İsrail yayın kurumu KAN’a göre gemi şu anda Yunanistan açıklarında ve önümüzdeki dört ila beş gün içinde Gazze kıyılarına ulaşması bekleniyor.

Habere göre İsrail güvenlik kaynakları başlangıçta geminin yanaşmasına izin vermeyi değerlendirmiş olsa da, ablukayı delme ya da emsal oluşturma ihtimali nedeniyle son aşamada engelleme kararı aldı.

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz’ın konuyla ilgili bugün nihai kararın alınacağı bir güvenlik toplantısına başkanlık etmesi bekleniyor.
İsrail'in "Walla" haber sitesine konuşan askerî kaynaklara göre, İsrail ordusu henüz nasıl bir adım atacağına tam olarak karar vermedi, ancak insansız hava araçları (İHA'lar) gemiyi izlemeye aldı.

Kaynaklara göre, bölgedeki güvenlik güçleri hazır konumda. Geçmiş tecrübeler ışığında, öncelikle gemi mürettebatına bölgeye girmemeleri yönünde doğrudan bir uyarı mesajı gönderilecek. Ancak bu uyarıya uyulmaması durumunda, İsrail deniz komandoları “Shayetet 13” ve füze botları, operasyona hazır durumda bekliyor.

“Özgürlük Filosu Koalisyonu”, “Madelin” adlı geminin Pazar günü İtalya’nın Katanya limanından yola çıktığını duyurmuştu. Gemi, sembolik miktarda insani yardım ve gönüllüler taşıyor. Koalisyon, bu yolculuğun sadece bir insani yardım misyonu değil, aynı zamanda İsrail’in “yasa dışı ablukası” ve “artarak süren savaş suçları”na karşı barışçıl bir meydan okuma olduğunu vurguladı.

Geçmişte filoya ait “Conscience – Vicdan” adlı başka bir gemi, Mayıs ayında Malta açıklarında iki insansız hava aracıyla saldırıya uğramıştı.

Muhabir: Hamza Durmaz