İran’ın yarı resmi haber ajansı Tesnim, Perşembe günü yaptığı haberde, İran ordusunun farklı kuvvetlerinin bin adet insansız hava aracından oluşan bir teslimat aldığını duyurdu. Bu gelişme, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Tahran’ın bir nükleer anlaşmayı reddetmesi halinde saldırı düzenleyebileceği yönündeki tehdidinin ardından artan gerilim ortamında yaşandı.

İran Ordusu Komutanı Emir Hatemi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Karşı karşıya olduğumuz tehditler dikkate alındığında, ordu stratejik kabiliyetlerini korumakta ve güçlendirmektedir. Bu, hızlı çatışma kabiliyetini sağlamak ve herhangi bir saldırgana karşı ezici bir karşılık vermek içindir.”

İran devlet televizyonu da bu insansız hava araçlarının, “modern tehditlere ve on iki günlük savaş deneyimlerine uygun şekilde, ordu uzmanları tarafından ve Savunma Bakanlığı ile iş birliği içinde tasarlandığını” bildirdi. Açıklamada ayrıca, bu İHA’ların “imha edici, saldırı, keşif ve elektronik harp” sınıflarına ayrıldığı; deniz, hava ve kara ortamlarında sabit ve hareketli belirli hedefleri vurmak üzere tasarlandığı belirtildi.

Öte yandan Kara ve Deniz Kuvvetleri’ne ait insansız hava araçlarının resmen envantere alınmasının ardından konuşan Tümgeneral Emir Serleşker Hatemi, şu ifadeleri kullandı: “Stratejik üstünlükleri korumak ve güçlendirmek; yaklaşan tehditlere uygun şekilde hızlı çatışma ve her türlü saldırı ya da saldırgana karşı kararlı bir karşılık vermek, her zaman ordunun gündeminde olmuştur ve olmaya da devam edecektir.”

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf da, ülkesinin ABD tarafıyla müzakereye hazır olduğunu, ancak görüşmelerin samimi ve gerçek olması şartını vurguladı.

Kalibaf, buna karşın “Bunun, ABD Başkanı Donald Trump’ın istediği türden bir müzakere olduğunu düşünmüyorum; Trump yalnızca kendi iradesini başkalarına dayatmak istiyor” ifadelerini kullandı. Trump’ın bir savaş başlatabileceğini, ancak bu savaşı kontrol edemeyeceğini veya sona erdiremeyeceğini de sözlerine ekleyerek uyarıda bulundu.

Muhabir: Mehmet Yaman