İnovatif Stratejik Araştırmalar Merkezi (İNOSAM) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Avcı, yayımladığı yazılı açıklamada uluslararası kamuoyuna yönelik sert uyarılarda bulundu. Mevcut konjonktürde dünyanın devasa bir küresel çatışma tehdidiyle karşı karşıya kaldığını belirten Avcı, barışın korunması için somut adımlar atılması gerektiğini savundu.
"3. Dünya Savaşı Riski Kapıda"
Gürkan Avcı, açıklamasında bölgesel gerilimlerin küresel bir yıkıma dönüşme potansiyeline dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
"Eğer 3. Dünya Savaşı'nın patlak vermesini istemiyorsak; İsrail mutlak suretle kontrol altına alınmalıdır."
Avcı, dünya genelinde tırmanan risklerin bertaraf edilmesi ve insanlığın bir uçuruma sürüklenmemesi için uluslararası mekanizmaların ivedilikle harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.
Avcı, açıklamasında küresel gerilimlerin bilinçli biçimde tırmandırıldığını savunarak, insanlığın nükleer bir felaketin eşiğine sürüklendiğini ileri sürdü.
Türkiye’nin tarihsel ve stratejik sorumluluğu bulunduğunu savunan Avcı, "Türkiye, bölgeyi ateşe sürükleyen bu pervasız gücü durdurabilecek yegâne kuvvet ve akıldır. israil dizginlenmediği sürece insanlığın ortak mirası tehdit altındadır." dedi.
Türkiye’nin gerekirse caydırıcı tüm unsurları devreye alması gerektiğini belirten Avcı, aksi halde Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın büyük bir yıkımla karşı karşıya kalacağını öne sürdü.
"Nükleer kapasite insanlık için tehdit"
Avcı, açıklamasında işgalci rejimin elinde bulunduğunu iddia ettiği nükleer kapasitenin insanlık açısından büyük risk taşıdığını savunarak, bu kapasitenin uluslararası denetime alınması gerektiğini ifade etti. Dünyanın nükleer bir felaket yaşamaması için acil adımlar atılması gerektiğini kaydeden Avcı, Türkiye’nin bu süreçte aktif rol üstlenmesi gerektiğini belirtti.
"siyonist kuşatma kırılmalı"
Küresel sistemin çeşitli alanlarında etkili bir yapı bulunduğunu iddia eden Avcı, bu yapının devletlerin yönetim mekanizmalarına, finans sistemine, medyaya ve teknoloji alanına nüfuz ettiğini öne sürdü.
Avcı, söz konusu yapının dünya genelinde çatışma ve istikrarsızlık ürettiğini savunarak, bunun son hedefinin Türkiye olduğunu ifade etti.
"israilin devlet olma ehliyeti yoktur"
Açıklamasında sert ifadeler kullanan Avcı, "israilin devlet olma ehliyeti yoktur. Elindeki nükleer ve kitle imha silahları derhal müsadere edilmelidir. İsrail ordusu dağıtılmalı ve uluslararası denetim altına alınmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’nin gerekirse kendi güvenlik doktrinini yeniden şekillendirmesi gerektiğini savunan Avcı, "Önleyici saldırı" yaklaşımının gündeme alınabileceğini ifade etti.
"Dünya liderleri şantajla kontrol ediliyor"
Avcı, açıklamasında dünya liderlerinin çeşitli yöntemlerle baskı altına alındığını öne sürerek, küresel sistemin büyük bir kriz sürecine girdiğini savundu. "Biz geçmişi kaybettik ama geleceği kurtaracağız." diyen Avcı, Türkiye’nin yeni dönemde kurucu irade olması gerektiğini belirtti.
Açıklamasının sonunda Avcı, insanlığın büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu savunarak, "Dünya uçuruma sürükleniyor; acilen harekete geçmeliyiz." ifadelerini kullandı.





