• DOLAR 32.585
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2460.423
  • ...
Suriyeliler Batman'da yaşama tutunmaya çalışıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Batman'a sığınan Suriyeliler, hayata tutunabilmek amacıyla kentteki değişik işyerlerinde hayırseverlerin kendilerine imkân sağlamasıyla hem kendilerini hem de ailesini geçindirmeye çalışıyor.

 

Savaşın getirmiş olduğu işsizlik ve yoksulluktan dolayı Suriye'nin Qamişlo kentinden Batman'a gelen 19 yaşındaki İdris Ali, bir hayırsever işveren tarafından kendisine imkân verilmesiyle yaşamını sürdürmeye çalışıyor.

 

Yaşadığı şehirde berberlik yaparak ailesini geçindiren Suriyeli İdris Ali, ülkesindeki iç savaştan ve yoksulluktan kaçarak Batman'a geldiğini ve kendisine verilen imkân sayesinde mesleğini burada icra ederek hem kendisini hem de 7 kişilik ailesini geçindirdiğini söyledi.

 

"Suriye'deki savaş beni Batman'a getirdi"
Suriye'deki savaş nedeniyle Qamişlo'da iş imkânlarının bittiğini, elektrik ve su gibi temel ihtiyaçların yok olmasından dolayı Batman'a göç etmek zorunda kaldığını ifade eden İdris Ali, "Şehrimizin etrafındaki tüm köylerde savaş vardı. Yaşanan savaş bizlere de sıçrıyordu. O yüzden şehrimizde işler durma noktasına geldi. Elektrik ve su gibi temel ihtiyaçlarımız yok denilecek kadar azaldı. Bu şartlarda yaşayamadığım için Batman'a geldim. Burada bir hayırsevere ait berberde çalışmaya başladım" dedi.

 

"Artık savaşın bitmesini istiyorum"
5 Suriyeli arkadaşıyla ev tuttuklarını ve kendisi gibi arkadaşlarının da çalıştığını ifade eden Ali, "Çalıştığımız yerden aldığımız maaş ile geçiniyoruz. Çoğumuzun ailesi halen memlekette kalmış durumda. Paramızın bir kısmını ailemiz için ayırıyoruz. Bir süre işlerimizi oturttuktan sonra ailemize para da göndereceğiz. Artık savaşın bitmesini istiyorum. Savaş bitip huzur sağlanırsa memleketime gideceğim. Memleketimi ve ailemi çok özledim. Savaşın bitmesi için tüm ülkelerin buna bir çare bulmalarını istiyorum" ifadelerini kullandı.

 

Her esnaf bir Suriyeliyi işe almalı
Suriyeli İdris Ali'ye iş imkânı sağlayan hayırsever esnaf Emin Oğuz ise, imkânlarının çok kısıtlı olmasına rağmen Allah rızası için Ali'yi işe aldığını belirterek şunları söyledi: "İmkânlarım çok kısıtlı olmasına rağmen İdris Ali'yi işe aldım. Amacım, kendisine yardımcı olmaktır. Kendimden kısarak verdiğim parayla şuan da kendisini geçindiriyor. İstediğim her esnafın Suriyelileri işe alıp bu duyarlılığı göstermesidir. Onlara para vererek mahcup edeceğimize işe alıp alınlarının terleriyle para kazandırmayı sağlamalıyız." (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir