• DOLAR 32.549
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2443.224
  • ...
"Diyarbakır'ın tarihi dokusu onarılacak"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Diyarbakır'da tarihi yapıların onarılması ile ilgili açıklamalarda bulunan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, yapımı devam eden tarihi İçkale'nin restorasyon çalışması hakkında bilgi vererek, Sur içerisinde bulunan 563 tescilli yapının tümünü aslına uygun olarak restore ederek kullanılır hale getirmek için gayret gösterdiklerini söyledi. Vali Kıraç, İçkale'nin restorasyon çalışmasının Kasım ayında bitirilmesini hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

 

Diyarbakır'ın dünya turizm destinasyonu içerisinde yer alabilmesi için mutlaka Unesco dünya kültür mirası listesine girmesi gerektiğini ifade eden Vali Kıraç, " Bu listeye girmemiz halinde dünya turistleri önlerine destinasyon rehberlerini koyduklarında Diyarbakır'ı görüp ona göre hareket edecekler. Özellikle iç kaleden başlayarak sur çevresini kentsel dönüşüme tabi tutmak suretiyle, Sur içerisinde bulunan 563 tescilli yapının tümünü aslına uygun olarak restore ederek kullanılır hale getirmek için gayret gösteriyoruz." dedi.

 

İçkale üzerinde bulunan 11 tarihi dokunun 5'inin bitirildiğini söyleyen Kıraç, " 5 yapının restore işi bitti, 3 yapı ve 1 çevre düzenlemesi işi devam ediyor. Çevre düzenleme işini Kasım ayı itibariyle bitirmeyi planlıyoruz. Ayrıca Hz. Süleyman Camisinin içerisine bayanlar için abdest yeri yapılacak." şeklinde konuştu.

 

82 burçtan oluşan Diyarbakır Surları'nın hepsinin duvarlarının restore edileceğini söyleyen Kıraç, " Burçlardan 5 tanesinin restorasyonu tamamlandı,10 burcun restorasyon işi devam ediyor şu anda, 25 burcun proje çalışmasını yürütüyoruz. Ayrıca 18 burcun ve 4 sur kapısının restorasyon ihalesi devam etmekte." ifadelerini kullandı.

 

Vali Kıraç son olarak, "Sur içinde 148 hektar alanın hepsi riskli bölge ilan edilmiş durumda. Buralarda genel çalışmaları yaparak tarihi dokuları yeniden hizmete kazandıracağız. Bununla birlikte Diyarbakır'ın ilk valisi olan Sultan Sasa adına yapılan mescidi de yılsonuna yetiştireceğiz." dedi (M. Sait Adiyaman/Mehmet Furkan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir