İçimizde çocuklar, gençler, yetişkinler var, hep birlikte rabbimize kıyam ettik, rüku ettik, secde ettik. Namazda Lokman suresini okudum. Lokman aleyhisselamın evladına, çocuklarına nasihatlerini dile getiren ayeti kerimeleri okuduk." dedi. Lokman suresinin mealini anlatan Erbaş, "Ne anlatmak istiyor rabbimiz? Hangi ilkeleri, hangi hususları öğrenmemiz gerekiyor? Lokman aleyhisselam, Kur'an-ı Kerim'de örnek verilen ve öyle olmamız istenen ulu şahsiyetlerden birisidir. O evladını, çocuklarını karşısına alır ve nasihat ederdi ve onlara çeşitli konularda, telkinlerde bulunmaktan hiç uzak durmazdı. Cenabıhak bizim de tıpkı peygamberler gibi ve Kur'an-ı Kerim'de örnek verdiği şahsiyetler gibi olmamızı, onları örnek almamızı istiyor." diye konuştu.

ALLAH, KİBİRLENENLERİ BÖBÜRLENENLERİ GURURLANANLARI SEVMEZ

Erbaş, Lokman aleyhisselamın çocuklarına aynı zamanda ahiret inancına da anlattığını ve bu konuda da nasihatlerde bulunduğunu aktardı. Lokman aleyhisselamın önce çocuğunun itikadını düzeltmeye çalıştığını anlatan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, şöyle devam etti: "İnsanlara yüzünü buruşturma ve yeryüzünde de kibirlenerek, böbürlenerek yürüme.' Ne kadar güzel nasihatlerde bulunuyor. Kibirden uzak dur, gösterişten uzak dur, tevazu sahibi ol yavrucuğum, mütevazı ol. Allah, kibirlenenleri, böbürlenenleri, gururlananları sevmez. Yürüyüşünde gayet mutedil ol ve insanlar arasında konuşurken bağıra çağıra konuşma, gayet mütevazı bir şekilde konuş. Şüphesiz seslerin en çirkini merkeplerin sesidir. Bizler de çocuklarımıza, gençlerimize her zaman nasihat edelim. Onların dünyada inanç, ibadet esaslarına ve ahlaki kurallara uyarak yaşamaları için gayret edelim. Usanmadan, üşenmeden, bıkmadan çocuklarımıza nasihat etmeye devam edelim."

ÖĞRETİRKEN KOLAYLAŞTIRACAĞIZ ZORLAŞTIRMAYACAĞIZ, MÜJDELEYECEĞİZ, NEFRET ETTİRMEYECEĞİZ

Erbaş, çocuklara nasihat ederken Hz. Muhammed'in metodunun uygulanmasının önemine işaret ederek, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Buyuruyor ki Peygamber efendimiz, öğretiniz, kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız ve müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz. Muhteşem bir metot. Usul bugün eğitim bilimcilerinin üzerinde ittifak ettikleri en güzel eğitim öğretim metodudur. Öğretirken kolaylaştıracağız, zorlaştırmayacağız, müjdeleyeceğiz, nefret ettirmeyeceğiz. Bizim vesilemizle bir gencin, bir çocuğun yüreğinde Allah sevgisi yeşerirse, peygamber sevgisi yeşerirse vatan sevgisi, ezan sevgisi, bayrak sevgisi, insan sevgisi yeşerirse bu bizim için en büyük kazanımlardan birisidir. Ama tersi olursa bizim yüzümüzden bir gencin, bir çocuğun kalbinde zerre kadar Allah'a karşı, peygambere karşı, Kur'an'a karşı, İslam'a karşı, camiye karşı, namaza karşı ibadetlere karşı bir soğukluk oluşursa bu da bizim kaldıramayacağımız götüremeyeceğimiz, üstlenemeyeceğimiz kadar büyük bir vebal olur. Bu hassas çizgiye devam edelim."

BURSA’DA MÜSLÜMANLAR ULU CAMİ'YE AKIN ETTİ

2023 yılının ilk namazını kılmak isteyen vatandaşlar, 624 yıllık Ulu Cami'ye akın etti. On binlerce kişinin geldiği cami hınca hınç dolarken, içeride yer bulamayan vatandaşlar namazlarını dışarıda kılmak zorunda kaldı. Her cuma ve pazar günü çorba dağıtımı yapan Yörük Türkmenleri Derneği ise 2023 yılının ilk namazını kılmak için gelen vatandaşlara 8 bin kişilik çorba dağıtarak gönülleri ısıttı. Dernek Başkanı Dinçer Aykel, "Yeni yılın ilk namazını kıldık. Buraya gelen vatandaşlara çorba dağıtmak için geceden 50'den fazla gönüllü kardeşimizle hazırlık yapıyorduk. Bu güzel duyguyu hep birlikte paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu.

MANİSALILAR YENİ YILIN İLK SABAH NAMAZINDA BULUŞTU

Manisa’da Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi, Yavuz Sultan Selim’in eşi Ayşe Hafsa Sultan tarafından 1522 yılında yaptırılan 5 asırlık Sultan Camii, yeni yılın ilk sabah namazı buluşmasına ev sahipliği yaptı. Yediden yetmişe yüzlerce Manisalının akın ettiği tarihi camide Kur’an ziyafeti verilirken, yaklaşık 2 bin Manisalı yeni yılın Türkiye ve İslam alemine hayırlar getirmesini temenni etti. Manisa’daki 501 yıllık tarihi Sultan Camii’nde her pazar günü gerçekleştirilen sabah namazı buluşmaları, 2023 yılının ilk gününde büyük bir katılımla gerçekleştirildi. Manisa İl Müftüsü Dr. Hasan Hüseyin Güller’in sohbeti, Kütahya Dini İhtisas Merkezi Eğitim Görevlisi Bahaddin Tellioğlu, Kayseri Hacı Kılıç Camii İmam Hatibi Kurra Hafız Yasin Yüksel, Nurettin Öztürk İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Musab Yüksel, Bornova Yeni Camii Uzman İmam Hatibi Kurra Hafız Bünyamin Aşçı’nın Kur’an-ı Kerim tilavetleri ile devam eden programda, Sultan Camii İmam Hatibi Ömer Faruk Altunağa ve küçük Zakiranlar da tesbihat, ilahiler, kasideler ve zikirlerle programı renklendirdi. Program Şehzadeler İlçe Müftüsü Adem Dobur’un yaptırdığı dua ile sona erdi. Yaklaşık 2 saat süren programa Manisalılar aileleriyle birlikte büyük ilgi gösterdi. Programın bitiminde katılımcılara kahvaltılık ikramında bulunuldu.

ALLAH’IN RIZASINA UYGUN BİR HAYAT TARZIYLA YAŞAYALIM

Manisa İl Müftüsü Dr. Hasan Hüseyin Güller, “2022 yılını sonlandırıp, 2023 yılına girdiğimiz günün sabahında Manisa’da yapmış olduğumuz davete icap eden cemaatimizle Sultan Camii’mizde sabah namazını eda ettik. Ardından çevre illerden gelen hocalarımızla birlikte Kur’an ziyafeti gerçekleştirildi. Rabbim bugünümüzü nasıl güzel eylediyse, yeni yıla güzel başlamamızı nasip ettiyse inşallah tüm seneyi, hatta ömrümüzün devam eden geri kalan kısmını da bu şekilde güzelliklerle Allah’ın rızasına uygun bir hayat tarzıyla yaşamayı hepimize nasip eylesin. Yeni yıl sağlık, afiyet, huzur, barış ve kardeşlik getirsin inşallah.” şeklinde konuştu.

AĞRI’DA YILIN BEREKETLİ GEÇMESİ İÇİN ELLER DUAYA AÇILDI   

Ağrı'da gerçekleştirilen sabah namazı programında Kuran-ı Kerim'i ve Ezanı Güzel Okuma Yarışması Birincisi Muhsin Kara'nın da katıldı. Fırat Mahallesinde bulunan Hacı Halis Ünsal Camii'nde ÖNDER İmam Hatipliler Derneği tarafından organize edilen programa Ağrı İl Müftüsü Celal Büyük, Kuran-ı Kerim'i ve Ezanı Güzel Okuma Yarışması Birincisi Muhsin Kara, İl Müftü Yardımcısı Mustafa Solhan ve kentte faaliyet gösteren çeşitli STK temsilcilerinin de katıldığı sabah namazına çok sayıda genç, kız ve erkek öğrencilerde iştirak etti. Bu yılın Nisan ayında Suudi Arabistan'da gerçekleştirilen Kuran-ı Kerim'i ve Ezanı Güzel Okuma Yarışması Birincisi Muhsin Kara'nın sabah namazını okuduğu etkinlikte cami müezzini Mahmut Durmuş, namaz öncesi Yasin-i Şerif okudu. Muhsin Kara, namazda yaptığı müezzinlik ve okuduğu haşirle gönülleri ferahlattı. Ağrı İl Müftüsü Celal Büyük, kıldırdığı sabah namazının ardından kısa bir sohbet yaptı. Konuşmasında yeni yılda geçen yılın muhasebesinin yapılması gerektiğini söyleyen Celal Büyük sözlerini şöyle sürdürdü: "Her bir vakit çok anlamlı ama bugün kıldığımız sabah namazı çok anlamlı. Niye? Bugün yeni bir miladi yıla girerken biz Rabbimize, Rabbimizin ismini yad ederek, O'nu zikrederek bu sabah vaktinde yeni yıla adım atmış oluyoruz. Ve inşallah Rabbim bu miladi yılın bereketli geçirmeyi, kendisine karşı kulluk vazifemizi unutmadan bu yeni yılı ihya etmemizi bizlere nasip eylesin. Önemli olan ömrümüzün uzun veya kısa olması değil aslında mesela nice insanlar vardır ki 40 sene, 50 sene yaşamıştır sanki 90 sene yaşamış gibi güzelliklerle dünyadan ayrılmıştır. Kendisine faydalı olmuştur, çevresine faydalı olmuştur. Ama öbür taraftan da öyle insanlar vardır ki 90 sene, 100 sene yaşar ama ne Allah'a kul olabilmiştir ne çevresine faydalı olabilmiştir. Bizler bu yeni yıla girerken Cenab-ı Hak sağlık ve afiyet üzere, O'na kulluk vazifemizi ihmal etmeden, ömrümüzü bereketlendirerek hayır üzere bu yılı geçirebilmeyi Rabbimizden temenni ediyoruz." Program ikram edilen çorba ile son buldu.

KAYSERİ HÜR GENÇLİK SABAH NAMAZI BULUŞMASINDA BİR ARAYA GELDİ

Kayserili gençler, HÜDA PAR Kayseri İl Gençlik Kolları'nın her ay düzenlediği sabah namazı buluşması kapsamında Cami-i Kebir’de bir araya geldi. Kayseri’nin tarihi camilerinden miladi 1135’te inşa edilmiş olan Cami-i Kebir, HÜDA PAR Kayseri İl Gençlik Kolları'nın her ay düzenlemiş olduğu geleneksel sabah namazı etkinliğine ev sahipliği yaptı. Sabah namazı ezanıyla Cami-i Kebir'de bir araya gelen Kayserili gençler, cami cemaatiyle birlikte sabah namazlarını kıldı. Namaz sonrası yapılan tesbihat ve yapılan duaların ardından Hür Gençlik tarafından cami cemaatine çorba ikramı yapıldı. 

ADIYAMANLILAR SECDEDE BULUŞTU

"Secdede Buluşuyoruz" sloganıyla başlatılan sabah namazı buluşmaları kapsamında bir araya gelen Adıyamanlılar Ulu Camii'nde sabah namazını idrak etti. İl Müftülüğü tarafından düzenlenen "Secdede Buluşuyoruz " yeni yılın ilk sabah namazı Adıyaman Ulu Camii'nde cemaatin yoğun bir katılımı ile gerçekleşti. Kur'an tilavetini sessiz bir şekilde dinleyen cemaat ardından il Müftüsü Mehmet Taştan tarafından kıldırılan sabah namazını cemaat halinde kıldı. Namaz sonrası, cemaate vaaz ve nasihatte bulunan Taştan, bir Müslüman olarak Allah'ın emir ve yasaklarına uygun bir hayat sürmek gerektiğini belirtti. Bu anlamda geçmiş işin muhasebesini yaparak yeni yılın Allah'ın rızası doğrultusunda en güzel şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Namaz sonrası cemaate yapılan ikramın ardından kılınan İşrak Namazı ile son buldu.