• DOLAR 32.266
  • EURO 34.79
  • ALTIN 2412.242
  • ...
AK Parti'nin İBB adayı Murat Kurum İstanbul için projelerini açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Murat Kurum, seçilmesi halinde hayata geçireceği projeleri madde madde anlattı. Murat Kurum, kentin iki yakasına iki tünel yapacaklarını dile getirdi. 

Cumhur İttifakı'nın İBB Başkan Adayı Murat Kurum, Haliç Kongre Merkezi'nde projelerini ve hedeflerini açıklayacağı "Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu" tanıtım toplantısında konuştu.

AK Parti'nin İBB Başkanı adayı Murat Kurum, İstanbul’u karmaşadan kurtaracak projelerle; gençleri, çocukları, anneleri ve emekliler için müjdeler verdi ve projelerini tek tek anlattı.

 
10 ayrı başlıkta 

- Uğraştıran değil, Ulaştıran İstanbul
- Afetlere Dirençli İstanbul
-  Her Anında Hep Yanında 
- Sürdürülebilir Su Yönetimi
- Nefes İstanbul
- Mirasını Geleceğe Taşıyan İstanbul
- Kültürüyle Sanatıyla Yaşayan İstanbul
- Güvenli Sokaklar Huzurlu İnsanlar
- Dijistanbul
- Sporla Yaşayan İstanbul olarak projeler açıklandı.

 

Murat Kurum'un konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde;

''İSTANBUL 2019'DA FETRET DÖNEMİNE GİRDİ''
En derin sevgilerimi, saygılarımı, muhabbetlerimi sunuyorum. Bugün hep birlikte; İstanbul’un gelecek 100 yılını belirleyecek, 2034’ün, 2053’ün büyük adımlarını konuşacağız. Çözümsüzlüğü değil çözümü konuşacağız. Özverisizliği değil, özveriyi konuşacağız. Umutsuzluğu değil umudu konuşacağız.İstanbul için çözümleri konuşacağız. Bu şehrin kötü gidişatını sonlandıracağız. İstanbul'u hak ettiği eser belediyeciliğine kavuşturacağız. Bu şehri yönetmek İstanbul'a adanmaktan geçer. 

"ULAŞTIRAN BİR İSTANBUL VADEDİYORUZ"
Değerli İstanbullular, Sizlere, uğraştıran değil ulaştıran bir İstanbul vadediyoruz. Çünkü bugün İstanbul’da; her bir vatandaşımız, yılda 288 saatini trafikte kaybediyor. Trafik çilesi, ömrümüzden tam 3 buçuk yılı çalıyor. Hepimiz trafikte yıpranıyoruz, zaman kaybediyoruz, enerjimizi yitiriyoruz. Trafikte kaybettiğimiz vakti; artık ailemize, sevdiklerimize, işimize; en çok da kendimize ayırmak istiyoruz. Ama önümüzde trafik çilesi denilen bir engel var. Bakın İstanbul’da; 2019’da yüzde 47 olan trafik yoğunluğu; bugün yüzde 64’e yükselmiş durumda. Zirve saatlerde bu yoğunluk %90’ları bile aşıyor. 2019’daki ortalama trafik hızımız saat başına 60 kilometreyken; bugün saat başına sadece 42 kilometre ilerleyebiliyoruz. Bütün İstanbulluların sorduğu ortak soru şudur! Bu kötü gidişin sebebi nedir? Evet, sebep, mevcut yönetimin ihmalkârlığıdır, iş bilmezliğidir, duyarsızlığıdır.

İMAMOĞLU YÖNETİMİNE SERT ELEŞTİRİLER
Hadi gelin beraber hatırlayalım! “5 yılda 230 kilometre metro yapma” sözü verdiler. Bırakın bu sözü yerine getirmeyi; 2019 öncesinde başlanan 10 metro hattının 3’ünün de yapımını durdurdular. 'Biz açtık' dediler, öyle değil mi? Boy boy reklamlarını bile yaptılar. Ama açtık dedikleri 47,3 km’lik metro hattının gerçekte sadece 8 kilometresini bile zor yapabildiler. Durmadılar! Devam eden metro projelerini iptal ettiler. Daha da vahimi; iptal ettikleri yetmezmiş gibi, kazısı yapılan, temelleri atılan alanlara kamyon kamyon hafriyat döktüler. İşte bütün dünyanın imrendiği; Çam ve Sakura Şehir hastanemiz! Bu niteliksiz yönetim; hastanemizin yolunu yapmaktan bile imtina etti. İşte Dolmabahçe-Levazım tünel projesi! Büyükdere caddesindeki trafik yükünü azaltacak bu güzel projeyi bile iptal ettiler.

''YOLCULUK SÜRESİ 64 DAKİKADAN 39 DAKİKAYA DÜŞECEK''
Hadi gelin ekrandan toplu ulaşım projelerimize bakalım: Şu anda toplu ulaşımda karayolunun ağırlığı yüzde72’lerde. Raylı sistemlerin payı yüzde 26’larda. Denizyolununki ise maalesef hala yüzde 2 seviyesinde. İşte 2029 hedefimiz! Karayolunun payı yüzde 60’a düşecek. Raylı sistemlerin payı yüzde 37’ye çıkacak! Denizyolunun seviyesi yüzde 3’e çıkacak. Peki, duruyor muyuz? Hayır!  İşte 2034 hedefimiz! 2034’te karayolunun ağırlığı yüzde 48’e düşecek. Raylı sistemlerin payı yüzde 48’e yükselecek, denizyolu ulaşımı yüzde4’e çıkacak! Trafikte çile azalacak, sevgiye zaman kalacak! İstanbullular kazanacak! Ortalama yolculuk süresi 64 dakikadan 39 dakikaya düşecek. Bu oranlar ışığında İstanbullulara söz veriyorum! 

''SİLİVRİ'YE METROBÜS GELİYOR''
Değerli İstanbullular, Raylı sistemler İstanbul’un hayat damarı desem yeridir. İşte raylı sistemlerde hedefimiz; Mevcut 328 kilometre metro hattını 2029’a kadar 650 kilometreye çıkaracağız! 10 yıl sonra, yani 2034’te de bu uzunluğu 1004 km’ye ulaştıracağız.  Yenikapı-İncirli- Sefaköy hattını tamamlayarak, Küçükçekmece ve çevre ilçelerdeki kardeşlerimizi rahatlatacağız. Yine Sefaköy-Avcılar-Beylikdüzü-Tüyap hattıyla, park et devam et duraklarıyla, bu bölgedeki araç trafiğini olabildiğince azaltacağız. İncirli-Gayrettepe-Söğütlüçeşme hattımızı da yapacağız. Beylikdüzü’nden, Avcılar’dan metroya binen bir yolcumuz, boğazın altından geçecek; Söğütlüçeşme’ye güvenle ulaşacak. Silivri'ye metrobüs geliyor.

TÜNEL PROJELERİ
Dolmabahçe’den başlayıp Kilyos'a uzanan tünel zincirini halkımıza armağan etmiş olacağız. Mevcut Sarıyer- Çayırbaşı Tüneli’nin devamı niteliğindeki Sarıyer- Kilyos tünelinin de tamamlanmasıyla; Kilyos-Dolmabahçe arasında kesintisiz bir ulaşımı insanımıza sunmuş olacağız. Kuzey Marmara otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne de kolaylıkla erişimi sağlayacağız. Bunun yanı sıra, İstanbul’un doğu-batı istikametinde Kağıthane-Büyükçekmece arasındaki tüneller zinciri ile yeni bir koridor daha oluşturacağız. Bu projenin ilk etabı olarak 11,6 km’lik Kâğıthane ve Bayrampaşa etabını tamamlayacağız. Yenisahra-Bostancı etabında 10,2 kilometrelik tüneller süratle bitecek. Bu proje ile Göztepe’den doğuya doğru, D-100 Karayolu ile Sahil Yolu arasında kesintisiz bir bağlantı yolu oluşturacağız. D-100 Karayolunun trafik yoğunluğunu azaltacağız.

''ESENLER VE HAREM OTOGARLARINI TAŞIYACAĞIZ''
İstanbul  trafiğini rahatlatacak iki büyük hamle daha yapacağız. İstanbul  trafiğini olumsuz etkileyen Esenler ve Harem otogarlarını taşıyacağız.  İki yakada 6 yeni lojistik merkezi kuracağız. Bu iki proje ile kent içi  trafiğinde bulunan yaklaşık 1 milyon ağır vasıta trafiğini şehrin  çeperlerine taşımış olacağız. Planlı bir dağıtım modeliyle şehir içi  ulaşımında seyahat süresini yüzde 20 düşüreceğiz.

''İSPARK TARİFELERİNDE YÜZDE 25 İNDİRİME GİDECEĞİZ''
Evinin önüne arabasını park edenlerden para almayacağız. 5 yılda 250 bin kişilik otopark, deprem toplanma alanı olarak da kullanılacak. İspark'ın hali ortada, evinin önüne park edenlerden para almasına rağmen zarar ediyor. Kendi evinini önüne park eden vatandaşlardan hiçbir şekilde para almayacağız. İspark tarifelerinde yüzde 25 indirime gideceğiz. İlk yarım saat ücretsiz olacak. İspark'a ait tüm otoparklara elektrikli araç şarj üniteleri kurulacak.

TAKSİ SORUNU ÇÖZÜLECEK
İstanbul'un taksi sorununu çözmek için Merkezi Taksi Yönetim Sistemi hızlıca kurulacak. Taksilerin daha verimli olması için mevcut sistem değiştirilecek. Dijital verilerle bilimsel olarak gerçek taksi sayısı ihtiyacı belirlenecek. Taksi sayısı ihale yöntemiyle, tüm tarafların memnuniyetini gözeterek ve değer kaybı yaşanmadan artırılacak. Dijital taksi uygulamaları bir merkez altında buluşturulacak. Taksicilere yönelik eğitim, denetim, ödül ve ceza uygulamaları işler hâle getirilecek. İlk 1 yılda, muhtarlık binaları ve taksi durakları İstanbul mimarisine özgün şekilde yeniden dizayn edilecek. Taksi sorununu tamamen çözeceğiz, merkezi taksi sistemi getireceğiz. Herkesin bir bisiklei olsun. İstanbul'u bisiklet şehri yapmak istiyoruz. Deniz ulaşımının payını 2 kat artıracağız. Beylikdüzü'nden Avcılar, Bakırköy, Yenikapı, Emminönü, Kabataş ve Beşiktaş'ta mini iskeleler kuracağız.

''AFETLERE DİRENÇLİ İSTANBUL VADEDİYORUZ''
Deprem terörle mücadele kadar önemlidir. Naci Hocam da bana katılacaktır, deprem milli güvenlik sorunudur. Depreme hazırlık ve kentsel dönüşüme öncelik vereceğiz. İstanbul'da tek riskli bina kalmayıncaya dek çalışacağız. Deprem seferberliği ilan ediyoruz. İstanbul'un kaybettiği yılları süratle telafi edeğiz. Deprem dönüşümü bir an önce başlayacak. Afetlere dirençli bir İstanbul vadediyoruz. İstanbul'da depreme hazırlığa öncelik vereceğiz. İstanbul'da 1,5 milyon konut riskli durumda. 600 bin konut acilen dönüştürülmeli. 5 yılda 650 bin konut inşaa edeceğiz. Mevcut yönetim 5 yılda 115 bin konut yapma sözü verdi, yapmadı. Söz verilenin yüzde 5'i bile yapılmadı. Bu hızla giderlerse, dönüşümü 100 yılda anca bitirirler.

KENTSEL DÖNÜŞÜME ÖZEL 100 BİN SOSYAL KONUT
Kentsel dönüşümde 18 ayda konutları tamamlayacağız. Kentsel dönüşüme özel 100 bin sosyal konutu çok düşük fiyatlarla kiralayacağız. 39 ilçemiz faydalanacak. 39 ilçede kentsel dönüşüm ofisi kurulacak. Bu konutlar kesinlikle satılmayacak, kiralanacak. Yüksek kira artışlarına karşı düşük gelirli vatandaşlarımızı korumuş olacağız. Yeni güvenli, huzurlu yuvalarımızın 300 binini, “adeta bilinçli bir şekilde” durdurulan KİPTAŞ eliyle yapacağız. 15 Nisan’da hemen başvuruları alacağız. Yarısı bizden diyerek; 700 bin lira hibe destek vereceğiz. İlave olarak; 700 bin lira kredi desteği, 100 bin lira taşınma yardımı vereceğiz. 18 ayda tamamlayacağız.

ÖĞRENCİLERE ULAŞIMDA YÜZDE 40 İNDİRİM
Her mahalleye kreş hizmeti götürülecek; gece emekçileri ve acil durumlar için 7/24 nöbetçi kreş uygulaması başlatılacak. 0-6 yaş çocuğu olan anne-babalara ücretsiz ulaşım hakkı vereceğiz. 100 bin kadına 100 bin TL hibe sağlayacağız. Üniversite öğrencilerine ve gençlere ulaşımda yüzde 40 indirim yapacağız. İstanbul; gençler ve üniversitelilere uygun şehir haline gelecek. Öğrenci evlerine aylık 25 m3 doğal gaz desteği verilecek. Gençlere 50 bin TL evlilik yardımı yapacağız. Gençlere 100 bin TL iş kurma yardımı yapacağız. Üniversite öğrencilerine 10 bin TL eğitim bursu verilecek. 2 yakada 3 büyük yaşlı ve engelli yaşam merkezi kuracağız. 75 yaş üstü yaşlılarımızı online takip edeceğiz. İhtiyaç sahibi emeklilere her ay 2.500 TL ödeme yapacağız. İhtiyaç sahiplerinin İstanbul kartlarına 2 bin 500 TL yüklenecek. 

İLKOKUL ÇOCUKLARINA BESLENME DESTEĞİ VE ÜCRETSİZ ULAŞIM
İlkokul çağındaki çocuklar için okullara beslenme desteği verilecek. İlköğretim öğrencilerine ulaşım tamamen ücretsiz olacak. Tüm okullara güvenlik ve temizlik desteği verilecek. Her okulda çok iyi eğitimden geçirilmiş ve çocuk psikolojisini bilen ve yönetebilen güvenlik görevlileri olacak. Özel okul ve sözleşmeli öğretmenlerimize de ulaşımda indirim desteği vereceğiz. Baba kart çıkaracağız, babalar ücretsiz ulaşım sağlayacak.

''İSTANBUL KÜLTÜR AKADEMİSİ KURACAĞIZ''
İstanbul Kültür Akademisi’ni kuracağız. 25 yaş altı İstanbullulara, İBB Şehir Tiyatroları ve ücretli konserlerde yılda 3 defa ücretsiz bilet gibi avantajlar sağlayan Genç İstanbul Kartı’nı devreye alacağız. Rami Kütüphanesi’ne 3 kardeş geliyor. 3 şehir kütüphanesi kuracağız. İstanbul kitapların okunduğu, gençlerimizin huzurla ders çalıştığı bir mekan haline gelecek. İstanbul bir festivaller şehri olacak. Tüm vatandaşlarımızın birlikte olacağı İstanbul festivallerini her yıl gerçekleştirip, gelenekselleştireceğiz. Kaderine terk edilen İstanbul Şehir Müzesi ve Haliç Bilim Müzesi’ni hayata geçireceğiz.

HAYVAN YAŞAM ALANLARI
İstanbul’da maalesef başı boş gezen yüzbinlerce sahipsiz hayvan var. Annelerimiz endişe içinde, çocuklarımız tehdit altında. Biz bu sorunu farkındayız. Çözümsüz bırakılan bu sorunu gidereceğiz. 39 ilçemize tesislerimizi kuracağız. Bakıma ve tedaviye ihtiyaç duyan hayvanlarımızın ön bakımlarını burada yapacağız, iki büyük hayvan yaşam alanında hayvanlarımızın bakımlarını yapacağız. Sahipsiz hayvanlar İstanbullular için bir sorun olmaktan çıkacak, sorun olmayacak. Artık sokaklar güvenli, huzurlu sokaklar olacak.

BYTE İSTANBUL
Sizlere hayatınızı kolaylaştırmak için Dijistanbul’u vadediyoruz. İstanbulla ilgili tüm yönetim süreçlerimizi, BYTE İstanbul çatısı altında hayata geçireceğiz. Ulaşımdan, afet yönetimine her süreci BYTE İstanbul’dan yöneteceğiz.

Bu haberler de ilginizi çekebilir