Srebrenitsa soykırımından kalma bir toplu mezar daha bulundu

Bosna Hersek’te Srebrenitsa soykırımı sırasında katledilen on kişinin daha kalıntılarına ulaşıldı.

Ekleme: 09.12.2021 15:05:11 / Güncelleme: 09.12.2021 15:11:13 / Dünya
Destek için 

Temmuz 1995’te öldürülen soykırım kurbanlarının kalıntıları, Srebrenitsa’dan yaklaşık 200 km uzaklıktaki Kalinovik yakınlarındaki bir toplu mezarda bulundu.

Böylece şu ana kadar şehirden en uzak toplu mezar bulunmuş oldu.

Uluslararası Kayıp Kişiler Komisyonuna dayandırılan haberlere göre kalıntılar üzerinde yapılan DNA analizi, kalıntıların Srebrenitsa’da esir olarak tutulan Boşnaklara ait olduğunu gösterdi.

Srebrenitsa'da ne oldu?

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te General Ratko Mladiç komutasındaki Sırp birlikleri tarafından işgal edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırp güçlerine teslim edilmişti. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırp güçleri, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda hunharca katletti ve toplu mezarlara gömdü.

Uluslararası mahkemeler, 1995 yılında Srebrenitsa'da 8 binden fazla Müslüman erkeğin Bosnalı Sırp askerler tarafından katledilmesini soykırım olarak nitelendirdi. Bosnalı Sırp lider Radovan Karadzic ve silahlı oluşumların komutanı Ratko Mladiç, Uluslararası Mahkeme tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Srebrenica Anıt Merkezi'ne göre, Bosna'da 90'dan fazla soykırım kurbanı toplu mezarı bulundu. Buna rağmen, yüzlercesinin akıbeti bilinmiyor.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor. (İLKHA)