• DOLAR 33.982
  • EURO 37.725
  • ALTIN 2728.385
  • ...
Asgari ücrete yapılan artışı halk nasıl karşıladı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan'ın asgari ücreti net olarak 17 bin 2 lira olarak açıklamasının ardından tepkiler de gecikmedi.

Asgari ücrete yapılan zammı İLKHA’ya değerlendiren Siirt’teki vatandaşlardan kimileri yapılan zammı yeterli bulurken kimileri de son zamanlardaki zamlar, hayat pahalılığı ve hayat şartları temel alındığında asgari ücretle geçinmenin zorluğundan ve yapılan zammın yetersiz olmasından yakındı.

Vatandaşlar gıdadan sağlığa, giyimden akaryakıta ve faturalara gelen fahiş zamların, asgari ücrete yapılacak zammı gölgede bırakmasından endişe duyuyor.

"Yumurta, pirinç, ekmek her ürüne zam geldi. İnsan olarak hepimizin vicdanlı olması gerekiyor"

Tarık Kınay

Asgari ücretin 17 bin liraya yükselmesinin çok olumlu olduğunu fakat asgari ücretin erimemesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Tarık Kınay, "Asgari ücrete yapılan artışın hemen ardından fiyatlar yükseldi. Esnaf kendi kafasına göre fiyat artışı yapmaya başladı. Halbuki gelen bir zam yok. Asgari ücrete bir artış yapılmışsa emekçinin hakkını vermişler. Piyasada yumurta, pirinç, ekmek her ürüne zam geldi. İnsan olarak hepimizin vicdanlı olması gerekiyor. Birbirimize karşı fırsat kollamak doğru değil. Bir karton yumurta 100 lirayken neden 125 liraya çıktı? Etin kilosu şu anda 250 lira ama yarın öbür gün 300 lira diyecekler, neden? Asgari ücreti bahane gösterecekler. Adam işçi çalıştırıyor, sigorta yatırıyor eyvallah ama biraz da vicdan. Hükümet serbest piyasa üzerinde durması denetim altına alması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Asgari ücret sonrası yapılan zamları fırsatçı büyük esnaflara, zincir marketlere soracaksın"

Edip Barık

Asgari ücretin 17 bin liraya yükselmesinin olumlu olduğunu ifade eden Devlet Hastanesinden emekli Edip Barık, "Fena bir rakam değil ama eğer gıda ve birçok ürüne zam gelmese. Yılbaşından sonra her şeye zam gelirse ne olacak? Hiç merak etmeyin yılbaşına kadar ekmek Siirt'te 10 lira olur. Hükûmet de bir şeyler yapmaya çalışıyor ama ben bir şey çözemiyorum. Yapılan zamları fırsatçı büyük esnafa ve zincir marketlere soracaksın. Hükümet bunlara dur demeli. Dur demese halkın hali perişan olacak." şeklinde konuştu.

"Şimdiden zamlar gelmeye başladı"

Servet Aras

Hükümet nezdinde yapılan artışın fazla olduğunu ama asgari ücret artışının asgari ücretlinin cebine pek te yansıyamayacağını iddia eden Servet Aras, "Şimdiden zamlar gelmeye başladı. Peki bu artışın asgari ücretliye getirisi ne olacak? İlk yapılan zam mazot, gaz, tüp olarak başladı. Marketler de tek tek fiş değiştirmeye başladı. Ekonomi düzelmediği sürece hiçbir sonuç alınamaz. Zamlar olmasaydı 17 bin lira makul bir artış olurdu. İlk önce hükümet kendi elinde olan olanakları kullanıp fiyatları düşürmesi gerekiyor ki tüccarlar da fiyat düşürsün ama maalesef hükümet bu konuda hiçbir şey yapmıyor." ifadelerini kullandı.

"Benin 40 yıllık hizmetim var 13 bin lira alıyorum, bu sistemde vicdan yok"

Aydın Atabay

Yapılan asgari ücreti yeterli bulmadığını ifade eden Aydın Atabay, "Başkaları 200-300 bin lira alırken 17 bin lira alıp evini geçindirenin cambaz olması gerekiyor. Benin 40 yıllık hizmetim var 13 bin lira alıyorum. Bu sistemde vicdan yok. Domatesin kilosu 50 liraya, soğanın kilosu 20 liraya çıktığı zaman vatandaş çocuğuna ne yerdireceğini düşünüyor. Vatandaşı insan yerine koyan yok. Mazota ve sebzeye zam yapmasınlar, insanlar artık yetişemiyor." şeklinde tepki gösterdi

"Ben zaten asgari ücretin altında çalışıyorum, asgari ücret te alsaydım yetmezdi"

Selim Korkmaz

Asgari ücretin altında çalıştığını ve yapılan artış sonrasında da her şeye zam geldiğini ifade eden Selim Korkmaz, "12 bin lira maaş alıyorum ama bana kesinlikle yetmiyor. Sadece idare ederek geçimimi sağlamaya çalışıyorum. Asgari ücret de alsaydım zaten o da yetmeyecekti. Bir markette aldığın ürünü diğer markette çok daha pahalıya alıyorsun. İnsanlar çok zor geçiniyor. Bu nedenle insanlar ya Batı'ya ya da Avrupa ülkelerine kaçıyor."  şeklinde serzenişte bulundu (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir