• DOLAR 32.423
  • EURO 34.6
  • ALTIN 2383.617
  • ...
Çin'den "Afganistan'a yönelik BM yaptırımlarının değiştirilmesi" çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin'in BM Daimî Temsilci Yardımcısı Gang Shuang, Afganistan İslam Emirliği'nin yeniden yapılanma ve canlanma açısından kritik bir aşamada olduğunu belirtti.

Uluslararası toplumun insani krizden çıkmak ve halkın ekonomisini ve geçim kaynaklarını artırmak için Afganistan yetkilileriyle yapıcı bağlantılarını güçlendirmesi gerektiğinin altını çizen Çinli Temsilci, Afganistan'da insan haklarının iyileştirilmesi ve ülkenin BM'ye geri dönmesi konularına vurgu yaptı.

Gang Shuang, Güvenlik Konseyi'nin yaptırım rejiminin Afganistan'da barış ve istikrarın geliştirilmesinde etkili olmasını sağlaması gerektiğini ve aynı zamanda mevcut koşullar göz önünde bulundurularak bu yaptırımlarda ayarlamalar yapılması gerektiğini belirtti.

BMGK'de konuşan Shuang, "Çin, Güvenlik Konseyi'nin Afgan halkının geçim kaynakları ve ülkenin kalkınması üzerindeki olumsuz etkilerini önleyerek yaptırımlarda zamanında düzenlemeler yaparak uluslararası toplum ile Afganistan arasındaki gerçek etkileşimi kolaylaştırması gerektiğine inanıyor." ifadelerini kullandı.

Shuang, "İlk adım olarak, Güvenlik Konseyi, Afganistan İslam Emirliği'nin bazı yetkililerinin seyahatleri üzerindeki yaptırım muafiyetlerini mümkün olan en kısa sürede kaldırmayı düşünmesi gerekir." dedi.

Çinli Temsilci, "Çin, bu tür muafiyetleri her zaman diyalog ve etkileşimi kolaylaştırmak için gerekli bir araç olarak görmüş ve bu konunun bir zorlama ya da baskı aracı olarak kullanılmaması gerektiğine inanmıştır."

Afganistanlı yetkililer hakkında alınan seyahat kısıtlaması kararı, BMGK'nin Afganistan İslam Emirliği'ne yönelik yaptırımları denetleyen komitenin görev süresinin bir yıl daha uzatıldığı bir dönemde alındı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir