Gaziantep'te vatandaşlar çarşıya akın etti

Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında hafta sonu uygulanan 2 günlük sokağa çıkma yasağının ardından Gaziantep’te maskesiz girişin de yasak olduğu caddelerde yoğunluk oluştu.

Ekleme: 11.05.2020 16:50:05 / Güncelleme: 11.05.2020 16:55:30 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Coronavirus (Covid-19) vaka sayılarının arttığı kentte her sokağa çıkma yasağının ardından PTT başta olmak üzere banka önlerinde geçen haftalarda oluşan metrelerce uzun kuyruklar bu hafta da oluştu.

 

Artan vakaların ardından Gaziantep Valisi Davut Gül, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden sürekli yaptığı paylaşımlarda ve düzenlediği basın toplantılarında, Türkiye'de vaka sayılarının düştüğünü ve Gaziantep'te ise vakalarda artış yaşandığına dikkat çekerek, vatandaşlara zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları uyarısında bulunuyor.

Gaziantep Valiliği de insan yoğunluğunun fazla olduğu özellikle sokağa çıkma yasağının ardından aşırı kalabalıkların oluştuğu Gaziler, Karagöz, İnönü ve Hoşgör caddelerinde bugünden itibaren maskesiz dolaşmanın yasaklandığını açıkladı.

Gaziantep İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından Covid-19 salgınının önlenmesine yönelik bir dizi yeni tedbir alındı. Bu kapsamda kent merkezindeki ana çarşılar olarak bilinen Karagöz, İnönü, Gaziler ve Hoşgör caddelerinde maskesiz dolaşma yasağı getirildi.

Ancak yapılan bütün uyarı ve tedbirlere rağmen Covid-19 tedbirleri kapsamında bu hafta uygulanan 2 günlük sokağa çıkma yasağının sona ermesinin ardından vatandaşlar kentteki çarşılara akın etti.

Salgın süresince sessizliğini korunduğu Gaziantep'te, çarşı ve pazarlar eski günlerine dönmeye başladı. Güzel havayı da fırsat bilerek sokağa çıkma yasağı sonrasında kendini sokağa atan vatandaşlar, çarşı ve sokaklarda yoğunluk oluşturdu.

Vatandaşların çoğunluğu yapılan uyarıları dikkate almayarak sokaklara akın ederken, özellikle de şehir merkezindeki en işlek caddeler havanın ısınmasıyla birlikte evden çıkan vatandaşlarla doldu.

PTT ve banka şubelerinin önlerinde metrelerce kuyruk oluştuğu kentte sabah saatlerinden itibaren başlayan yoğunlukta vatandaşların sosyal mesafe kuralına uymadığı görüldü.

Maskesiz dolaşmanın yasaklandığı Karagöz, Gaziler, İnönü ve Hoşgör caddelerinde de yine yoğunluk oluştuğu görülürken birçok kişinin ise sosyal mesafe kuralını ihlal ederek yan yana yürümesi dikkat çekti.

Polis ve zabıta ekipleri tarafından bariyerlerle kapatılan caddelerin giriş noktalarında da maskesiz olan vatandaşların geçişine izin verilmedi. Bazı cadde girişlerinde vatandaşlar kendilerine ücretsiz verilen maskenin ardından çarşıya alındı.

Maskesi olanların ateş ölçümleri yapıldıktan sonra alındığı Gaziler Caddesi'nde hafta sonu uygulanan yasağın ardından yoğunluk oluştuğu gözlemlendi.

Maske zorunluluğu uygulamasının geç hayata geçirildiğini savunan vatandaşlar, salgının bir an önce bitmesi için alınan tedbirlere uyulması gerektiğini söyledi.

“Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalıyız”

Covid-19’a karşı alınan tedbirlere uyulması gerektiğini belirten Cüneyt Kalkan, “Maske uygulamasını güzel buluyorum. Vatandaşlara da maskesiz dolaşmamaları konusunda ricada bulunuyorum. Çünkü malum ülkemizde ve dünya genelinde Coronavirus var. Halkın yetkililerin almış olduğu bu tedbirlere uyması gerekiyor. Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalıyız. Çünkü bu hastalık tüm dünyayı etkisi altına alan bir hastalık olduğundan dolayı alınan tedbirlere uyumalıyız.” dedi.

“Alınan bu tedbirlere uymamız gerekiyor”

Sokağa çıkma yasağının ardından daha önce trafiğe kapatılan Karagöz Caddesinde sosyal mesafe ve maske başta olmak üzere vatandaşların virüs tedbirlerine uymadığını belirten cadde esnaf Yılmaz Kaya, “Bugünden itibaren de maske mecburi oldu. Alınan bu kararın halkımız için iyi bir karar olduğunu düşünüyorum. Bu virüsün bir an önce bitmesi için bu tür kararların alınması lazımdı. Biz, burada esnaf olarak caddenin trafiğe kapatılması ve tadilattan dolayı büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Ama her şey bizim için ve inşallah daha iyi olur. Biraz sabredeceğiz. Bazı vatandaşlar duyarsız davranıyorlar. Sosyal mesafelerini korumuyorlar. Özellikle de bankaların önünde kuyruklar oluşuyor. Polisler sürekli uyarsa da polis ayrıldıktan sonra yine sosyal mesafeye dikkat edilmiyor. Alınan bu tedbirlere uymamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Bu karar bir ay önce alınsaydı, daha iyi olurdu”

Maske zorunluluğunun geç alınmış karar olduğunu savunan Hasan Öztüfekçi ise şunları söyledi: “Bundan bir ay önce bu uygulamanın hayata geçirilmesi lazımdı. Hastalıkta bu derece yüksek olmazdı. Bu karar bir ay önce bir ay önce alınsaydı, daha iyi olurdu. Cadde araç trafiğine kapatıldı süreçten itibaren maske kullanımı zorunlu olabilirdi. Bu salgının önlenmesi için maske takmak önemlidir.”

“Daha sıkı tedbirler alınmalıdır”

Kentte alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu ileri süren Mustafa Badem, “Coronavirus Çin'de ortaya çıktı. Ama şu an Çin, normal hayata döndü. Ama biz ise tam olarak normal hayata dönemedik. Hani Avrupa ülkelerine uyum sağlıyorduk? Ordu gibi bir ilde bile güzel tedbirler alındı. En az ölüm sayısı Ordu'da var. Esnafın durumu hiç iyi değil. Hiçbir yerde iş yok. Esnafımız ne yapsın? Esnaf 4-5 gündür siftah etmeden kepenk kapatıyor. 1000 TL yardım verildi ama şu an 300 TL'den aşağı elektrik faturası gelmiyor. Bu şekilde olmaz. Daha sıkı tedbirler alınmalıdır.” diye konuştu.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler