Doğal zeytinyağı nasıl anlaşılır?
Piyasada birçok yemeklik yağ içerisinde zeytinyağı, en çok yönlü olanlardan biridir. Genellikle Avrupa ve Akdeniz mutfağında kullanılan zeytinyağı, salata veya birçok yemekte de kullanılıyor. Peki, doğal zeytinyağı nasıl anlaşılır?
Doğal zeytinyağı konusunda, tazeliğin yanısıra bir diğer önemli göstergenin de şişe rengi ve malzemesi olduğuna dikkat çeken Batmanlı şarküteri işletmecileri, yöresine ve bölgesine göre doğal zeytinyağının renk ve tadının değiştiğini belirtti.
Doğal zeytinyağının bir süre buzdolabında ya da soğuk havada bekletildiğinde donacağını söyleyen şarküteri işlemecileri, donmadığı takdirde içerisine başka bir yağ eklenmiş olabileceğini ifade etti.
"Doğal zeytinyağı ilk başta damakta acı bir tat hissettirir"
Recep Yanaç
Doğal zeytinyağının rengine, tadına ve kokusuna göre belli olduğunu ifade eden şarküteri işletmecisi Recep Yanaç, "Özellikle tadına bakıldığı zaman hafifi acımsı bit tadı var ve sonrasında damağa yapışan tat güzle bir tat oluyor. En önemlisi ise hakiki zeytinyağı soğuk havalarda ve ortamlarda tamamıyla donuyor. Eğer zeytinyağı soğuk ortamlarda donmazsa o zeytinyağın ya bir sıkıntı var ya da içerisinde başka yağ çeşitleri vardır." ifadelerini kullandı.
"Bölgelere göre zeytinyağı kalitesi değişiyor"
Yöresine göre zeytinyağının hem kalitesinin hem de renginin değiştiğine dikkat çeken Yanaç, "Hatay yöresinin farklı, Eğe bölgesinin farklı ve Marmara bölgesinin zeytinyağı farklıdır. Bizler ise genel olarak Hatay bölgesinin zeytinyağını getiriyoruz. Vatandaşlara tavsiyemiz, her yerin ve özellikle ucuz zeytinyağına meyletmesinler ve güvenilir yerlerden alsınlar. Alınan zeytinyağı kaliteliyse şifa niyetine rahatlıkla tüketilebilir. Ama ucuzu seçip kaliteli zeytinyağı alınmazsa istenilen fayda görünmeyecektir." dedi.
"Sahte zeytinyağını buzdolabına da koysanız donmaz ve sıvı kalır"
Mehmet Basır Onuk
Sahte zeytinyağında, buzdolabına da konulsa donma olmayacağını ve sıvı kalacağını belirten şarküteri işletmecisi Mehmet Basır Onuk, "Hakiki zeytinyağının tadına bakıldığı zaman boğazı hafif yakar ve bu yakma kısa sürer. Sonrasında ise damakta güzel bir tat bırakır. Bizim bildiğimiz zeytinyağı soğuk havalarda ve buzdolabında donar. Sahte zeytinyağını buzdolabına da koysanız donmaz ve sıvı kalır. Zeytinyağının işlenen zeytine göre rengi değişebiliyor. Zeytinyağı yeşil ve sarı renklerde olur. Tabi zeytin kokusu da gelir. Vatandaşlar genelde güvendikleri yerlerden zeytinyağı alsalar daha rahat bir şekilde tüketebilirler. Bilmedikleri yerlerden almazlarsa sıkıntı yaşamazlar." şeklinde konuştu. (İLKHA)