• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"Sosyal medya dolandırıcılığına dikkat!"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sosyal medya platformları, günümüzde milyonlarca insanın etkileşimde bulunduğu ve bilgi alışverişi yaptığı bir ortam haline geldi. Ancak bu platformlar, sadece sosyal bağlantılar kurmakla kalmıyor, aynı zamanda dolandırıcılar için de oldukça elverişli bir alan haline geliyor.

Sosyal medyanın, iletişim ve bilgi paylaşımı için iyi bir araç olmasının yanı sıra, güvenlik risklerini de beraberinde getirdiğini söyleyen Eren, vatandaşların dikkatli olmaları ve şüpheli durumları yetkililere bildirmeleri gerektiğini vurguladı. Ayrıca, sosyal medya kullanıcılarının güvenlik önlemlerini artırmaları, şüpheli hesaplara karşı temkinli olmaları gerektiğini belirtti.

"Sosyal medya mecraları dolandırıcılar için oldukça elverişli bir platform"

Sosyal medya mecralarının dolandırıcılar için oldukça elverişli bir ortam olduğuna dikkat çeken Avukat Muharrem Eren, "Bu ortamlarda dolandırıcılar ya sahte profillerin arkasına gizlenerek vatandaşları kandırmayı amaçlıyorlar ya da gerçek bir hesap ile kişiyi takip edenlerin hesabını çalarak insanları dolandırmaya çalışıyorlar. Sosyal medya, bunun için oldukça elverişli bir platform oluşturuyor. Sosyal medyada en çok kullanılan dolandırıcılık yöntemlerinin ilki iş ve yatırım dolandırıcılığı olarak geçiyor. Bu yöntemde dolandırıcılar, size az iş ve az parayla çok para kazanma vaadinde bulunuyorlar ve bunu üzerinden sizin banka ve kimlik bilgilerinizi almaya çalışıyorlar."

"Çok sık rastlanan dolandırıcı yöntemlerinden biri de çekiliş ve piyango"

Çok sık rastlanan dolandırıcı yöntemlerinden bir diğerinin ise çekiliş ve piyango yöntemi olduğuna dikkat çeken Avukat Eren, "Mesela size bir mesaj geliyor, 'Şu çekilişten hediye kazandınız' diye. Çekilişten hediyenizi almak için banka bilgilerinizi, hesap bilgilerinizi, T.C. kimlik numaranızı istiyorlar. Bu da çok kullanılan bir yöntem. Benim çevremde de bu yöntemle tuzağa düşen ve dolandırılarak benimle iletişime geçenler var. Yani çekilişi kazandınız diye mesaj geliyor, bunu üzerinden iletişime geçilmesi isteniyor ve banka, T.C. kimlik bilgilerini alıyorlar. Daha sonra bu tuzağa düşen vatandaşlar uğraşıp duruyorlar." şeklinde konuştu.

Abonelik ve sponsorluk dolandırıcılığı nasıl yapılıyor?

Abonelik tuzaklarının da nasıl gerçekleştiğine dikkat çeken Avukat Eren, "Ulaştıkları kişiye ücretsiz deneme aboneliği olduğunu ifade ediyorlar. Bu deneme aboneliğine kayıt yapmak isterseniz yine banka bilgilerini vermek gerekiyor. Abonelik dolandırıcılığı da çok sık karşılaştığımız bir yöntem. Diğer bir yöntem ise sponsorluk yöntemi. Bu yöntem daha çok etkileşimi yüksek, takipçisi yüksek hesaplar üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu hesaplara mesaj atıyorlar size sponsor olmamızı isterseniz banka bilgileri vesaire isteniyor." diye konuştu

"Piyasanın çok altına satılan ürün ve kimlik avı dolandırıcılığı"

Piyasanın çok altına satılan ürünlerin de bir dolandırıcılık yöntemi olduğunu belirten Avukat Eren, "Bir ürünü piyasanın altına satıyoruz diye banka bilgileri isteniyor. Normalde satılan ürünün piyasa değeri 10 bin lira iken sosyal medya üzerinden iletişime geçiyorlar ve ürün değerinin çok altında sattıklarını belirtiyorlar. Bunun için yine kimlik, banka bilgileri isteniyor. Bu da vatandaşların çok sık tuzağa düştüğü bir yöntem. Diğer bir dolandırıcılık yöntemi de kimlik avı dolandırıcılığıdır. Bir link geliyor, vatandaşlar o linke tıkladığı anda sosyal medya hesabı ve hesap bilgileri tamamen ele geçirilmiş oluyor. Kişiye şöyle bir mesaj atılıyor: 'Aile ve Sosyal Yardımlaşma Vakfından 5 bin TL kazanmak istiyorsan benimle iletişime geç.' bir link gönderiyor, linke tıkladığınız anda sosyal medya hesabınız gidiyor." şeklinde uyardı.

Vatandaş dolandırıcıların tuzağına neden düşüyor, bu tuzağa düşmemek için ne yapmalı?

Vatandaşların bedava ürün veya piyasa fiyatından çok daha düşük alım vaadiyle tuzağa düştüğüne dikkat çeken Avukat Eren, "Vatandaşlar bedava ürün diye kandırılıyor, ancak ürünü alamıyor ve hesabı da ele geçirilmiş oluyor. Bu dolandırıcılar, hesabınızı kullanarak başkalarını da aynı yöntemle dolandırabiliyor. Şüpheli bulduğumuz hiçbir siteye veya arkadaşlık isteğine itibar etmeyeceğiz. Dolandırıcılık, her zaman bir mesaj veya istekle başlayabilir. Sosyal medyada bizi takip eden yabancı ve şüpheli hesaplardan gelen mesajlara dikkatli yaklaşacağız. 'Bir şey kazandınız' gibi mesajlara geri dönüş yapmayacağız. İki faktörlü kimlik doğrulamasını da aktif hale getireceğiz. Eğer tuzağa düşersek, hemen en yakın kolluk kuvvetlerine gidip hesabımızın çalındığını veya hesap üzerinden başkalarıyla iletişime geçildiğini bildireceğiz, ya da en yakın Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağız. Bunu yapmadığımızda, bir süre sonra sorumlu biz olabiliriz." şeklinde uyardı. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir