"İslam dini kolaylık dinidir"
Camilerde tabure ve sandalyelerde oturarak namaz kılınmasıyla ilgili değerlendirmede bulunan Adana İl Müftüsü Arif Gökçe, "Dinimiz kolaylaştırmayı esas almıştır ama bunun istismar edilmemesi gerekir."dedi.
ADANA- Camilerde tabure ve sandalyelerde oturarak namaz kılınmasıyla ilgili değerlendirmede bulunan Adana İl Müftüsü Arif Gökçe, camilerde saf düzenini bozmayacak, huşu ve huzura engel olmayacak biçimde, caminin uygun yerlerinde sandalye ve tabure ile namaz kılma imkanının sağlanması gerektiğini söyledi.
Camilerde cemaat ile kılınan namazlara tabure ve sandalyelerle gelen, hasta ve yaşlıların sayılarının her geçen gün artması üzerine vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendiren Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu cami cemaatlerini bu konuda bilinçlendirmek için, tabure konusunda görsellerin de bulunduğu bir açıklama yayınladı. Bildiride camide nasıl oturulması gerektiği anlatılırken, hasta ve yaşlı vatandaşların namazlarını nasıl kılacağı görsellerle vatandaşlara sunuldu. Cami görevlileri de Eylül ayı başında cuma namazında vatandaşları bu konuda bilgilendirdi. Cami cemaatinden tabure ya da sandalyeyle gelmemeleri istendi.
Buna rağmen camilerde tabure kullanımının önüne geçilemedi.Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Adana İl Müftüsü Arif Gökçe, "İslam dini kolaylık dinidir,zorlaştırmayın kolaylaştırın diye buyuruluyor. Hasta ve yaşlı vatandaşlara camiye gelmeyin diyemeyiz.Orası Allah'ın evidir.Pek tabi ki onlarda ibadetlerini camide cemaatle yapabilmeliler."dedi.
Gökçe, "İslam dini kolaylık üzerine bina edilmiştir.Buradan hareketle sorumluluklarda kulun gücüne göre belirlenmiş, gücü aşan durumlar için kolaylaştırma esası getirilmiştir. Buna göre, ayakta namaz kılmaya gücü yetmeyen veya ayakta durmakta zorlanan kimse oturarak namaz kılabilir.Rüku ve secde etmeye gücü yetmeyen kişi, ayaklarını yana veya kıbleye uzatarak da olsa yere oturamıyorsa ayakta veya tabure,sandalye,sedir vb. yerlere oturarak namazını 'ima' ile kılabilir. Cemaatle namaz kılmak sağlıklı insan hakkı olduğu gibi hasta ve engelli kişilerinde hakkıdır. Bu hakkın diğer ibadet edenlerin huşu ve huzurunu bozmayacak şekilde düzenlenmesi gerekir" görüşüne değinen Gökçe,bu düzenlemeyi cami görevlilerinin takip etmesi gerekiyor."
Camilerdeki tabure ve sandalyelerin nasıl düzenlenmesi gerektiğini ifade Gökçe, "Saf halindeki cemaat arasında böyle bir şeyin olması huşu ve huzur açısından doğru olmaz. Bir kesimi düşünüp diğer kesimleri unutmamalıyız. Bunun için camilerde saf düzenini bozmayacak, huşu ve huzura engel olmayacak biçimde, caminin uygun yerlerinde sandalye ve tabure ile namaz kılma imkanının sağlanması gerekir." İfadelerini kullandı.
Bu konuda camii görevlilerinden ve vatandaşlardan duyarlılık beklediğini dile getiren, "Gökçe,cemaatimiz ve görevlilerimiz karşılıklı anlayış içerisinde olmalı.Görevlilerimiz cemaate karşı ön yargılı ve kuralcı olmamalı, cemaatimizde bu konuyu abartmamalı. Bazı vatandaşların rahat edebilmek için sandalye yerine neredeyse taçlı,haçlı tahtlar kullanıyorlar. Bu durum ibadetin özüne ters düşüyor.
Gelen şikayetler doğrultusunda,konu hakkında yeni çalışmalarının olabileceğini söyleyen Gökçe, "İlçe müftülerimiz konu üzerinde hassasiyetle duracaklardır, bizde tekrardan bu konuyu değerlendireceğiz."(Yunus Emre-İLKHA)