British Medical Journal’da yayımlanan 40 yıllık bir araştırma, patatesin tüketim biçiminin tip 2 diyabet riskini önemli ölçüde etkilediğini gösterdi. ABD’de yaklaşık 200 bin sağlık çalışanının beslenme alışkanlıklarını inceleyen çalışmada, bu süreçte 22 bin kişiye tip 2 diyabet tanısı konuldu.
Kızarmış Patates Riski
Çalışma, haşlanmış ya da fırında pişirilmiş patatesin yoğun tüketiminin diyabet riskini artırmadığını ortaya koydu. Ancak kızarmış patates tüketimi, riski ciddi şekilde yükseltiyor. Haftada en az üç porsiyon kızarmış patates tüketenlerde tip 2 diyabet riski %20, haftada beş porsiyon tüketenlerde ise %27 oranında artış gösteriyor.
Bu Yöntemle Patates Zengin Besin
Bilim adamları, patatesin fırınlama ve haşlama yöntemi ile pişirildiğinde C vitamini ,potasyum ve lifli gıda bakımından zengin bir ürün haline geldiğini, bu yöntemle tüketildiğinde ise diyabet riski oluşturmadığını vurguluyor.
Yapılan araştırmada, haftada 3 öğün tam tahılların yerine patatesin tüketilmesi tip 2 diyabet olasılığını yüzde 8 oranında azaltığını ortaya koydu. Esmer pirinç, tam buğday ekmeği, yulaf ,arpa, karabuğday gibi tam tahıllı gıdalar arasında yer alıyor.
Nasıl Tüketilir
Uzmanlar, patatesin haşlanma ve fırınlanma yönteminin kızartmaya oranla çok daha zengin besin içeriği oluşturduğunu ve porsiyon kontrolü ile dengeli bir programla beslenme listelerine eklenebileceğini belirtiyor. Öte yandan kızartmada ortaya çıkan yağın yüksek trans yağ içerdiğini ve kalorisi diyabet riskini arttırdığını belirtiyor.




