• DOLAR 32.505
  • EURO 34.854
  • ALTIN 2441.215
  • ...
"Sağlıktaki şiddetin temelinde kanuni eksiklik var"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Geçen hafta Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Güzelsu köyünde Van merkeze hasta bıraktıktan sonra istasyonuna dönen ambulansa yönelik saldırının yankıları devam ediyor. Sağlıkta yaşanan şiddeti değerlendiren Sağlık- Sen Van Şube başkanı Hikmet Bilgin, sağlıkta yaşanan şiddetin temelinde kanuni yetersizliğin yattığını belirterek, şiddetin her geçen arttığına dikkat çekti.

Sağlıkta yaşanan her türlü şiddeti nefretle kınadıklarını ifade eden Bilgin, "İnsan olgusuna yakışacak iletişim duyguları varken şiddeti ortaya atmak şiddetle sorunların çözülmesi insani bir durum değildir insanlar öncelikle diyalog yolunu seçmelidir. Çünkü çözümün ortak noktası iletişimdir. Sağlıktaki şiddet gün be gün artıyor. Geçen hafta özellikle Gürpınar'da yaşanan menfur olaydan sonra medyaya düşen bu olayları bir araştırayım diye baktım. Özellikle Türkiye'nin birçok ilinde aynı hafta içinde 10'dan fazla şiddet olayı medyaya düşmüş belki bir o kadarı da medyaya yansımamış. Peki, bu şiddetin temelinde ne var niye sağlık çalışanlarına yönelen şiddet ülkemizde bu kadar fazladır. Çünkü burada ciddi bir kanuni boşluk var. Şiddet uygulayan şahıslar sadece bir ifade verdikten sonra eli kolunu sallaya sallaya çıkıp gidebiliyorlar" dedi.

"Gürpınar'daki olay bizleri üzmüştür"
Özellikle de Gürpınar'da yaşanan olayın çok vahim bir olay olduğunu ve basit bir darp olayı olmadığını söyleyen Bilgin "İnsanlara hizmet etmek için yollara düşen gecesini gündüzüne katan mesai mevhumu olmaksızın çalışan bir birime karşı yapılmış olması sadece sağlık camiasını değil tüm insanlığı incitmiştir. O bayan arkadaşlara el kaldırmaları utanmadan demir levyelerle vurmaları gerçekten utanç verici bir durumdur. Bizim kültürümüzde bizim inancımızda bir bayana el kaldırmak yoktur" şeklinde konuştu.

"Gürpınar'daki 112 istasyon kapalıdır"
Şuanda Gürpınar'daki 112 istasyonunun sağlık çalışanlarının can güvenliği olmadığı gerekçesiyle kapadığına işaret eden Bilgin, "Arkadaşlarımızın can güvenliği olmadığından dolayı şuan da orası kapalı bunun temel nedeni ise bu kendini bilmez iki insanın kavgasından dolayıdır. O bölgede yaşayan belki 20 bin insan bu hizmetten yoksun bırakıldı" ifadelerini kullandı.

Yaşanan olayın basit bir darp olayı olmadığına da değinen bilgin şunları söyledi:
"Burada basit bir darp olayı yoktur burada bir kasıt vardır. Bakın Avrupa ülkelerinde bir hasta veya hasta yakını eğer bir sağlık çalışanına darp girişimizde bulunmuş ise 6 ay boyunca bunun sağlık güvencesi elinden alınır. Bu insan teşhir edilir. Bunun ardından bu insan bir rahatsızlıktan dolayı hastaneye gidecekse mutlaka polis eşliğinde götürülüyor. Bu insan şiddete meyillidir. Dolayısıyla da bu insan polislerle götürülür ve tekrar polis eşliğinde buradan ayrılır kendisi için yapılan hizmetlerin parası kendisinden kesiliyor. Velevki sağlık güvencesi olsa bile"

Önceki gün Van'ın Saray ilçesine sağlık taraması için giden bir doktor ve bir hemşirenin dönüşte geçirdikleri trafik kazasından dolayı hayatlarını kaybettiğini hatırlatan Bilgin, doktor ve hemşirenin ailelerine başsağlığı diledi. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir