• DOLAR 32.567
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2448.287
  • ...
Hoşap Kalesi'nde asırlık su tesisatı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nce (YYÜ) Gürpınar İlçesi'ndeki Hoşap Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarında bu yıl ki bölümünde 1650 yılına ait olduğu belirlenen su tesisatı bulundu.

 

YYÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top başkanlığında 6 yıldır süren kazı çalışmalarında, çok sayıda eser de gün ışığına çıkarıldı.

 

Bu yıl devam eden kazı çalışmalarını inceleyen YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ile Gürpınar Kaymakamı Metin Yılmaz, ilk olarak kalede yeni ortaya çıkarılan bölümleri gezdi.

 

YYÜ'nün birçok yerde kazı çalışması yürüttüğünü söyleyen Rektör Prof. Dr. Battal, "Bugün gördük ki Hoşap Kalesi'nin bazı kısımları daha gün yüzüne çıktı ve çıkmaya devam ediyor. Kaleyle ilgili birkaç proje daha sunulacak. O projeler de uygulamaya geçtiği zaman kaledeki bazı mekânlar tamamen korunmuş olacak ve oturulabilir duruma gelecek. Böylece buraya daha fazla turist çekebilecek aşamaya geleceğiz. Ana hatlarıyla bu tarihi dokunun önemli hatları ortaya çıkarılmış oldu." dedi.
Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, çalışmalarda 3 ayrı hamamla karşılaştıklarına değinerek, kazılarda yapılara aktarılan temiz ve kirli suyun dağıtımı için künk sisteminin kullanıldığına şahit olduklarını kaydetti.

 

Hamamlardaki su ihtiyacının kalenin yanı başındaki nehirden büyük çıkrıklarla sağlandığını vurgulayan Top, "Bunun dışında daha yüksek kesimlerden kaleye temiz su getirilmiş ve bu suların kullanımı da yine künk ve kanalizasyon sistemiyle sağlanmıştır. Bu yıl bununla ilgili bulgulara ulaştık. Bu sistem 1650'li yıllardan beri kullanılıyor." ifadelerini kullandı.

 

Hoşap Kalesi'ndeki incelemelere YYÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Murat Demirel, Rektörlük Özel Kalem Müdürü Doç. Dr. Yusuf Uzun ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Eray Çelik'te katıldı. (Rıdvan Kasap - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir