Meraları yabani otlardan temizliyor

Danimarka Teknik Üniversitesi liderliğindeki bilim insanları, meralardaki zararlı yabani otları bulup topraktan çıkaran bir robot geliştirdi. Çiftçilerin meralardaki yabani otları temizlemesine yardımcı olacak robot, büyük bir çim biçme makinası boyutunda.

Ekleme: 13.11.2021 10:28:46 / Güncelleme: 13.11.2021 10:28:46 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

Yabani otların, meralarda hızla çoğalması ciddi bir soruna dönüşebiliyor. Otlar, eğer kontrol edilmezlerse, merada ineklerin beslendiği bitkilerin yerlerini kaplıyor ve bazı türleri hızla yayılmaya öyle eğilimli ki, bu bir dizi soruna yol açabiliyor. Hayvancılıkla uğraşanlar, yabani otlarla çeşitli şekillerde mücadele ediyor fakat bu yöntemlerin çoğunda öne çıkan kimyasal kullanma eğilimi çevreyi kirletiyor, toprağı zehirliyor, hayvancılığa olumsuz etki ediyor. Konvansiyonel yöntemler ise büyük bir iş gücü, insan emeği istiyor.

GÖRÜNTÜ VERİ TABANI

Bu sorunun çözümüne yönelik araştırma yapan Danimarka Teknik Üniversitesi liderliğindeki bilim insanları bir robot geliştirdi. Robot, yabani otlara ilişkin büyük bir görüntü veri tabanına sahip ve bu sayede bitkileri tanıyıp teşhis edebiliyor, ardından eğer bitki zararlı ise topraktan söküyor. Çiftçilerin meralardaki yabani otları temizlemesine yardımcı olacak robot, büyük bir çim biçme makinası boyutunda.

Bir an için bunun basit bir işlem olduğunu düşünmüş olabilirsiniz, ancak sıradan görünümlü yeşil bir otu tarladaki faydalı olanlardan ayırt etmek aslında o kadar kolay değil. Robotun yabani otları tanıyabilmesi ve bu husustaki hassasiyeti için oluşturulan veri tabanı çok titiz bir çalışma gerektiriyor. Araştırma ekibinden Ronja Güldenring, “Başlangıçta üç farklı merada çok sayıda fotoğraf çektik. Bir sonraki adımda ise meraların farklı arka planlarla görünmesi için çok sayıda fotoğraf kombinasyonu yapmaya çalıştık. Bu kombinasyonlar için meraları günün farklı zamanları ve farklı mevsimlerde fotoğrafladık” diyor.

SIRA EĞİTİMİNDE

Araştırma kapsamında yürütülen fotoğraf çalışmalarının ilk aylardaki tek amacı, meranın arka plan kombinasyonları ile binlerce farklı görüntüden oluşan bir veri tabanı oluşturmaya yönelikmiş. Çok farklı koşullar altında yabani otları tanıma ve bulma konusunda robotu eğitmek için yeterli bir temele sahip olmak için çok sayıda yabani otun da fotoğrafı gerekli. Ronja Güldenring ve ekibi, önümüzdeki süreçte robotu ‘eğitmeye’ başlayacak. Eğitimin sonunda robot, altına ve üstüne monte edilmiş birer kamera yardımıyla meradaki yabani otları tanıyabilecek ve sökebilecek.

AB PROJESİ

Sıradışı bu robotun geliştirilmesi, bir AB projesi kapsamında yürütülüyor. Projeyi, tarımsal araştırmalarda dünyanın önde gelen üniversitelerinden biri olarak kabul edilen Hollanda’daki Wageningen ve birçok kurum da destekliyor.

Kaynak: İTO