• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Venezuela'nın, Essequibo bölgesi kararından sonra Brezilya sınıra asker gönderiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Zengin petrol yataklarına sahip Essequibo bölgesi, Guyana'nın İngiliz sömürgesi olduğu 19'uncu yüzyıldan bu yana Venezuela ile anlaşmazlık konusu.

Venezuela, birkaç yıl önce açık denizde petrol ve gaz rezervlerinin keşfedilmesi üzerine toprak talebini yeniden dile getirdi.

Pazar günü Venezuela'da yapılan referandumda seçmenlerin yüzde 95'inden fazlası, hükümetin Essequibo üzerindeki hak iddiasını destekledi ve bölgenin yeni bir eyalet olarak Venezuela'ya katılmasını onayladı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, devlet petrol şirketine burada maden çıkarma ruhsatı için talimat verdi.

Maduro ayrıca Ulusal Meclis'e bölgeyi Venezuela'nın bir parçası haline getiren bir yasa tasarısını kabul etmesini tavsiye etti.

Guyana buna karşılık olarak savunma güçlerini teyakkuza geçirdi.

Guyana Devlet Başkanı Irfaan Ali, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri ile görüştüğünü ve BM Güvenlik Konseyi'nden müdahale etmesini istediğini belirterek, "Bu Guyana'nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve siyasi bağımsızlığına yönelik doğrudan bir tehdittir. Guyana bunu yakın bir tehdit olarak görüyor... ve topraklarını korumak için tedbirleri yoğunlaştıracak" açıklamasını yaptı.

Brezilya, Guyana ve Venezuela sınırına daha fazla asker ve zırhlı araç sevk edeceğini söyledi.

Yaklaşık 160 bin km²'lik Essequibo bölgesi yüz yılı aşkın bir süredir Guyana'nın; ondan önce de İngiliz Guyanası'nın yetki alanındaydı.

Ancak Venezuela 1899'da bölgenin İngiltere'ye verilmesinin haksız olduğunu savunuyor ve uzun süredir burayı kontrol etmeye çalışıyor. (İLKHA)

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir