• DOLAR 33.901
  • EURO 37.635
  • ALTIN 2809.646
  • ...
Gaziantep Valisi, HÜDA PAR'ın gündeme getirdiği tarihi camiler hakkında konuştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜDA PAR Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Şehzade Demir, geçtiğimiz günlerde TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, depremlerde hasar gördükleri gerekçesiyle ibadete kapatılan ancak onarım çalışmalarına ise bir türlü başlanılmayan tarihi camilerin ve mekanların onarım çalışmalarının aylardır tamamlanmamasını TBMM gündemine taşımıştı.

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer de söz konusu tarihi camilerin önünde açıklama yaparak, tarihi camilerin ve mekanların durumuna dikkat çekmişti.

Depremlerde hasar gördükleri gerekçesiyle ibadete ve ziyarete kapatılan ancak onarım çalışmalarına bir türlü başlanılmayan camilerin ve tarihi mekanların durumu bugün Gaziantep Valisi Kemal Çeber'in basın mensuplarıyla bir araya gelerek düzenlediği basın toplantısında da gündeme geldi.

Gaziantep Günebakış Haber ve Kervan Radyo Müdürü Gazeteci Ökkeş Korkmaz, Gaziantep Valiliğinde düzenlenen toplantıda, Vali Kemal Çeber'e depremlerde hasar gördükleri gerekçesiyle 11 aydır kapalı olan tarihi camilerin ve mekanların onarım çalışmalarının durumunu sordu.

Gazeteci Korkmaz'ın sorusunu yanıtlayan Vali Çeber, Ramazan ayının yaklaştığını anımsatarak hasarlı olan tarihi camilerin onarım çalışmaları tamamlanıncaya kadar vatandaşların ibadetlerini yapmaları için prefabrik alanların kurulacağını bildirdi.

"Bu mekanlar bize ecdattan emanet, yüzlerce yıldır ayaktalar" diyen Vali Çeber, "Biz de gelişigüzel ibadete veya ziyarete açmaktansa yine yüzlerce yıl hizmet verecek şekilde sağlamlaştırmalıyız." dedi.

"Tarihi camilerin onarımında çok hassas olmalıyız"

3 hafta önce Vakıflar Bölge Müdürü ile birlikte tarihi camileri gezdiğini belirten Vali Çeber, "Bazı camilerimizin zemininde bazılarının da kubbe veya ana taşıyıcılarında hasar var. Bu camilerin her birinin ruhu var. Çok hassas olmalıyız. Biraz sabra ihtiyacımız var. Belki ilk başta 3-5 ay arasında onarılacağı söylendi ama ortalama bir buçuk yıl sürer. Çünkü biz kaleyi de 'yılsonunda hemen açalım' dedik ama kalede de çalışmalar en az 2 yıl sürecek. Bu camilerin onarımını yaptırdıktan sonra kesinlikle ah çekmememiz lazım. Nasıl ecdattan bugüne 500 yıl geldiyse biz 6 ayda girelim diye önümüzdeki 1500 yılı öldürmememiz lazım. Çok hassas bir konu. Örneğin bir binanın projelendirilmesi iki ayda bitiyorsa camilerinki emin olun 6 ayda bitiyor. Çok hassas çalışılıyor. Ama biz çok sıkı takip ediyoruz. Oradaki temel sıkıntımız şu; tabi hepsi aynı alanda ve birbirine çok yakın camiler. İbadet edecek yer anlamında vatandaşlarımız sıkıntı yaşıyor. Ben belediye başkanlarımızla bu alanları tek tek gezdim. Özellikle Ramazan ayı yaklaştığı için İl Müftülüğümüzün koordinasyonunda çalışmalar devam ediyor. Bir-iki tanesinin belli bölümlerini ibadete açacağız ama bu interaktif bir süreç. Zarar görme ihtimali olmayan bir-iki yeri, onun dışında camilerimizin onarım çalışmaları bitene kadar yoğunluk olan yerlerde çelik konstrüksiyon veya prefabrik yapılar yapılacak. Özellikle Ramazan ayı ile beraber ibadet ihtiyacını oralarda karşılayacağız. Ama bizim camilere bebek gibi bakmamız lazım. Bu hepimizin görevi, sorumluluğudur. Hep dert yanıyoruz değil mi? Ne güzel tarihi binanın, tarihi yapının üzerine sıvayı çekmişler. Bu hataları yapmamamız lazım." şeklinde konuştu.

Vali Çeber, 2023 yılı genel değerlendirmesinde ise geçen yıl asayiş, uyuşturucu, terör ve trafik suçlarıyla ilgili İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Halil Şen ve İl Emniyet Müdürü Celal Özcan'ın yaptığı sunumun ardından değerlendirmelerde bulundu.

Deprem bölgesinde yapılan çalışmalar başta olmak üzere 2023 yılı içerisinde terör, uyuşturucu, trafik ve asayiş gibi konularda bilgiler veren Vali Çeber, 2023 yılında kolluk kuvvetlerinin yoğun bir şekilde çalıştığını ve terör olaylarının bir önceki yıla göre yüzde 50 azaldığını söyledi.

Vali Çeber, Türkiye'nin ve dünyanın önemli bir sorunu haline gelen uyuşturucu bağımlılığıyla ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.

"Evlatlarımızı bu beladan kurtaracağız"

Gaziantep'te narkotik suçlarla etkin bir mücadele verildiğini anlatan Vali Çeber, "Bu alanda Türkiye'de birinci olduk. Bu konuda basınımız da üzerine düşen görevi yerine getiriyor. Hedefimiz narkotik suçları ilimizin ana asayiş problemi olmaktan çıkarmak. Evlatlarımızı bu beladan kurtaracağız." diye konuştu.

"Toplumsal duyarlılık esastır"

Asayiş olaylarına da değinen Vali Çeber, "İlimizde yapılan çalışmalarda en dikkatimi çeken aranan şahısların yakalanması. Bu konuya şundan dolayı özel önem veriyoruz, suç işleyenler yaptıklarının yanlarına kar kalmayacağını bilmeli. Aranan şahıslarla ilgili çalışmalarda gözaltına alınan kişilerin ortalama 15'inci kez suç islediğine şahit oluyoruz. Aranan şahısların yakalanmasının üstüne özellikle düşüyoruz. Bunların yakalanmasında ülkede ilk sıralardayız. Yakalama oranlarında 3 kat artış oldu. Emniyet bölgesinde asayiş suçlarında yüzde 4,4 azalış var, jandarma bölgesinde ise yüzde 13 düşüş var. Burada kolluk kuvvetlerinin çabasının yanı sıra toplumsal mücadele de çok önemli. Tipik trafik suçlarında olduğu gibi burada da duyarlılık çok önemlidir. Bağımlılıkta da asayişte de trafikte de toplumsal duyarlılık esastır." dedi. 

"Deprem bölgesinde 10 bin konut teslim aşamasına geldi"

Deprem bölgesinde yapılan çalışmalar ile ilgili de bilgi veren Vali Çeber, "Yaşanan felaket çok büyüktü. Hiçbir şeyin olmadığı söylenilen Gaziantep merkezde bile 400 insanımızı kaybettik. Bu az bir rakam değil. Binlerce insanımızı kaybettik. Rize'den koordinatör olarak Nurdağı'na geldiğimde insanlarımız çadırlarla barınıyordu. 40 gün sonra gittiğimizde devletimizin ve milletimizin üstün gayretleriyle insanların yüzde 89'dan fazlası konteyner kentlere taşınmıştı. İlimizde depremde yıkılan konutlar nedeniyle inşa edilecek konutların 25 bin 700'ün ihalesi yapıldı. 10 bini teslim aşamasına geldi ancak bunlar sadece bina yapmakla biten işler değil. Alt yapısı ve diğer hizmetleri nedeniyle teslim süreci uzuyor. Şu an 2 bin konut tamamen bitmiş, bürokratik işlemleri devam ediyor. Biter bitmez teslim edilecek." diye konuştu. 

"11 bin ağır hasarlı binanın yıkımı tamamlandı"

Gaziantep'te depremin hemen ardından yapılan çalışmalarda 26 bin civarında orta ve ağır hasarlı bina tespit edildiğini, 4 bini anında, 5 bini de acil yıkılması gereken bina olduğunu anımsatan Vali Çeber, "Şu ana kadar 11 bin bina yıkıldı. Sadece şehir merkezinde 3 bin 900 bina yıkılacak. Bunlar hemen yıkılabilecek yerlerde değiller. Sağlam binaların arasında olanlar var. Bunların arasında yine tarihi eserler ve mahkemelik olanlar var. O nedenle yıkım biraz yavaş ilerliyor. Yıkımda şu anda yüzde 75 oranındayız. Yerinde dönüşüm için 13 bin kişi başvurdu. 32 bin 700 kişiye de 483 milyon lira kira ödemesi yapıldı." dedi. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir