• DOLAR 32.488
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2441.481
  • ...
İbn-i Haldun Sempozyomu İstanbul`da başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL- Yoğun bir katılımın olduğu Konferansa Prof. Dr. Şerif Mardin`in yanı sıra 17 ülkeden gelen 41 Akademisyen katıldı. 

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Bağcılar`da son altı yılda 6. uluslararası sempozyumu gerçekleştirdikleri için mutlu olduklarını ifade etti.

Fikir adamlarının ve alimlerin toplumu ayakta tutan önemli şahsiyetler olduklarına dikkat çeken Çağırıcı, 600 yıl önce `Mukaddime` isimli eseri yazan İbn-i Haldun`un görüş ve düşüncelerinin güncelliğini koruduğunu kaydetti. Çağırıcı, gerçekleştirilen konferans ile 17 ülkeden gelen 41 akademisyenin İbn-i Haldun`u her yönüyle ele alacaklarının bilgisini verdi.

İbn-i Haldun`un görüş ve düşünceleri güncelliğini koruyor

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü Enstitü Müdürü Prof. Dr. Recep Şentürk, "Batı`da öne çıkmış pozitivizmin öncüsü olarak görmek, aslında onu övmek değildir. Çünkü kağnı arabası da günümüzde kullandığımız arabaların bir öncüsü. İbn-i Haldun`a öncü demek, artık işlevini tamamlamış, sadece müzelik değeri olan bir kişilik haline onu dönüştürmektir. Onu antik eşya durumuna düşürmektir. Halbuki biz, insanlığın yetiştirmiş olduğu diğer büyük akıllar gibi hala yaşadığını, muasırımız olduğunu iddia ediyoruz. Bu şekilde İbn-i Haldun`un akademik camiada gerçek değerine ulaşmış olduğuna inanıyoruz." dedi.

Dünya politikaları marjinalleşti

19. yüzyıl İngiltere`sinde Müslümanların basitleştirilerek tanımlandığını ifade eden Prof. Şerif Mardin de yaptığı konuşmada Prof. Ali Mazrui`nin akademik hayata yaptığı katkılarından söz etti.

Şerif Mardin`den sonra konuşma yapan Ali Mazrui de İbn-i Haldun`un genelde Müslümanlarca ve Araplarca sahiplenildiğini belirtti. Türkiye`nin Cumhuriyet ilanından sonra dünya politikalarının da marjinalleştiğini savunan Mazrui, "GeneldeTürkiye ile ilgili konuşmalarımda Türkiye`nin o bölgelerde daha aktif olması gerektiğini söylüyorum. Yeni bir ilişki oluşturmalı. Eskiden onun nüfusu altında olan ülkelerde de etkili olmalı." diye ifade etti.
(Erkan Yavuz - Enes Durmaz / İLKHA)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir