• DOLAR 34.289
  • EURO 37.539
  • ALTIN 3021.236
  • ...
İleri Sürüş Uzmanı Çelepkulu: "Sürücüleri sadece cezalandırmak yetmiyor trafik güvenliği için eğitim şart"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yıllar önce ehliyet almış sürücülerin, değişen kanunlar, yönetmelikler, yollar, çizgiler, tabela ve levhalar gibi faktörlere uyum sağlamakta zorlandıklarını belirten Çelepkulu, bu nedenle eski ehliyet sahiplerinin tekrar sürücü kurslarına gönderilerek güncel eğitimlerden geçirilmelerinin önemli olduğunu dile getirdi.

Çelepkulu, özellikle son dönemde eklenen 'Trafik Adabı' dersinin, sürücülere etik davranış ve kurallara uyum konusunda bilgi sağladığını, bu dersin trafik kurallarıyla birlikte alınmasının önerilmesini vurgulayarak bu şekilde sürücülerin trafikte daha bilinçli ve güvenli bir şekilde hareket edebileceğini ifade etti.

"Trafik kazalarına karışan sürücüleri sadece parayla cezalandırmak yeterli değildir"

Zakir Çelepkulu

Trafik cezalarının tek başına caydırıcı olmadığını ifade eden Çelepkulu, "Trafik kazalarına karışan sürücüleri sadece parayla cezalandırmak yeterli değildir. Bir de eğitime tabi tutmak, trafik güvenliği açısından çok daha etkili olur. Malumunuz, çoğu sürücü yıllar öncesinde ehliyetini almış durumdadır. Değişen kanunlar var, değişen yönetmelikler var. Yollar değişmiş, çizgiler değişmiş, tabela ve levhalar değişmiş. Bu nedenle sürücüler, bu değişikliklere yabancı kalıyor. Eski ehliyeti olanların tekrar sürücü kurslarına gönderilerek bir eğitimden geçirilmeleri çok isabetli olacaktır. Özellikle son zamanlarda eklenen 'Trafik Adabı' dersi var. Biz ona 'adab-ı muaşeret' diyoruz. Bu dersi de mutlaka trafik kurallarıyla birlikte almalarını öneriyoruz." ifadelerini kullandı.

"Sürücüler, tehlike uyarı işaretlerine uymadıkları için kazalar meydana geliyor"

Özellikle sürücülerin tehlike uyarı işaretlerine uymadıkları için kazaların meydana geldiğini ifade eden Çelepkulu, "Şehir içinde bir tehlikeye yaklaşma mesafesi 30 metre, şehir dışında ise 150 metre olarak belirlenmiştir. Tehlike uyarı işaretlerini gördüğümüzde hızımızı azaltmamız gerekiyor. Kazaların büyük çoğunluğu aşırı hızdan meydana geliyor. Aşırı hız neticesinde de ölümlü kazalar meydana geliyor. Düşük hızda kaza yaptığımızda ölümlü kazanın önüne geçmiş oluruz." dedi.

"Kazayı en çok yapan sürücüler genellikle usta şoförlerdir"

Sürücü kurslarında eğitim alan sürücü adaylarının 2 yıl staj gördüğünü ve kurallara da uyduğunu ifade eden Çelepkulu, "Staj gören sürücü adayları genellikle yavaş araç kullanır. Nedeni ise 2 yıl boyunca 75 ceza puanını doldurduklarında ehliyetlerinin iptal olacağı kaygısıdır. Dolayısıyla, kazayı en çok yapan sürücüler genellikle usta şoförler ve kendine aşırı güvenenlerdir. Sisli, yağışlı havalarda trafik levhalarına uymamaları nedeniyle kaza riskini artırırlar. Yakın zamanda Mersin'de viraja çok hızlı giren bir sürücü, kaygan zeminli yolda fren yapamayarak kaza yaptı ve 9 kişinin ölümüne ve birçoğunun yaralanmasına neden oldu. Köprülere, tünellere, alt ve üst geçitlere yaklaşırken trafik işaretlerine uymalı ve hızımızı düşürmemiz gerekiyor." uyarısında bulundu

"Bizim yapmamız gereken gerçekten trafik kurallarına uymak ve trafikte saygılı olmaktır"

Daha temkinli ve sakin bir sürüş gerçekleştirmemiz gerektiğini ifade eden Çelepkulu, "Biz insanız, arabalar ise kul yapımıdır. Yağışlı ve kaygan zeminlerde ani fren yapmaktan kaçınmamız, karlı ve sisli havalarda daha kontrollü olmamız gerekiyor. Ayrıca, araç içi ve dışına da hakim olmamız önemlidir. Araç içi ve dışı hakimiyet nedir? Çok yorulduğumuzda dikkatimiz belli bir noktaya sürekli odaklanır ve yol hipnozu oluşmasına neden olabilir. Sürücü direksiyon başında uykulu bir haldeyken kaza kaçınılmaz hale gelir. Bizim yapmamız gereken gerçekten trafik kurallarına uymak, trafikte saygılı olmak ve trafiğin özünde saygı ve nezaketin bulunduğunu unutmamaktır." ifadelerine yer verdi.

"Yağışlı havalarda güvenli sürüş için önemli öneriler"

Ülkemizin birçok bölgesinde yağışlı havanın etkili olduğunu, bu nedenle sürücülerin çok dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Çelepkulu, son olarak şu uyarılarda bulundu:

"Özellikle yoğun yağmur, kar yağışı ve sisli havalarda araç kullanırken çok dikkatli olmalıyız. Daha sakin bir sürüş gerçekleştirelim. Araçlarımızın ön ışık düzenlerini kontrol edelim. Silecekler düzgün çalışıyor mu, sis lambalarımız düzgün çalışıyor mu? Kontrol ettirelim ve mümkün mertebe şerit izleme kültürümüzü oluşturalım. Kendi şeridimizde kalmayı bilelim ve son olarak hatalı sollamalardan kaçınalım." (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir