CBS News’in, Panama Kanalı Otoritesi’ne dayandırdığı habere göre, bazı deniz taşımacılığı şirketleri, gemilerinin bu su yolundan geçişini garanti altına almak için 4 milyon dolara varan ödemeler yapmaya başladı. Bu durum, İran’a yönelik savaş nedeniyle Hürmüz Boğazı’nda artan gerilimle eş zamanlı olarak yaşanıyor.

Haberde, normalde geçişlerin sabit ücretler ve önceden yapılan rezervasyonlara göre gerçekleştiği belirtilirken, rezervasyonu bulunmayan şirketlerin Panama kıyılarında günlerce beklememek için açık artırmalara katılmak zorunda kaldığı ifade edildi. Bu açık artırmalarda en yüksek teklifi veren şirketlere geçiş hakkı tanınıyor ve bu da ücretlerin ciddi şekilde artmasına yol açıyor.

Son haftalarda bu açık artırma fiyatlarının, alternatif deniz yollarına olan yoğun talep nedeniyle önemli ölçüde yükseldiği belirtiliyor. Bu talep artışının arkasında ise ABD’nin İran’a karşı yürüttüğü savaşın Hürmüz Boğazı üzerindeki etkileri bulunuyor.

Söz konusu gerilim, küresel ölçekte deniz taşımacılığı rotalarında büyük bir değişime yol açarken, Panama Kanalı’ndaki gemi trafiğinde de belirgin bir artışa neden oldu. Şirketler ve alıcılar, Orta Doğu’daki bu kritik su yolunda artan riskler nedeniyle alternatif güzergahlara yöneliyor. Hürmüz Boğazı ise şu anda “tehlikeli bir deniz geçidi” olarak değerlendiriliyor.

Muhabir: Mehmet Yaman