• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Venezuela ve Guyana toprak anlaşmazlığının çözümü için ortak komisyon kuracak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Guyana Devlet Başkanı İrfaan Ali, Guyana'nın petrol zengini Essequibo bölgesi ile ilgili anlaşmazlık nedeniyle birbirlerine karşı güç kullanmama ve bölgesel anlaşmazlığın çözümü için ortak bir komisyon kurma kararı aldı. 

Ortak deklarasyonda her iki ülke de "birbirlerini hiçbir koşulda tehdit etmeme veya birbirlerine karşı güç kullanmama" ve "aralarındaki herhangi bir ihtilaftan kaynaklanan herhangi bir çatışma veya anlaşmazlığı sözlü veya fiili olarak tırmandırmaktan kaçınma" konusunda anlaştı.

Açıklamada, ortak komisyonun her ülkenin dışişleri bakanı ve teknik personelini "karşılıklı mutabakata varılan konuları ele almak üzere" içereceği ve üç ay içinde bir güncelleme yayınlaması gerektiği belirtildi.

Her iki ülke de önümüzdeki aylarda "anlaşmazlık konusu bölgeyle ilgili sonuçları olan her türlü konuyu değerlendirmek üzere" Brezilya'da tekrar buluşma konusunda mutabakata vardı.

Guyana ulusal topraklarının yaklaşık üçte ikisini oluşturan topraklar üzerindeki gerilim, son günlerde seçmenlerin tartışmalı bölgede bir Venezüella devleti kurulmasına onay verdiği Venezüella referandumunun ardından artmıştı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir