• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Demokratikleşme Paketinde Yasaklı Harflere Yeşil Işık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TBMM Adalet Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, Demokratikleşme paketinde Harf Kanunu, Şapka Kanunu ve Tekke Zaviyelerle ilgili kanundan oluşan devrim kanunlarına muhalefet edenlere verilen cezaların TCK`dan çıkarılmasına ilişkin değişikliğin olabileceğini söyledi. Bu değişikliklerin anayasaya aykırı olmadığını belirten İyimaya şunları söyledi: “Devrim kanunlarına ilişkin anayasa hükmü, devrim kanunlarını anayasa normu, kuralı haline getiren yahut anayasalaştıran bir hüküm değildir. Anayasa bu kanunların anayasaya aykırı olmayacağını öngören yorumu düzenlemektedir. Yasama diliyle, parlamento hukuku diliyle yasama organı kanunlar için öngörülen usul içinde bu kanunları temel talepler ve ihtiyaçlar doğrultusunda değiştirebilir, dönüştürebilir.”

Teklifte bunlar olmayacak

İyimaya, Ak Parti`nin anayasa değişiklik önerisinde de devrim kanunlarının anayasada yer almadığını hatırlattı. Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklar ile Bir takım Ünvanların Men ve İlgasına Dair Kanun`da 1950 ve 1990`da değişiklik yapıldı. Şapka İktisası Hakkındaki Kanun 1925`te çıktı ve değişmedi. Harf Kanunu ise değişikliğe uğramadı.

İLK ÖNERİ 2004 YILINDA GETİRİLMİŞTİ

Devrim Kanunlarına uygulanan cezaların TCK`daki karşılıklarının kaldırılmasına yönelik ilk değişiklik önerisi 2004 yılında yine AK Parti tarafından yapılmıştı. AK Parti o dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi`nde TCK değişikliği yapılırken Adalet Komisyonu`nda, ‘Şapka, Türk harfleri ve giyilmesi yasak kisveler` başlığı altında düzenlenen ve Devrim Kanunları arasında yer alan düzenlemelere karşı hareket edilmesi durumunda üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilmesine ilişkin madde görüşülmüş, AK Parti Kilis Milletvekili Hasan Kara`nın maddenin metinden çıkarılmasına ilişkin önerisi reddedilmişti.

Uygulama alanı kalmadı

Önergenin gerekçesinde şapka kanununun günümüzde uygulanmamasını gerekçe gösterdi. O dönem özellikle ‘Paşa` ve ‘Bey` gibi bazı ünvanların kullanılmasına ilişkin yasanın da anlamsızlığı üzerine tartışmalar yaşanmıştı. Devrim Kanunları ile ilgili en sert tartışmaların ise Tekke ve Zaviyelerin Kaldırılmasına ilişkin yasanın TCK karşılığının iptalinde yaşanması bekleniyor.

PAKETTEKİ İLK SİNYAL Q X W İLE GELMİŞTİ

Başbakan Erdoğan`ın yarın açıklayacağı demokratikleşme paketinde Devrim Kanunları ile ilgili ilk değişiklik sinyali alfabe konusunda gelmişti. Geçtiğimiz hafta içinde medyaya yansıyan bilgilere göre paketin içeriğinde yer alacağı ‘Q` ‘X` ve ‘W` harflerinin üzerindeki yasağın kaldırılacağı belirtiliyordu. Söz konusu harfler özellikle Kürtçe kullanımında önemli yer tutuyor. Bazı üniversitelerde eğitimi de verilmeye başlanan Kürtçe`nin gündelik kullanımında daha sık sorun yaşanmaması için bu yasağın değişmesi zorunlu olarak görülüyordu.

Çok sayıda dava açıldı

Kürtçe`de sıkça kullanılan bu harflerin TCK`daki Harf Kanunu yüzünden kullanımında ciddi sıkıntılar yaşanıyordu. Özellikle basım yayın ve siyasi propaganda dönemlerinde bu harflerin kullanımı ile ilgili davalar açılıyor ve siyasi tartışmalar yaşanıyordu. Kullanılması bir dönem yasak olan ve kullananlar hakkında çok sayıda davaların açıldığı ‘Q` ‘X` ve ‘W` harflerinin yasallaşması ile birlikte Kürtçe`nin kamusal alanda kullanımının önünün de açılması bekleniyor.

Kaynak: Star gazetesi
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir