İran ile ABD-israil hattındaki çatışma bölge geneline yayılırken, Bahreyn yönetimi topraklarında bulunan bir ABD askeri üssüne füze saldırısı düzenlendiğini duyurdu. Bahreyn’in resmi haber ajansı, ülke sınırları içinde saldırıların gerçekleştiğini doğrularken, başkent Manama’daki Juffair bölgesinden yükselen dumanların görüldüğü bildirildi.
İranlı bir yetkili ise yaptığı açıklamada, bölgedeki tüm ABD üsleri ve Amerikan çıkarlarının İran’ın erişim alanında bulunduğunu belirterek saldırıların genişleyebileceği mesajını verdi. İran devlet televizyonu da İran Silahlı Kuvvetlerinin Körfez ülkelerindeki ABD askeri noktalarını hedef aldığını aktardı.
Saldırılar sonrası patlama ve siren seslerinin rapor edildiği ülkeler arasında Kuveyt, Ürdün, Bahreyn, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri yer aldı. Bölge genelinde hava savunma sistemleri devreye alınırken güvenlik seviyesi en üst düzeye çıkarıldı.
Bahreyn’de hedef alınan Juffair bölgesi, ABD Donanması’nın Basra Körfezi’ndeki en kritik merkezlerinden biri olan Bahreyn Deniz Destek Faaliyetleri (NSA) üssüne ev sahipliği yapıyor. ABD Deniz Kuvvetleri Merkez Komutanlığı (NAVCENT) ve ABD 5. Filosu’nun konuşlu olduğu üs; Körfez, Kızıldeniz ve Arap Denizi’ndeki ABD ve koalisyon deniz operasyonları için ana lojistik ve komuta merkezi konumunda bulunuyor.
Savaş gemilerine bakım, ikmal ve konuşlanma hizmetleri sağlayan tesis, bölgedeki büyük ABD askeri operasyonlarının merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. Gelişmeler, İran-ABD geriliminin doğrudan bölgesel askeri çatışmaya dönüşme riskini artırdığı yönünde yorumlanıyor.





