• DOLAR 32.577
  • EURO 34.988
  • ALTIN 2456.575
  • ...
28 Şubat Davası`nın 18. duruşması sona erdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, savunmasını tamamlayan emekli Orgeneral Çetin Doğan, mahkeme heyeti ve avukatların sorularını yanıtladı.

Sanık avukatlarının, "Batı Çalışma Grubu`nda (BÇG) başka birimler var mı? BÇG`nin faaliyet gösterdiği yere gelen her personel, bu yapıda faaliyet gösteriyor şeklinde nitelendirilebilir mi?" sorusuna Doğan, "İç Güvenlik Harekat Dairesi bünyesinde kurulan BÇG, silahlı kuvvetler komuta merkezinin bir bölümünde faaliyet göstermiştir. Bu bölüm çok geniştir.
 
Buraya giren herkes, BÇG`de faaliyet gösteriyor denemez" cevabını verdi.

Sanık Hüsnü Dağ`ın avukatı İlyas Aktaran, müvekkilinin, BÇG toplantılarına katılıp katılmadığını sordu. Doğan, Dağ`ın BÇG`nin faaliyetlerinde yer almadığını, bu yönde herhangi bir emirlerinin de söz konusu olmadığını kaydetti.

"Sivillere fişleme yok"
Avukat Aktaran, Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin`in, "fişleme faaliyetlerini sadece silahlı kuvvetler yapmış" gibi bir yorumla sanığa soru sorduğunu ileri sürerek, Doğan`a, "Fişleme faaliyetlerini silahlı kuvvetler mi yapıyor, yoksa devletin başka birimleri de var mı?" sorusunu yöneltti.

Çetin Doğan, şu yanıtı verdi:
"Silahlı kuvvetlerde, sakıncalı personelle ilgili bilgiler yazılır, yaptığı faaliyetler takip edilir. Kesinlikle silahlı kuvvetlerde sivil kesime ait bir fişleme yok. BÇG`de, kesinlikle hiçbir dinleme, fişleme faaliyeti olmaz. Bu konuda bize de intikal eden birşey olmadı."

Sanık emekli Kurmay Albay Oğuz Kalelioğlu, amiri olduğunu söylediği Doğan`a, "Ben 28 Şubat sürecinde, BÇG`de görev aldım mı?" sorusunu sordu.

Doğan, "İdare başkanı olduğu için görev verdik ama BÇG ve 28 Şubat`la ilgili değildi. İç güvenlik harekatı ve Türk-Yunan sorunlarına ilişkin harekat planlarımız vardı, psikolojik harekatla ilgili teşkilatlanma yapılmıştır. Meşgul olduğu alan budur" cevabını verdi.

Mahkemenin kararı
Sanık emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık`ın, "7 Nisan 1997`deki toplantıya katıldım mı? BÇG faaliyetleriyle ilgili herhangi bir faaliyetim söz konusu olu mu?" sorusuna Doğan, "Şükrü Sarıışık`ın talihsizliği o dönemde kara kuvvetleri harekat başkanı olması. Darbe komplosu için istihbaratçıların yanına harekatçıları koymazsanız bu darbe olmaz. Şükrü Sarıışık herhangi bir toplantıya katılmamıştır" yanıtını verdi.

Müşteki Avukatı Mustafa Polat`ın Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi aracılığıyla gönderdiği Süleyman Demirel ile ilgili suç duyurusunun, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar veren mahkeme, duruşmayı yarın saat 10.00`a erteledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir