• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Maduro'dan, tartışmalı Esequibo bölgesi açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başkent Karakas'ta "(eski Devlet Başkanı) Hugo Chavez'e Sadakat ve Sevgi Günü" etkinliklerinde halka seslenen Maduro, kendilerine ait olan Esequibo'yu savunmak için yeni önlemler alacaklarını belirtti.

Guyana ile ihtilaflı Esequibo bölgesine ilişkin 3 Aralık'taki referandumda halktan "tarihi" destek aldıklarını vurgulayan Maduro, ulusal birlik çağrısında bulundu.

Maduro, referandumdaki desteğinden dolayı Venezuelalılara teşekkür ederek "Bütün dünyaya güçlü bir mesaj verdiniz ve birlik olduğunuzu herkese kanıtladınız." ifadesini kullandı.

- Esequibo uyuşmazlığı

Venezuela ile Guyana arasındaki Esequibo bölgesi anlaşmazlığı, Guyana'nın bağımsızlığından önceki döneme dayanıyor.

Guyana'nın İngiliz sömürgesi olduğu dönemde, 1899 tarihli sınır tahkimi kararına göre Esequibo Nehri Guyana'nın batı sınırı olarak belirlenmişti.

Ancak bağımsızlığını 1966'da kazanan ve 1970'te İngiliz Milletler Topluluğuna dahil olan Guyana, bu sınırı tanımayarak Esequibo'nun kendisine ait olduğunu ilan etmişti.

​​​​​​​Halihazırda, Esequibo bölgesi veya Guyana Esequiba olarak bilinen bölge Guyana'nın ortalarında bulunan Esequibo Nehri'nin batısında, ülkenin ise kuzeyinde yer alıyor.

Bölgenin doğal kaynaklar açısından son derece zengin olduğu belirtiliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir