Çinli bilim insanları, mikroplastikleri sudan uzaklaştırmanın basit ve etkili bir yolunu keşfetti. Ekip, hem yumuşak su hem de mineraller açısından daha zengin olan sert musluk suyunda testler yaptı.

Araştırmacılar, sıvıya nano ve mikroplastikler ekledikten sonra suyu kaynatıp çökeltileri süzdüler. Guangzhou Tıp Üniversitesi ve Jinan Üniversitesi’nden araştırmacılar, yayımlanan makalelerinde şunları yazdı:

“Merkezi su arıtma sistemlerinden kaçan musluk suyu nano/mikroplastikleri (NMP’ler), su tüketimi yoluyla insanlara potansiyel sağlık riskleri oluşturdukları için küresel ölçekte giderek daha fazla endişe kaynağıdır.”

Bazı durumlarda, NMP’lerin %90’a kadarının kaynatma ve süzme işlemiyle uzaklaştırıldığı görüldü, ancak etkinlik suyun türüne bağlı olarak değişiyordu. En büyük avantajı ise çoğu insanın bunu mutfakta zaten sahip oldukları malzemelerle yapabilmesi.

Guangzhou Tıp Üniversitesi’nden biyomedikal mühendis Zimin Yu ve meslektaşları şöyle yazıyor:

“Bu basit kaynatma yöntemi, musluk suyundaki NMP’leri ‘arıtabilir’ ve su tüketimi yoluyla insanın NMP alımını zararsız şekilde azaltma potansiyeline sahiptir.”

Daha sert musluk suyunda, doğal olarak ısındıkça kireç (kalsiyum karbonat) birikimi oluştuğu için daha yüksek oranda NMP uzaklaştırıldı. Mutfak su ısıtıcılarının içinde görülen bu kireçli tabaka, sıcaklık değişimleri kalsiyum karbonatı çözelti dışına ittiğinde plastik parçacıklarının yüzeyinde oluşarak onları bir kabuk içinde hapsediyor.

Araştırmacılar şöyle diyor:

“Sonuçlarımız, kaynatma ile birlikte suyun sertliği arttıkça nanoplastik çökelme verimliliğinin yükseldiğini gösterdi. Örneğin, 80 mg/L’de %34 iken, 180 ve 300 mg/L kalsiyum karbonatta sırasıyla %84 ve %90 oldu.”

Yumuşak suda bile, çözünen kalsiyum karbonat daha az olmasına rağmen, NMP’lerin yaklaşık dörtte biri sudan uzaklaştırıldı.

Kireç kaplı plastik parçacıkları daha sonra, çay süzmekte kullanılan paslanmaz çelik elek gibi basit bir filtreyle kolayca ayrılabiliyor.

Daha önceki çalışmalar, içme suyunda polistiren, polietilen, polipropilen ve polietilen tereftalat parçacıklarının bulunduğunu ve bunları her gün farklı miktarlarda tükettiğimizi ortaya koymuştu.

Stratejiyi nihai teste sokmak için araştırmacılar suya daha da fazla nanoplastik ekledi ve bu parçacıkların sayısının da etkili şekilde azaldığını gördü.

“Kaynatılmış su içmek, küresel NMP maruziyetini azaltmak için uzun vadeli uygulanabilir bir stratejidir.” diye yazıyor araştırmacılar.

Ancak, kaynatılmış su içmek genellikle “yerel bir gelenek” olarak görülüyor ve sadece birkaç bölgede yaygın.

Plastiklerin, bağırsak mikrobiyomunda değişikliklere ve vücudun antibiyotik direncine bağlandığı biliniyor. Bu son çalışmanın arkasındaki ekip, kaynatılmış suyun yapay maddelerin vücudumuza girmesini nasıl engelleyebileceğini görmek ve mikroplastiklerin ortaya çıkan tehlikeli etkilerini azaltıp azaltamayacağını araştırmak istiyor.

Muhabir: Huseyin Gizli