• DOLAR 32.262
  • EURO 34.715
  • ALTIN 2404.044
  • ...
Hukukçu Akıncı uyardı: Dolandırılmamak için nelere dikkat edilmeli?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son zamanlarda kart aidat ve işlem ücreti iadesi başta olmak üzere ikinci el araç alımlarında, fatura ödemelerinde, kişilere gönderilen ücretsiz kargo ve ardından istenen bedeller üzerinden çeşitli dolandırıcılık girişimlerinde ciddi artış yaşanıyor.

Yapılan dolandırıcılık yöntemleri, vatandaşların tuzağa düşmemek için dikkat etmeleri gereken hususlarla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Avukat Eyyup Akıncı, Dolandırıcılık suçunda artık insanların bir nevi iradeleri sakatlanarak suç işleniyor. Bu suçun basit ve nitelikli dolandırıcılık şeklinde iki türü var. Basit dolandırıcılıkta basit bir hile veya hileli bir davranışla kişinin iradesinin sakatlanarak aldatılması anlamına gelir. Nitelikli dolandırıcılık ise kamu kurum ve kuruluşları kullanılarak, kendisini kamu görevlisi olarak tanıtarak, banka kuruluşları kullanılarak yapılan dolandırıcılık türüdür." dedi.

Kişisel bilgilerin korunması için yeterince önem gösterilmemesi dolandırıcılığı arttırıyor

Kredi ve banka kartı bilgileri kopyalanarak veya kredi kuruluşları aracı kılınarak işenen dolandırıcılık suçlarında artış yaşandığını belirten Akıncı, "Bu suçun işlenmesinde birtakım sebepler var. Bir tanesi kişisel verilere gereken önemin verilmemesidir. Bir başka sebep de özellikle kurum ve kuruluşların bir şekilde elde ettikleri verileri satmalarıdır. Bu bilgileri başkalarına satan, devreden kişilerin çoğunluğu kamu görevlilerinde oluşuyor. Çünkü ambulans, kolluk, sağlık birimleri, sigorta şirketi çalışanları, mahkemelerde çalışanların her birisi farklı bir şekilde bilgileri paylaşabiliyorlar. Öncelikle bunlarla etkili bir şekilde mücadele edilmeli. Bunlarla mücadele edilmeden suçların önüne geçmek çok zor." diye konuştu.

Kart kopyalama suretiyle birçok kişi mağdur oldu

Akıncı, "Kredi kartınızla alışveriş yaptığınızda kart bilgileriniz kopyalanabilir. Özellikle dikkat etmekte fayda var. 2010'lu yıllarda bu çok yaygındı. 2 cihaz yan yana konulu, biri kart kopyalamak birisi de alışveriş bedelini çekmek için kullanılırdı. Pos cihazına benzeyen cihazlar uzun süre kullanıldı ve çok kişi mağdur oldu." şeklinde konuştu.

Son dönemde gerçekleştirilen dolandırıcılık yöntemlerine ilişkin bilgi veren Akıncı, söz konusu yöntemleri şu şekilde sıraladı:

Dolandırıcıların kullandığı başka bir yöntem de yanlışlıkla hesabınıza para gönderdiklerini söylemeleridir. Paranızın iade edebilmesi için para yatırmanız gerektiği söylenir. Veya küçük meblağlı bir faturanız yatırılır ve yanlışlıkla yatırdıklarını söyleyerek para isterler. Ardından bankayı arayıp başkasının faturasını yanlışlıkla ödediklerini belirterek paranın iadesini isterler. Bu şekilde birçok kişiden para toplamış olurlar. Kişiler de dolandırıldıkları miktar fazla olmadığı için geri almak adına bir çaba içerisine girmezler. Karakollarda harcayacakları zaman, yazacakları dilekçe, avukatlık ücretleri gibi etkenler dolandırıcılar için kolay bir gelir kapısı olmasını sağlıyor.

Son dönemde sıklıkla karşılaşılan bir dolandırıcılık türü de araca satışları üzerinden yapılıyor. Kişi, ilana koyduğu aracın fiyatını piyasanın biraz altında yazar ve alıcı da aracı kaçırmamak için kişiye kaparo gönderir, ardından araç sahibine ulaşamaz. Birde arabayı satın aldığınızı düşünerek yapılan bir dolandırıcılık var. Bu işlem noterde gerçekleşir ama parayı araç sahibinin değil üçüncü bir kişinin hesabına atmanızı isterler. Aracı size devrederler ama sonra dolandırıldıklarını söyleyerek sizden paralarını geri talep-ederler. Hatta adınıza bir suç duyurusunda dahi bulunabilirler. Yani hem paranızdan oluyorsunuz hem de davalık oluyorsunuz. Arabayı kimin adına aldıysanız parayı da onun hesabına gönderin. Bu dolandırıcılığının önüne ancak bu şekilde geçilebilir.

Kargo gönderme şeklinde de yapılan bir dolandırıcılık türü var. Size ücretsiz olduğu belirterek bir kargo gönderirler. Siz kargoyu teslim alırsınız ve bir süre sonra sizi arayarak gönderdikleri kargonun parasını ödemediğinizi söyleyerek para talep ederler.

Son dönemde en çok rastlanılan bir husus da kart bilgilerinin kopyalanması, kiralanmasıdır. Bu özellikle lise ve üniversite öğrencileri üzerinden yapılır. Paraya ihtiyacı olduğunu bildikleri için onlardan belli bir para karşılığında kart bilgeleri satın alınır veya kiralanır. Bu şekilde dolandırıcılık yapılır. Sakın ola bilgilerinizi en yakın arkadaşınızla bile paylaşmayın. Kartınızla yapılan her işlemden sorumlu olursunuz. Suçun hiçbir yerinde olmasanız bile suça ortak olursunuz ve kendiniz, mahkemede de asla dinlenmezsiniz ve kendinizi aklayamazsınız. Ne olursa olsun asla bilgilerinizi paylaşmayın." (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir