Başbakanın istifasının istendiği Haiti'de iç savaş tehdidi

Haiti'nin başkenti Pot-au-Prince'te artan şiddetin arkasındaki çete lideri Jimmy "Barbecue" Chérizier, Haiti başbakanı Ariel Henry'nin istifa etmemesi halinde "iç savaş" çıkacağı tehdidinde bulundu.

Ekleme: 06.03.2024 20:54:01 / Güncelleme: 06.03.2024 20:54:01 / Dünya
Destek için 

Çete üyelerinin Başbakan Henry'nin yurt dışından dönmesini engellemek için başkentin havaalanını ele geçirmeye çalıştığı Haiti'de, çete lideri Jimmy "Barbecue" Chérizier, Başbakan Ariel Henry istifa etmezse "iç savaş" çıkacağı konusunda tehditte bulundu.

Ülkenin ulusal hapishanesinde çıkan isyanla huzursuzluk diğer şehirlere de yayıldı. Binlerce kişi şiddet nedeniyle yerinden edildi. Yaklaşık 4 bin mahkûm hapishaneden firar etti.

Çete ittifakına liderlik eden "Barbecue" yaptığı açıklamada, "Eğer Ariel Henry istifa etmezse doğrudan soykırıma yol açacak bir iç savaşa doğru gideceğiz" ifadelerini kullandı.

Çete üyeleri, polis karakollarına ve ülkenin iki ana hapishanesine saldırılar düzenledi. Başbakan Henry, geçen hafta Kenya'yı ziyaret ederken çete lideri Barbecue şiddeti tırmandırdı.

Başbakan Henry, Kenya'nın Haiti'deki şiddeti bastırmak için çok uluslu bir polis operasyonuna öncülük etmesi konusunda bir anlaşma yapmayı hedefliyordu.

Haiti medyası, Başbakan Henry'nin artık ülkeye dönüş için alternatif yollar aradığını bildiriyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, şiddeti tartışmak üzere bugün acil bir toplantı düzenleyecek.

Etiketler: