• DOLAR 32.415
  • EURO 34.556
  • ALTIN 2384.517
  • ...
Tarihte bugün: 19 Aralık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1918: Birinci Dünya Savaşı’nın ardından imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması maddelerine göre Osmanlı topraklarının Anadolu kısmı işgal edilmeye başlandı ve Bahçe, İslahiye, Hassa, Mamure, Osmaniye işgal edildi. Hatay ilinin Dörtyol ilçesinde, Karakese Beldesi’nde Fransız güçlerine karşı ilk kurşun Ömer Hoca’nın oğlu Çavuş Kara Mehmet tarafından sıkıldı. (Mondros Ateşkes Antlaşması)

1957: Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı NATO’nun Paris’te yaptığı toplantıda, Amerika Birleşik Devletleri füzelerinin Avrupa’da konuşlandırılması kabul edildi. Bu tarihten itibaren Türkiye de dâhil NATO ülkelerinde kurulan NATO üsleri, gerçekte birer ABD üssü olmaktan öteye gitmiyorlardı. (ABD üzeleri Avrupa’ya konuşlandırıldı)

1974: Türkiye’nin Kıbrıs’a askeri müdahalesinin ardından ABD, Türkiye’ye silah ambargosu uygulamaya başladı. Müttefik olarak görülen ABD, halen Türkiye’yi Kıbrıs’ta işgalci güç olarak görmektedir. (Türkiye’ye silah ambargosu)

1978: Kahramanmaraş’ta bir sinemayı bombalamakla, Türkiye’nin en büyük provakasyonlarından birine imza atan sol gruplar, burada Alevi-Sünni çatışmasının fitilini ateşlediler. Bombalama olayında ölen ve yaralananların yakınları galeyana gelerek sokağa dökülmüş ve büyük çaplı sokak çatışmaları başlamıştı. 24 Aralık’a kadar devam eden olaylar neticesinde 120 kişi hayatını kaybetmiş; birçok ev ve işyeri tahrip edilmişti. (Kahramanmaraş’ta sinema bombalandı)

2000: Ölüm orucu ve açlık grevlerinin devam ettiği 20 cezaevine, müdahale edildi. “Hayata Dönüş” adı verilen ama birçok hayata mal olan operasyon, sabah saat 05.00’te başladı. Operasyonun ilk gününde, Çanakkale ve Ümraniye Cezaevleri hariç 18 cezaevinde eylem sona erdirildi. İçişleri Bakanlığı, operasyon sırasında çoğu kendini yakmak suretiyle 30 tutuklu ve hükümlünün öldüğünü, 60 kişinin de yaralandığını açıkladı. Operasyonda, 1 uzman jandarma çavuş ve 1 jandarma erin hayatını kaybettiği, 3 askerin de yaralandığı belirtildi.  (“Hayata Dönüş” operasyonu)

2014: ‘Paralel yapı’ya ilişkin soruşturma kapsamında Hidayet Karaca, Tufan Ergüder, Mustafa Kılıçaslan ve Ertan Erçıktı tutuklandı. Mahkeme, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’yı hakkında yurtdışına çıkış yasağı koyarak serbest bıraktı. (‘Paralel yapı’ya ilişkin soruşturma)

2016: Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Saldırgan Mevlüt Mert Altıntaş isimli çevik kuvvet polisi ise polisle girdiği çatışmada öldürüldü. Saldırgan polis Mert Altıntaş’ın FETÖ’cü olduğu ve 15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında da aktif olarak yer aldığı belirlendi. (Andrey Karlov suikast sonucu öldürüldü)

Bu haberler de ilginizi çekebilir