• DOLAR 34.35
  • EURO 37.501
  • ALTIN 3031.361
  • ...
Ay: Bağımlılığın ilk adımı olan sigara ile topyekûn mücadele edilmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye dünyada sigara kullanan bireylerde kişi başına düşen ortalama günlük sigara adedinde 17,1 oranıyla birinci sıraya çıktı. Türkiye'yi günlük 17 sigara ile Yunanistan, 15,7 sigara ile İsrail, 15,5 ile Japonya ve 15,4 adet ile de Avusturya takip ediyor.

Kullanıcılarda akciğer kanseri, kalp hastalıkları, KOAH, inme, diyabet, mide kanseri, ağız kanseri, yemek borusu kanseri ve daha birçok hastalığa sebebiyet verebilen sigara, ayrıca solunum yollarını tahriş olması, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve vücutta iltihaplanmaya neden olabiliyor.

Sigara bağımlılığı en büyük tehlike

Sigara kullanımının zararları, toplumsal etkileri, bırakılması için yapılması gerekenler hakkında İLKHA muhabirine konuşan Temiz Toplum Derneği Başkanı Bilal Ay, Türkiye'de en büyük problemlerimizden birisi bağımlılıklar. Alkol, uyuşturucu, kumar, sigara bağımlıkları maalesef karşı karşıya olduğumuzu en büyük tehlikelerden. Özellikle sigara bağımlılıkları en büyük olanıdır. Yapılan araştırmalar bakıldığında 15 milyon insanımızın sigara kullandığını görüyoruz. Yine son yapılan araştırmalarda kişi başı ortalama 17,1 sigara ile dünyada en çok sigara tüketilen ülkelerin başındayız." dedi.

Sigara birçok sağlık sorununa sebebiyet verebiliyor

Ay, "Birçok önem alınmaya gayret ediliyor. Yapılan çalışmalar, organizasyonlar, kamu spotları, kapalı alan yasakları var ama buna rağmen 17,1 adetle dünya sıralamasında birinci olmamız düşündürücü. Bu, başka önlemlere de ihtiyaç duyduğumuzu gösteriyor. Evet, yapılan bir çalışma, toplumsal olarak atılan adımlar var ama yeterli değil. Daha büyük adımların atılmasına ihtiyaç var. Çünkü hepimiz biliyoruz ki, sigara büyük sıkıntıları beraberinde getiriyor. Zararlı bir ürün. Özellikle kanser hastalıklarının, akciğer kanserinin, kalp rahatsızlıklarının, kronik problemlerin, yine cilt hastalıklarının tetikleyicisi durumunda. Bunun yanında sadece sigara kullanan kişi değil pasif içici dediğimiz çevresindeki kişiler de zarar görüyor. Bu da büyük bir sıkıntı. Yani sigara kullanmayan birisi sigara kullanan birisinin yanında oturup o dumanı soluduğunda aynı rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabiliyor. Bu bir tarafıyla kul hakkı. Yine sigara kullanımı gelecek kuşaklar açısından da büyük bir problem. Geriden gelen çocuklarımıza örnek olmak gibi bir sorumluluğumuz var. Ancak sigara kullanan ebeveynlerin çocuklarının da sigaraya başlama ihtimalleri çok daha yüksek." diye konuştu.

Sigara ile topyekûn mücadele edilmeli

Sigara bağımlılığını diğer bağımlık türleri için ilk basamak olduğunu hatırlatan Ay, "Örneğin çocuklarımız uyuşturucu riskiyle karşı karşıya. Sigara burada birinci adım. Sigara kullanan çocukların uyuşturucuya başlama oranı çok yüksek. Bunu da her katıldığımız programda dile getiriyoruz. Bunun ekonomik boyutu da var. Özellikle geçim sıkıntısı çeken ailelerin sigara kullanımı ile sıkıntıları daha da artıyor. Dolasıyla sigaraya karşı bir mücadele vermemiz lazım. Ülkemizin sigara kullanımı açısından ilk sıralardan aşağıya çekilmesi gerekiyor. Bunun içinde bizim hep beraber sivil toplum kuruluşları, devlet yetkilileri, aileler hep birlikle yeniden bir hamle yapmaya ihtiyacımız var. Bunu yaparken eğer üzerimize düşen görevi yerine getirirsek, inşallah çocuklarımızın da bu zehirden uzak kalmasının sağlayabiliriz." şeklinde konuştu.

Elektronik sigara, sigara bağımlığından kurtulmak için bir adım mı?

Elektronik sigara ile ilgili yanlış bilinenlerle ilgili de konuşan Ay, "Bugün belki mazur kaldığımız en önemli konulardan bir tanesi de elektronik sigaralar. Sigarayı bıraktırma adı altında 'önce buna geçiş yap sonra bırakırsın' gibi söylemlerle kendilerine pazarlar oluşturmuşlar. Elektronik sigaralar da en az normal sigara kadar zararlıdır. Sigarayı bırakmanın böyle bir yöntemi de yok." dedi.

Sigara bırakmak için neler yapılmalı?

Sigarayı bırakmak için önce niyet etmek, ardından da bir takvim oluşturarak sigarayı bırakmada kararlı davranmak gerektiğini vurgulayan Ay, "Bu kararlılık olduktan sonra sigarayı bırakmanın ilk adımını atmış oluruz. Sigaranın yerine başka şeylere yönlenmeli, spor yapılmalı, değişik aktiviteler yapılmalı, sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır. Eğer bunları yaparsak, toplum olarak sigara denilen bu ileten kurtulmuş oluruz." diye konuştu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir