Vaka, New Jersey’de yaşayan, daha önce tamamen sağlıklı olan 47 yaşındaki bir adamın, bir akşam yediği etli bir öğünden dört saat sonra aniden ölmesini içeriyor. Ölüm nedeni uzun süre çözülemedi; ta ki UVA Health alerji uzmanı Dr. Thomas Platts-Mills kanıtları inceleyene kadar. Bu alerjiyi ilk tanımlayan uzman olan Platts-Mills, ölümün bu nadir reaksiyon nedeniyle gerçekleştiğini belirledi.

Bu alerji, Lone Star kenesi tarafından ısırılan kişilerin, memelilerin çoğunun hücre ve dokularında bulunan bir karbonhidrat olan alpha-gale duyarlı hale gelmesiyle gelişiyor.

Duyarlılık oluşan bireylerde bağışıklık sistemi alpha-gal’i “tehlikeli yabancı bir madde” gibi algılıyor ve ona karşı IgE antikorları üretiyor. Bu kişiler daha sonra sığır, kuzu eti gibi memeli etlerini tükettiğinde, genellikle yemekten 3–6 saat sonra alerjik reaksiyon gelişiyor; çünkü alpha-gal içeren yağ parçacıkları kana karışarak vücutta dolaşıma giriyor.

Bilim insanları, bu durumun ağır formlarında ölümcül anafilaksiye neden olabileceğinden uzun süredir şüpheleniyordu, ancak bu vaka alerjiye bağlı ilk doğrulanmış ölüm olarak kayıtlara geçti.

Muhabir: Muhammed Mahsum Tuna