• DOLAR 32.602
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2457.124
  • ...
Aşırı Sıcak, Cinsiyetlerini Değiştiriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yumurtadan çıkan erkek yavru kaplumbağaların 32 derece sıcaklıkta cinsiyet değiştirmesi caretta carettaların neslinin devamını tehlikeye sokuyor.

Kıyılarımıza Gelen Carettaları Aşırı Sıcaklar Olumsuz Etkiliyor

Aşırı sıcaklardan Ege ve Akdeniz sahillerindeki caretta caretta cinsi kaplumbağaları da olumsuz etkiliyor.Yumurtadan çıkan erkek yavru kaplumbağaların 32 derece sıcaklıkta cinsiyet değiştirmesi caretta carettaların neslinin devamını tehlikeye sokuyor.Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı yavruların aşırı sıcaklara maruz kalmadan denize ulaşmalarını sağlamak için İl Valiliklerine genelge gönderdi.

Denizli Pamukkale Üniversitesi Fen edebiyat fakültesi biyoloji bölümü Öğretim görevlisi Dr. Yakup Kaska, "26 derece sıcaklıkta kaplumbağa yumurtasından erkek olarak çıkan yavrular hava sıcaklığı 32 dereceye ulaştığında cinsiyet değiştiriyor. Caretta caretta neslinin devamı için tehlike oluşturan bu değişim ile ilgili olarak 12 üniversite ile caretta yuvalarını aşırı sıcaklara karşı korumak için ortak bir çalışma başlattık. 2011 yılı üreme sezonunda Dalyan İztuzu, Kemer, Antalya Çıralı, Mezitli 100. Yıl Davultepe, Silifke Göksu deltası, Kazanlı, Erdemli ve Anamur Ören kumsalı olmak üzere 4 ana bölgede 1200 aşkın yuva tespit ettik. Kaplumbağaların yuva çıkışlarını gözlemliyerek, yavruların daha sağlıklı bir şekilde denize ulaşmasını sağladık. Ayrıca yuvaları güneşten korumak için de gönüllü öğrenciler gölgelendirme çalışması yaparak carettaların sıcaklara maruz kalmadan denize ulaşmasını sağlıyorlar." diyor.

Yabantv

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir