• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Kuzey Kore savaşa hazırlanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Analistler Kuzey Kore'den son dönemde gelen açıklamaların "her an bir savaş" çıkabileceğine dair işaret olduğunu söylüyor.

Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un son zamanlarda dikkat çeken badım attı.

BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR KOPUŞ
Güney Kore ile barışçıl bir yeniden birleşmenin artık mümkün olmadığının duyurulması analistlere göre önemli bir hamle. Bu hamle Kuzey ve Güney'in yeniden birleşmesini savunan on yıllardır süren politikadan benzeri görülmemiş bir kopuş olarak görülüyor.

Geçen hafta Kuzey Kore parlamentosunda yaptığı konuşmada Kim, anayasanın Güney Kore'yi "birincil düşman ve değişmez baş düşman" olarak tanımlayacak şekilde değiştirilmesi gerektiğini ve Koreler arası uzlaşmayı teşvik etmekle görevli üç kurumun kapatılacağını söyledi.

SAVAŞ HER AN ÇIKABİLİR
Birkaç hafta önce Kore İşçi Partisi'nin bir toplantısında Kim, komşuların "iki düşman ülke" haline gelmesi ve savaşın "her an çıkabileceği" için barışçıl bir yeniden birleşmenin imkansız olduğunu söylemişti.

OLAĞAN AÇIKLAMALARDAN FARKLI
Bazı gözlemciler, Kim'in son hamlelerinin Pyongyang'dan gelen olağan açıklamalardan farklı olduğunu öne sürdü.

KİM SAVAŞA GİRMEYE KARAR VERDİ
Kim'in yeniden birleşme konusundaki konuşmasından önce Amerika Birleşik Devletleri merkezli 38 North web sitesi tarafından yayınlanan bir yorumda, önde gelen iki Kuzey Kore analisti, Kore Yarımadası'ndaki durumun 1950-53 Kore Savaşı'ndan bu yana herhangi bir noktadan daha tehlikeli olduğu konusunda uyardı. Kim'in "savaşa gitmek için stratejik bir karar" verdiği belirtildi.

RUTİN UYARILARIN ÇOK ÖTESİNDE
Robert L Carlin ve Siegfried S Hecker yayınlanan analizde şunları yazdı: "Kim'in tetiği ne zaman ve nasıl çekmeyi planladığını bilmiyoruz, ancak tehlike halihazırda Washington, Seul ve Tokyo'da Pyongyang'ın 'provokasyonları' hakkındaki rutin uyarıların çok ötesinde."

KAYNAK: EL CEZİRE

Bu haberler de ilginizi çekebilir