• DOLAR 34.652
  • EURO 36.425
  • ALTIN 2927.469
  • ...
İnsani koşullar gittikçe kötüleşiyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Lazzarini, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yaptığı dördüncü ziyaretin ardından gazetecilere bölgedeki insani duruma ilişkin değerlendirmede bulundu.

İşgalcilerin güvenli alan ilan ettiği ve sonrasında bombaladığı Gazze'nin güneyinde birçoğu çadır kamplarında yaşayan yerinden edilmiş insanların ruh halinin ve içinde yaşadıkları şartların kendisini sarstığını vurgulayan Lazzarini, bölgeye düzenlediği dört ayrı ziyarette de insani şartların giderek kötüleştiğini gözlemlediğini söyledi. Lazzarini, "Artık neredeyse her yerde mantar gibi çoğalan plastikten yapılma geçici barınaklar var" dedi.

Yüzbinlerce Gazzelinin sokaklarda ve derme çatma yerlerde yaşadığını belirten Lazzarini, bazı Gazzelilerin beton üstünde uyuduğuna dikkati çekti.

Lazzarini, BM'nin bölgede temin ettiği barınma alanlarının, aşırı kalabalık ve sağlık koşullarının kötü olması nedeniyle siviller için bir seçenek olmadığını dile getirdi.

Hastalıklar hızla yayılıyor

Bazı bölgelerde kadınların hijyen koşullarını karşılamayan tuvalet ve banyoları kullanmak istemedikleri için bir şey yiyip içmediklerini söyleyen Lazzarini, ishal ve cilt hastalıklarının hızla yayıldığını ifade etti.

BM yetkilisi, Gazzelileri bürüyen çaresizlik hissinin de kendisini sarstığını belirterek, umutlarının tükenmesi ve içinde bulundukları "berbat" hijyen koşulları nedeniyle Gazzelilerin yalnızca hayatta kalmaya çabaladığını kaydetti.

2 milyon kişi yerinden edildi

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinin 13 Ocak'ta paylaştığı verilere göre, 2 milyon 300 bin insanın yaşadığı Gazze'de 2 milyon kişi yerinden edildi.

UNRWA, Gazze'deki durumun eşi benzeri görülmemiş düzeyde kötüleştiğini vurgulayarak, uluslararası topluma "derhal insani ateşkes" çağrısında bulunmuştu.

İşgalcilerin Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 10 bin 300'ü çocuk, 7 bin 100'ü kadın olmak üzere 24 bin 448 Filistinli şehit oldu, 61 bin 504 kişi ise yaralandı.

İşgal güçleri tarafından insani yardımların girişinin engellendiği Gazze Şeridi'nde temel ihtiyaç malzemelerinin yanı sıra ilaç ve sağlık malzemeleri sıkıntısı çekildiği için yaralıların tedavi edilmesinde de büyük zorluk yaşanıyor.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin kaldığı çadırlardaki yoğunluğun bulaşıcı hastalıklara yol açtığını bildirmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir