• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Başörtüsüyle avukatlık yapmasına yine izin verilmedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Başörtüsü zorbalığının iktidara gelmesinde büyük etkisi olan ve 12 yıldır iktidarda olan AK Parti’nin bu ilkel yasağa hala müdahale etme iradesi ortaya koyamaması, başörtüsü mağduriyetinin sürmesine ve siyasilerin kirli politikalarına meze olmaya devam etmesine yol açıyor.

SANIK OLARAK GELEBİLİRSİN AVUKAT OLARAK ASLA!

Hükümet ordu, yargı, Ergenekon adına her ne derse özgürlüklerin önüne takoz olan engelleri arkasındaki büyük halk desteğiyle kaldırmasına rağmen aynı kararlılığı başörtüsü yasağının ortadan kaldırılmasında ortaya koyamıyor. Ankara’da görülen bir dava bu çarpıklığı bir kez daha ortaya çıkarmakla kalmadı, aynı zamanda anadilde savunma krizinde olduğu gibi yargıda da başörtüsü krizinin yaşanmasına yol açtı. İnsanları başörtüleriyle yargı koltuğuna oturtan sistem, aynı başörtünün avukat koltuğuna oturmasına tahammül etmiyor. Ve bütün bunlar bu çağdışı yasağı kaldırma vaatleriyle iktidara gelen AKP hükümeti döneminde yaşanıyor.

Ankara 11. Aile Mahkemesindeki boşanma davasına, avukatlar Zübeyde Kamalak, Mustafa Kamalak ve Muhammed Furkan Kamalak katıldı. Hakim Mustafa Karadağ, duruşma zaptına, Zübeyde Kamalak`ın başı kapalı olarak mahkeme salonuna girdiğini geçirdi.

Avrupa Barolar ve Hukukçular Konseyi Birliğinin meslek kuralları, Hakimler ve Savcılar ile Kamu Çalışanlarının Kılık Kıyafet Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde, söz konusu kuralın yürütülmesinin durdurulmasına dair bir kararın bulunmadığını savunan Karadağ, Danıştayın, Türkiye Barolar Birliğinin meslek kurallarının 20. maddesindeki "başı açık" ibaresinin yürütmesini durdurmasının, avukatların başları kapalı olarak duruşmalara girmesine olanak sağlamadığını iddia etti.

Karadağ, mahkemede, hakimin tabi olduğu kurallara uyma zorunluluğu nedeniyle Kamalak`ın avukat olarak görev yapamayacağını ifade etti.

"BAŞI KAPALI KALACAĞIM"

Mahkemeden dikkat çeken bir ayrıntı ise yasağın anlamsızlığını gözler önüne serdi. Müvekkilinin başının kapalı olduğu ve buna yönelik bir itirazın olmadığı duruşmada, başı örtülü diye avukat alınmıyor.  Duruşmada söz alan Zübeyde Kamalak, "Mahkeme kararlarına herkes uymak zorundadır. `Avukatlar uyar, hakimler uymaz` diye bir kural yok. Bu nedenle Anayasa uyarınca, Danıştayın kararına uyup avukat olarak mahkemede görev yapmam gerektiğini düşünüyorum ve burada başı kapalı olarak kalacağım. Ayrıca müvekkilimin de başı kapalıdır, beni kabul etmezseniz, onu da kabul etmezsiniz bu işin sonu gelmez" dedi.

Mustafa Kamalak da Türkiye`nin bir hukuk devleti olduğunu, devletin bir anayasasının bulunduğunu, bunun herkesi bağladığını söyledi.

HAKİMİN ÇEKİLMESİ GEREKİR"

Mahkeme kararlarına, yasama organları dahil, herkesin uymak mecburiyetinde olduğunu belirten Kamalak, başörtüsü ile ilgili, Danıştay 8. Dairesinin verdiği yürütmenin durdurulması kararını hatırlattı.

Mustafa Kamalak, Hakim Karadağ`a, "Ben de Avukat Zübeyde Kamalak ile birlikte davalı vekili olarak görev yapacağım, o kabul edilmediği takdirde, ben de görev yapmayacağım. Zira bizim değil sizin çekilmeniz gerekir" dedi.

Mahkeme, "hakimin reddi konusunda, Adalet Komisyonu Başkanlığının veya refik hakimin karar vermesinin beklenmesini", duruşma zaptının bir örneğinin de Ankara Barosuna gönderilmesini kararlaştırarak, duruşmayı erteledi.

"DAVADAN ÇEKİLMEYECEĞİM"

Zübeyde Kamalak, duruşma sonrasında AA muhabirine,  "Davadan çekilmeyeceğim, çekilmem için bir sebep yok. Danıştay 8. Dairesinin kararı açık" dedi.

Mustafa Kamalak da ortada hukuksuzluk olduğunu belirterek, Hakim Karadağ`ın davadan çekilmesi gerektiğini söyledi.

Islahhaber

Bu haberler de ilginizi çekebilir