• DOLAR 32.225
  • EURO 35.25
  • ALTIN 2468.309
  • ...
El konulan Rusya varlıkları Ukrayna'ya transfer edilebilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu, Şubat 2022’de Ukrayna’ya dönük askeri müdahaleden sonra ABD’nin dondurduğu Rus varlıklarına el koyarak yeniden inşa çalışmalarını finanse etmek üzere Ukrayna’ya aktarmasına zemin hazırlayacak yasa tasarısını onayladı.

Komite Sözcüsü'nün yaptığı açıklamada, 20 vekilin lehte, 1 vekilin ise aleyhte oy kullandığı belirtilidi.

Belge metninde 'Rusya Federasyonu Merkez Bankası'ndan el konulan varlıklar ve Rusya Federasyonu'nun diğer egemen varlıkları kullanılarak Ukrayna'ya ek yardım sağlanması' hususuna atıfta bulunularak, aynı zamanda, "Amerika Birleşik Devletleri'nin Rus egemen varlıklarına el koyma ve bunları transfer etme çabaları G7, Avrupa Birliği, Avustralya ve Rus egemen varlıklarına ev sahipliği yapan diğer ülkeler de dahil olmak üzere koordineli çok taraflı bir çabanın parçası olarak uluslararası müttefikler ve ortaklarla birlikte yürütülmelidir" denildi.

Tasarının Senato'nun ardından Temsilciler Meclisi'nden geçmesi gerektiğini belirtilirken daha sonra imzalanmak üzere Başkan Joe Biden'ın imzası için sunulabileceği belirtildi.

Tasarının, ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanarak yasalaşması halinde, Washington’un savaş halinde olmadığı bir ülkenin merkez bankasının varlıklarına ilk kez el koymasının önünün açılacağı belirtildi.

Rusya’nın Ukrayna’yı hedef alan askeri müdahalesinin ardından Batılı ülkeler, Moskova’ya karşı geniş çaplı yaptırımlar uygulamış ve ülkenin yurt dışındaki varlıklarını dondurmuştu.

Rusya, Maliye Bakanı Anton Siluanov Mart 2022’de ülkesinin, Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin yarısına (yaklaşık 300 milyar dolar) erişimini kaybettiğini bildirmişti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir