• DOLAR 32.459
  • EURO 34.747
  • ALTIN 2437.865
  • ...
BM`nin yeni iklim raporu alarm verdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BM, beşinci kez hazırlanan iklim raporu ile küresel ısınmanın daha da hızlandığını ve deniz seviyesinin de daha hızlı bir şekilde yükseldiğini bildirdi. 800`den fazla bilim insanı tarafından hazırlanan ve hükümet temsilcilerinin de onayı alındıktan sonra açıklanan raporda, iklim değişikliğine insanların neden olduğu belirtildi.

Raporda özellikle denizlerin daha hızlı ısındığı, kutuplardaki polar kapaklarının daha hızlı eriyerek okyanusların seviyesinin de daha hızlı yükseldiği kaydedildi. İklim değişikliğiyle mücadelede ileriye adım atılırsa deniz seviyesinin 2100 yılına kadar 26 cm yükseleceği, hiçbir önlem alınmazsa 82 cm yükseleceği bildirildi. Küresel ısınmanın da önümüzdeki yüzyılın başına kadar 0,3 ile 4,8 derece arasında bir artış göstermesi tahmin ediliyor.

Küresel ısınmanın, modellerde görüldüğünden daha yavaş olduğunun tesbit edilmesinden sonra BM tarafından hazırlanan rapor sabırsızlıkla bekleniyordu. 2007`de hazırlanan raporda Himalaya`daki buzulların erimesinde yanlış hesaplama yapıldığının ortaya çıkması gerginliğe neden olmuştu.

DENİZLER DAHA HIZLI VE DAHA FAZLA ISINIYOR
BM`nin yeni raporunda iklim değişikliğine insanların neden olduğu yüzde 95`lik bir değerlendirmeyle kaydedildi. Daha önceki araştırmalarda bu oran daha düşüktü. Ancak bilim insanları, birçok fenomenin yeterince araştırılmadığı kanaatini taşıyor. Raporda karalardaki ısınma yavaş olsa da okyanuslardaki ısınmanın ise tam tersine çok hızlı gerçekleştiği belirtildi.
Araştırmacılar denizlerin ve polar kapaklarının, bir odanın ortasında kapağı açık bir buzdolabı gibi görev yaptığını, artan sıcaklıkların bu şekilde dengelendiğini, ancak bu sırada polar kapaklarının eridiğini söylüyorlar.

BM, küresel ısınmanın sanayalişmeden önceki 2 dereceye düşürülmesini ve bunun limit olarak tutulmasını istiyor. Bu sınırın tutulması da mümkün, ancak her yıl yapılan Dünya İklim Konferansında devletleri bağlayıcı bir antlaşma konusunda hiçbir ilerleme kaydedilemedi. 2015 yılına kadar bu antlaşmanın hazırlanması ve en geç 2020`den itibaren geçerli olması hedefleniyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir