İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani, İran’ın halen “bir savaşın ortasında” olduğunu belirterek, “Ne bir barış anlaşması yapıldı ne de ateşkes ilan edildi” dedi. Laricani, mevcut koşullarda yeni krizler çıkarılmasının mantıklı olmadığını, yaşanan olayların dışarıdan yönetildiğini vurguladı.
Laricani, “12 günlük savaş” sürecinde askeri operasyonların başlamasının ardından “düşmanın halkı sokağa dökmeye çalıştığını ancak bunda başarısız olduğunu” ifade etti. ABD Başkanı Donald Trump’ın, toplumsal bir kriz çıkması halinde askeri operasyonlar düzenleneceğini açıkladığını hatırlatan Laricani, bu kez düşmanın taktiğinin halkın birlik ve bütünlüğünü kırmak olduğunu söyledi.
“Düşman; İran’ın ulusal kimliğinin sembollerini hedef aldı; bayrak, camiler ve Kur’an-ı Kerim buna dahil” diyen Laricani, “Eğer mesele sadece ekonomikse, neden dükkanlar yağmalanıyor ve yakılıyor?” sorusunu yöneltti. Güvenlik krizlerinin ekonomik sorunları çözmeyeceğini, aksine derinleştireceğini vurguladı.
Olayları çıkaranları “yarı-terörist sivil bir grup” olarak niteleyen Laricani, siyonistlerin aylar önce İran içinde kurdukları yapıları yeni bir macera için kullanacaklarını ilan ettiklerini hatırlattı. Bu kapsamda, olayların elebaşlarının tespit edildiğini ve bazılarının tutuklandığını açıkladı.
Bazı vakalarda G3 ve Colt tabancalar dahil olmak üzere silahların ele geçirilmesinin, olayların önceden organize edildiğini gösterdiğini söyleyen Laricani, silah temin etmek için askeri ve güvenlik merkezlerine yönelmenin iç savaş çıkarma girişimine işaret ettiğini ifade etti.
Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri, İran silahlı kuvvetlerinin tam teyakkuz halinde olduğunu vurgularken, sokak çatışmalarını önlemek için durumun net biçimde anlatılması çağrısında bulundu.
Ekonomik sorunların varlığını kabul eden Laricani, çözümün kaos ve güvensizlik olmadığını vurguladı.
Ulusal dayanışmanın bu süreçten çıkışın temel şartı olduğunu belirten Laricani, güvenlik ve yargı kurumlarının, silahlı grupların kamu kurumlarına, güvenlik merkezlerine ve vatandaşların canına yönelik saldırılarına tavizsiz şekilde karşılık vereceğini ifade etti ve mevcut durumun arkasında israilin bulunduğunu söyledi.



