• DOLAR 32.453
  • EURO 34.664
  • ALTIN 2391.96
  • ...
30 Aralık'ta neler yaşandı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

630: Mekke’nin Fethi… Hicretten 8 yıl sonra Mekkeli müşrikler Hudeybiye’de varılan anlaşmaya uymadı. Anlaşma kapsamında Hazreti Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin himayesini kabul edip Müslüman olan Huzaa kabilesi, müşriklerin himayesine giren Beni Bekr kabilesinin saldırısına uğradı. Mekkeli müşriklerin de bizzat destek verdiği bu saldırıda, Huzaa kabilesinden 23 kişi öldürüldü. Huzaa kabilesi reisi Amr bin Salim, durumu Hazreti Peygamber sallallahu aleyhi ve selleme haber verdi. Hazreti Peygamber Amr bin Salim’e yardım sözü verdi. Hazreti Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Mekkeli müşriklere ya Beni Bekr kabilesinin himayesini bırakmayı ya da Huzaa kabilesinden öldürülenlerin kan diyetinin ödenmesini istedi. Müşrikler bu iki teklifi reddederek savaş istedi. Daha sonra Mekke lideri Ebu Süfyan araya girmeye çalışsa da başarılı olamadı. Hazreti Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem sefer emri verdi, ama kararı gizli tuttu. İslam Peygamberi, hicretin 8’inci yılı, Ramazan’ın 10’uncu günü 10 bin kişilik bir ordu ile Medine’den çıktı. Daha sonra gece ansızın Mekke’nin dağlarında her sahabeye ateş yakma emri verdi. Amaç Mekkeli müşriklerin gözünü korkutup kan dökmeden Mekke’yi fethetmekti… Hazreti Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem; 20 Ramazan’da ordusunu 4 kola ayırdı ve ordusuna şu emri verdi: “Size karşı konulmadıkça, size saldırılmadıkça, hiç kimseyle çarpışmaya girmeyecek; hiç kimseyi öldürmeyeceksiniz!” Ardından Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem hareket emri verdi ve Fetih Suresi’ni okuyarak Mekke’ye girdi. 3 koldaki birlikler, herhangi bir engellemeyle karşılaşmazken Halid Bin Velid komutasındaki 4’üncü kol, İkrime bin Ebu Cehil önderliğindeki küçük bir saldırıyı geri püskürttü. Mekke’nin Fethi’nde savaşmayan herkese eman verildi; 17 kişi hariç… Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem Mekke’ye girer girmez genel af ilan edildiğini bildirdi ve kimseye dokunulmayacağını ilan etti. Ardından içerisinde 360 put bulunan Kâbe’ye yöneldi. İsra Suresi’nin 81’inci ayetini okuyarak putları birer birer devirdi. Daha sonra da beraberindeki Müslümanlarla Kâbe’yi tavaf etti. Fetih sonrasında İslam Peygamberi, Kâbe’de ilk hutbesini verdi. Hazreti Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin isteğiyle Hazreti Bilal radiyallahu anh’ın, putlardan temizlenen Kâbe’nin üstüne çıkıp ezan okumasının ardından Mekke’nin fethi taçlandı.

 

1991: Cezayir’de 1989’da çok partili sisteme geçilmesinin ardından yapılan ilk genel seçimlerin birinci tur sonuçları açıklandı; İslami Kurtuluş Cephesi FİS, büyük bir başarı elde ederek, ezici bir çoğunluğun desteğini kazandı. 16 Ocak 1992’deki ikinci tur seçimleri ise 11 Ocak’ta gerçekleşen darbe nedeniyle yapılamadı ve Cunta, FİS üyelerinin birçoğunu tutuklayarak hapse attı. Cezayir’de bir iç savaş süreci başladı.  (Cezayir’de bir iç savaş süreci başladı)

 

1997: Cezayir’de bazı silahlı kişiler, dört köyde katliam yaparak yaklaşık 400 kişiyi katlettiler. İlginç olan katliamların gerçekleştiği yerlerin kışla bölgelerinde olması ve sorumluların herhangi bir takibata uğramamasıydı. (Cezayir’de katliam)

 

2014: 162 yolcusuyla 28 Aralık’taki kalkışından yaklaşık 50 dakika sonra kaybolan Endonezya uçağının enkazı ve yolcuların cesetleri bulundu. (Kaybolan Endonezya uçağının enkazı bulundu)

 

2014: Mustazaflar Cemiyeti Siirt Şubesi’nde yapılan tadilat esnasında, elektrik prizlerine yerleştirilen iki adet dinleme cihazı bulundu. İslami yapılara yönelik düşmanlığını sürdüren FETÖ, Ergenekon, JİTEM gibi kirli yapılar, devletin tüm imkânlarını kendi saplantılı, ideolojik düşüncelerine seferber ediyorlardı. Ama bu kirli yapıların İslam düşmanlığı, Müslüman halkı kendi davalarından vazgeçiremediği gibi faaliyetlerine de daha fazla odaklanmalarını sağlamıştı. O gün yapılan baskılara boyun eğmeyen dindar halk, kısa zaman zarfında kendi hayırlı faaliyetlerinin semeresini almış; yok edilmeye çalışılan bu kervan almış başını ilerlemişti. (Mustazaflar Cemiyeti Siirt Şubesi’nde yasadışı dinleme)

Bu haberler de ilginizi çekebilir