• DOLAR 35.361
  • EURO 36.553
  • ALTIN 3027.39
  • ...
Geleceğimiz "denetimsiz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA - Konuyla ilgili görüştüğümüz Eğitimci-Sosyolog Fatih Aydın, bu konuda aile, emniyet ve eğitim camiasına çok büyük sorumluluklar düştüğünü belirterek, şayet bu sorumluluklar yerine getirilmez ise toplumun büyük bir bölümünü etkileyecek sorunlar ile karşı karşıya kalabileceğimize dikkat çekti.

 

Bu konuda eğitim döneminin başında adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Aydın, "Okullarımız henüz açılmış, daha yolun başındayız. Hep birlikte bu tehlikeyi en aza indirebileceğimize inanıyorum." dedi.

 

Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: "Denetim mekanizması dediğimiz şey çarktaki dişlilerden oluşur. Ve bu sadece aile ve eğitimcileri kapsamaz. Bu konuda devlete de büyük sorumluluklar düşüyor. Başta bu işi yapacak insanlara dikkat edilmeli. Sadece iş yerine değil işletmeciye de "ruhsat" verilmeli ve bazı şartlar aranmalı. Özellikle sabıkasında hırsızlık, adam öldürme, gasp ve cinsel saldırı gibi yüz kızartıcı suçlar bulunanlara ruhsat verilmemeli ve bu tip işyerlerinde çalıştırılmamalıdır."

 

Devletin koyduğu internet kafelerin okullara yakınlık mesafesinin yetersiz olduğunu da belirten Aydın, "100 veya 200 metre gibi mesafeler, çocukları bu tip eğlence mekânlarından uzaklaştıracak mesafeler değil, bu mesafeler yetersiz olmasına rağmen ne yazık ki bu bile denetlenmiyor. Kanunda 12 yaşından küçüklerin ve okul üniforması olan öğrencilerin velisi olmadan internet kafelere giremeyeceğini ama bunlarında yine denetimsizlikten ihlal edildiğini ve cezaların caydırıcı olmamasından dolayı çiğnendiğini belirtti.

 

Öğrencilerin internet kafelere giriş sebeplerinin aslında masumane olduğunu dile getiren Aydın, bir çok öğrenci biz öğretmenlerin verdiği performans, proje ve dönem ödevleri yüzünden internet kafelere gitmeye başladığını, burada araştırma yerine sadece arama motorlarına konunun adını yazıp, hazır ödevleri kopyala yapıştır sistemiyle kâğıda döktüklerini, geri kalan zamanda ise oyun, sosyal ağ ve müstehcen sitelerle vakit kaybedip, geleceklerini eğitimsel ve ahlaki olarak tehlikeye attıklarını dile getirdi.

 

Bu konuda öğretmenlere de uyarılarda bulunan Aydın, müfettiş denetiminden kurtulmak, müfredatı uygulamış olmak veya vermiş olmak için değil, öğrencinin gelişimine katkı sağlamak ve kaliteli bireyler yetiştirmek için ödevler verilmesi gerektiğini ifade ederek, evlerinde internet bağlantısı olmayan öğrenciler tespit edilip, ödev konularının erişilebilecek kaynaklardan seçilmesi gerektiğini söyledi.

 

Konuyla ilgili düşüncelerini sorduğumuz Rehber Öğretmen Ahmet Bora'da denetim konusuna dikkat çekip aileleri uyardı.

 

Ödev için internet kafeye giden çocuklara belli bir süre tayin edilmesi gerektiğini belirten Bora, bu süreyi aştıkları takdirde hemen duruma müdahale edilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Oyun oynaması için belirli bir vakit izin verilen çocukların ise mutlaka ailesi tarafından sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiğini dile getiren Bora, gerekirse 15 dakikada bir çocukların kontrol edilmesi gerektiğini ve hangi sitelerde zaman geçirdiği bilinmeli, şiddet içeren sayfa ve oyunlardan uzak tutulmalıdır.

 

İnternet kafelerde özellikle şiddet içeren oyunlar ve sosyal ağların çocuklar için çekici olduğunu söyleyen Bora, bu tip uygulamalarla zaman geçiren çocukların, arkadaşlarından ve ailesinden soğuyabileceğini, yanlış kişi ve yapılarla arkadaşlık edebileceğini bununda bireyde ve toplumda onulmaz yaralar açılabileceğini dile getirdi.

 

Gelişen teknolojiye kimsenin kayıtsız kalamadığını ve internet kullanım yaşının 8'e indiğini belirten Bora, küçük yaşlarda internet kullanan çocuklarda oyun bağımlılığı meydana geldiğini ve ülkemizde 1 milyondan fazla oyun bağımlısı olduğunu bununda toplumumuz için pekte iç açıcı olmadığını ileri sürdü.

 

Bora konuşmasının sonunda, "Sosyal ağlara masum bir şekilde eklenen özellikle kızlarımızın resimleri, kötü niyetli kişiler tarafından müstehcen sitelerde kullanılıyor. Aile fertleri kızlarının resimlerini bu tip sitelerde görünce olaya vakıf olmadıkları için, sonuçları ölümlerle noktalanan aile içi olaylar meydana geliyor. Ayrıca internet kafeye gidecek para bulamayan çocuklarda bir süre sonra hırsızlığa yönelebiliyor bu konuda ailelerin çok dikkatli olması lazım." dedi. (Yunus Emre-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir