• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Hayvan sağlığında koruyucu aşılamaya dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Kızıltepe İlçe Tarım ve Hayvancılık Veteriner Hekimi Remzi Karataş, büyük ve küçükbaş hayvanlara zamanında yapılacak koruyucu aşılamanın önemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

 

Birçok hayvan hastalığının insanlara bulaşabileceğine dikkat çeken Karataş, "Aşılar koruyucu hekimliğin ve sürü yönetiminin vazgeçilmez, en önemli unsurlarıdır. Aşılar hastalıklarla mücadelenin, işletmelerdeki kazancın ve başarının anahtarıdır. Aşılamalar sağlık, zaman ve para kazandırır. Günümüz modern işletme anlayışında artık veteriner hekimlerin görevi tedavi yapmak değildir. "Koruyucu Hekimlik" deyince de akla büyük ölçüde aşılamalar gelir. Ayrıca birçok hayvan hastalığının zoonoz nitelikte olduğunu, yani hayvanlardan insanlara bulaşabileceğini de düşünürsek yapılan hizmetlerin halk sağlığı yönünden de önemi ortaya çıkacaktır." dedi.

 

Sınır komşulardan gelecek hastalıklar hakkında uyarılarda bulunan Karataş, "Özellikle ilimizin Irak-Suriye ile sınır komşusu olması nedeniyle dışarıdan gelebilecek hastalıklara karşı hayvanlarımızın zamanında Veteriner Hekim kontrolünde aşılanmaları daha da önem arz etmektedir. Bölgeye ve çiftliğe uygun aşılama programları, uygun barınak, uygun rasyon, dengeli mineral, vitamin ve Hijyen ile birleştirilirse sürünün doğru yönetildiği, sonuçlarıyla kendini gösterecektir. Aşılamanın aksatılmasının büyük riskler taşıdığının bilinmesi gerekmektedir." dedi.

 

Karataş, Kızıltepe'de dönemsel olarak yapılması gereken koruyucu aşılamaları ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Şap hastalığı aşısı; sonbahar (Ekim-Kasım) ve ilkbahar (Mart-Nisan)Brucella hastalığı aşısı; sürüye koç katımından önce (Temmuz-Ağustos) Çiçek hastalığı aşısı; (Ağustos-Eylül) Agalaksi (süt kesen) hastalığı aşısı; yılda iki defa yapılır. (Ocak-Haziran) Koyun, keçi vebası (ppr) hastalığı aşısı; ilkbahar-Sonbahar. Enterotoksemi (yem aşısı); İlkbahar ve Sonbahar başlarında yapılmaları gerekmektedir."

 

Hayvancılığın daha verimli hale getirilmesi gerektiğini belirten Karataş, "İlçemizde yaklaşık olarak 8 bin adet büyükbaş ve 55 bin küçükbaş hayvan mevcuttur. Bölgemizde hayvanlarımızın et, süt, yumurta, verimleri düşüktür. Tarımın bir kolu olan hayvancılığın, ekonomik değeri olan hayvanların yetiştirilip verimli olabilmesi için, hayvan soylarının iyileştirilmesi, (Islah edilmesi) yerli ırklar et, süt verimi yüksek olan ırklarla melezleştirilmeli veya iyi cins hayvan ithal ederek sayılarının artırması, gerekir. Erken kesim önlenmeli, (süt kuzu-süt dana) salgın hastalıklarla mücadele edilmeli, çiftçi eğitilmeli ve kredi desteği sağlanıp, yem üretiminin artırılması gerektiği" açıklamalarında bulundu. (Mehmet Aslan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir